Main menu

header

635 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Moneasa, Casa Paradisului de la poalele Munţilor Codru-Moma

La 102 kilometri de Arad și la aproximativ 20 de kilometri de Sebeș, turistul care caută să se deconecteze de la cotidian intră în Casa Paradisului. Așa se traduce denumirea în maghiară, Menyháza, Moneasa pe românește. La poalele Munților Codru-Moma, la o altitudine de 280 de metri, pe cursul superior al râului cu același nume.

Izvor de sănătate, la propriu și la figurat

Aer încărcat cu ioni negativi, a cărui calitate a fost confirmată chiar și de Organizația Mondială a Sănătății. Izvoarele cu ape termale călduțe, undeva în jur de 30-31 de grade Celsius, sunt principala atracție a zonei. Foarte bune pentru reumatism, dar și pentru nevroze. Calmează și tratează. Instalații pentru băi calde în cadă cu ape minerale, pentru electroterapie, hidroterapie și kinetoterapie, bazine în aer liber pentru băi reci cu ape minerale stau la dispoziția turiștilor, care caută liniște și răsfăț la centrele de profil. Combinate cu proceduri cu ozon numite autohematerapie majoră. Foarte bune pentru circulație, regenerează celulele. Stațiunea dispune de aproximativ 2.000 de locuri de cazare, cu tarife începând de la 90 de lei pe noapte până la 200 de lei dacă sunt incluse și tratamente.

Atracții turistice cu... nemiluita!

Turismul medical, turismul balneo, de recuperare, nu reprezintă singura atracție. Pentru vizitatorii cei mai... comozi, Moneasa oferă renumitul ei ștrand cu apă, evident, termală, iar celor mai activi le pune la dispoziție o listă complexă de posibile distracții, cum ar fi drumețiile accesibile chiar și începătorilor sau traseele cu bicicleta, activități oricând la îndemână. Grota Urşilor, Peștera Liliecilor, Peștera Albă sau Grota de la Băi vă pot pune și imaginația, și mușchii la încercare. Carierele de marmură, printre care cea mai mare carieră de marmură neagră și roșie din sud-estul Europei, Cetatea Dezna, Hanul Deznei, tezaurul dacic de argint de la Gura Văii, Platoul Carstic Tinoasa, Cascada Boroaia, Rezervația de nuferi și lauri (10 kilometri de Gurahonț), casa pictorului și sculptorului Gheorghe Groza sunt tot atâtea locuri de vizitat în zonă. Festivalurile de folclor și de artă tradițională românească întregesc fericit „decorul”.

Legenda spune că stațiunea Moneasa a fost fondată în perioada Imperiului Austro-Ungar, undeva pe la 1866, de un oarecare conte Wilhelm, care s-a îndrăgostit de zonă și a pus piatra de temelie a primei case a locului