Main menu

header

634 32 1de Andrei Dicu şi Claudiu I.

Intenţia preşedintelui Donald Trump de a construi un zid la graniţa cu Mexicul a trezit o mulţime de comentarii, pro şi contra. Numai că, într-o lume tensionată, umorul şi satira rămân singurele arme împotriva lipsei de raţiune, a bunului-simţ şi a absenţei înţelepciunii.

Milioane de şuruburi şi o singură cheie de montaj

634 32 2Deja de mai mulţi ani, la graniţa dintre SUA şi Mexic există un gard menit să-i oprească pe latino-americani să treacă, fraudulos, hotarul în SUA. Acum însă, lucrurile au luat amploare. După cum ştim cu toţii, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, doreşte să construiască un zid care să-i oprească pe imigranţii mexicani să intre în America şi să fure locurile de muncă ale bieţilor localnici. Sigur, remarca are un ton ironic, dar, mai în glumă, mai în serios, cam la asta s-a gândit excentricul şef de stat. Ca şi construcţie fizică, zidul nu este doar de o teribilă absurditate conceptuală pentru vremurile în care trăim, dar - în cazul în care chiar va fi ridicat - va fi o adevărată provocare arhitecturală. Trump a dat termen de înscriere pentru proiecte începutul lunii trecute şi deja au fost depuse câteva propuneri interesante şi amuzante pentru ceea ce mulţi americani - şi nu numai - numesc „zidul ruşinii”. Spre exemplu, site-ul satiric „The Postillon” îşi imaginează o variantă originală pentru zidul lui Trump, confecţionând o ofertă venită de la gigantul suedez, producător de mobilă şi de accesorii IKEA. Potrivit ofertei, produsul va costa doar 9.999.999.999,99 de dolari, cu mult mai puţin decât estimările de costuri evaluate în prezent, între 15 miliarde şi 25 de miliarde de dolari. „Border Wall” („zidul de graniţă”) este un pachet format din panouri prefabricate din lemn de aproximativ zece metri înălţime, cleme speciale şi suluri de sârmă ghimpată, milioane de şuruburi de prindere şi.... o singură cheie de montaj. Bineînţeles, preţul este atât de mic pentru că va trebui să fie montat de americani...

Puşcărie în... roz

634 32 3Firma mexicană „Estudio 3.14” a creat un design conceptual pentru zidul lui Trump care să celebreze moştenirea celebrului arhitect mexican Luis Barragan. Gigantica barieră pictată în roz, de 3.145 de kilometri lungime, ar fi suficient de groasă încât să încorporeze o închisoare care să-i găzduiască pe toţi cei care vor intenţiona s-o traverseze. Arhitecţii mexicani îşi imaginează că zidul ar putea deveni şi loc de muncă pentru aproximativ 6 milioane de oameni care ar urma să lucreze în centre de cumpărături încorporate în zid. De asemenea, pe partea americană a construcţiei ar trebui să existe scări care să le permită americanilor să se urce pe zid şi să privească de sus către Mexic. Potrivit postului Discovery Science, „ideea arhitecţilor mexicani a venit înainte de alegerile americane, când proiectul lui Trump încă părea o glumă stupidă”.

Hârtia igienică promite „netezire fără frontiere”

634 32 4Şi glumele la adresa preşedintelui american continuă. Ei bine, luna trecută s-a lansat hârtia igienică Trump! Aceasta are desenată caricatura liderului de la Casa Albă şi mesajul inscripţionat este „netezire fără frontiere”. Ideea i-a aparţinut avocatului mexican Antonio Battaglia, care a decis să comercializeze hârtie igienică Paper Trump, iar 30% din vânzări să fie direcţionate pentru susţinerea conaţionalilor săi imigranţi întorşi de la frontieră. „M-am gândit la câteva lucruri care ar putea avea impact, nu pentru a glumi sau pentru răzbunare, ci ca să-i pot ajuta, efectiv, pe aceşti oameni”, a declarat Battaglia.

Companie elveţiană suspectată de afaceri cu ISIS

Există însă şi abordări mai puţin ironice, ba chiar foarte serioase în acest caz controversat. Potrivit AFP, ministrul de Externe francez, Jean-Marc Ayrault, a cerut grupului elvețian LafargeHolcim să reflecteze înainte de a-și vinde cimentul pentru zidul împotriva imigranților clandestini, promis de președintele american. „Trebuie ca această întreprindere să se gândească bine. Amintesc că întreprinderile au responsabilitate socială și de protecţie a mediului. Această întreprindere a făcut deja să se vorbească despre ea cu puțin timp în urmă, pentru că a fost acuzată că ar fi finanțat Daesh (n.r. - acronimul arab pentru gruparea jihadistă Statul Islamic), pentru a putea continua activități în Siria”, a declarat şeful diplomaţiei franceze. Totul a plecat de la afirmațiile lui Eric Olsen, patronul grupului creat în 2015 prin fuziunea fabricanților de ciment francez Lafarge și elvețian Holcim. Într-un interviu publicat de AFP despre posibila sa participare la acest șantier controversat, Olsen declarase: „Suntem pregătiți să furnizăm materialele noastre de construcție pentru toate tipurile de proiecte de infrastructuri pentru SUA. Nu avem o opinie politică”. Compania a admis, la începutul lunii martie, că a finanțat „indirect”, în 2013 și 2014, grupări înarmate în Siria, țară sfâșiată de război civil, pentru a menține în activitate fabrica de ciment.

Lanţ uman la graniţa cu SUA

634 32 5După preluarea puterii de Donald Trump au avut loc mai multe manifestaţii împotriva consolidării gardului care desparte SUA de Mexic, ceea ce ar însemna ridicarea zidului lui Trump. Primul şi cel mai amplu protest a avut loc în primăvara acestui an, când mii de mexicani au format un lanţ uman la graniţa cu Statele Unite. Motivele sunt mai mult decât simple: „Mulţi dintre noi au familiile în El Paso, unde tinerii merg să studieze. De asemenea, o mulţime de oameni trec zilnic frontiera, deoarece lucrează acolo”, a explicat, pentru AFP, Leo Alvarez, un muncitor în vârstă de 34 de ani.

9.999.999.999,99 de dolari este preţul construcţiei propus de site-ul satiric „The Postillon”

„Suntem pregătiți să furnizăm materiale de construcție pentru toate tipurile de proiecte. Nu avem o opinie politică“ (Eric Olsen, Lafarge-Holcim)

Preşedintele american vrea panouri solare

De curând, preşedintele Donald Trump a venit cu o altă idee trăsnită. Acum, şeful statului american vrea să acopere costurile construcţiei zidului prin instalarea deasupra acestuia a unor panouri solare. Trump a sugerat această soluţie în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu congresmenii republicani. Potrivit „Wall Street Journal”, „preşedintele insistase iniţial ca Mexicul să suporte costurile”. Liderii mexicani au respins cu fermitate această idee, iar preşedintele a dat înapoi, sugerând ca SUA să plătească lucrările de construcţie, urmând ca Mexicul să returneze banii ulterior. Congresul nu a alocat însă fonduri proiectului, iar opoziţia democrată şi unii republicani au pus sub semnul întrebării viitorul zidului. În acest moment, încă nu este clar dacă zidul va fi sau nu ridicat.