Main menu

header

634 33 2de Gabriela Militaru şi Sorin Dumitrescu

„Arabela” este unul dintre cele mai îndrăgite seriale, care a rulat și în România în perioada comunistă. Filmul realizat de televiziunea din fosta Cehoslovacie între 1979 și 1981 are 13 episoade și milioane de fani în întreaga Europă de Est.

O poveste pentru toate vârstele

Deși este vorba despre o poveste fantastică, narațiunea Arabelei a fost urmărită cu plăcere și de adulți. Seria combină două planuri: unul de basm și unul real. Personajele de ficțiune pătrund în lumea reală a blândului domn Karel Majer, care obișnuiește să le citească seara povești copiilor. Pe neașteptate, el devine eroul unor întâmplări neobișnuite și, în același timp, pline de umor. Cu ajutorul unui inel fermecat, din lumea basmelor în lumea de fiecare zi intră frumoasa prințesă Arabela, care se ascunde de vrăjitorul Rumburak. Printre oameni, Arabela îl întâlnește pe Petr, un tânăr teleast de care se îndrăgostește. Supărat de toate acestea, Rumburak vrea să distrugă universul fantastic și să se răzbune pe Arabela. De aici începe o înlănțuire de întâmplări dramatice, dar și amuzante, în care magia se confruntă cu armele moderne ale tehnicii, folosite de oameni.

„Arabela” s-a făcut afaceristă

634 33 3La vremea difuzării serialului, publicul era îndrăgostit de farmecul inegalabil al prințesei Arabela. Actrița care a interpretat îndrăgitul personaj feminin, Jana Nagyová, avea numai 20 de ani atunci când a început să interpreteze rolul din „Arabela”. Deși succesul serialului i-ar fi putut aduce Janei și alte roluri importante, tânăra actriță a decis să renunțe la actorie. Jana urmase cursurile Conservatorului din Bratislava și studiase pian și canto. Însă formația ei artistică nu a fost suficientă pentru a o determina să continue cariera de actriță. Ea și-a dedicat eforturile profesionale afacerilor. A părăsit fosta Cehoslovacie și s-a stabilit în Germania, la Düsseldorf. Mai întâi s-a ocupat de produse cosmetice, iar acum vinde turtă dulce. Viața Janei a fost la fel de tumultuoasă ca aceea a Arabelei. Ea a fost măritată de trei ori, fiecare căsnicie aducându-i un copil. Prima dată vedeta a fost căsătorită cu antrenorul de hochei Kubovic Mira, cu care are o fată care îi poartă numele. După ce Mira a decedat din cauza unui cancer la ficat, Jana Nagyová s-a măritat cu omul de afaceri german Harald Sclegel, cel cu care are un băiat, Harald. A urmat apoi divorțul și cel de-al treilea mariaj, cu Toni Pulm. Jana Nagyová avea 43 de ani când a născut-o pe fiica lor, Sophie Emma. Dar, în ciuda obstacolelor ivite în viață, Jana și-a păstrat peste ani frumusețea din tinerețe. Ea a fost fotografiată recent arătând foarte elegantă și tânără la 58 de ani. În majoritatea fotografiilor actuale, ea este însoțită de o delicioasă turtă dulce, personalizată pentru diferite ocazii.

Rumburak rămâne la prima dragoste

Cât despre nesuferitul Rumburak, interpretat de Jirí Lábus, el avea 29 de ani la vremea începerii filmărilor. Spre deosebire de Jana Nagyová, Jirí a continuat cariera artistică. De fapt, cei doi au apărut împreună în încercarea de a reînvia serialul, în 1993, „Arabela de întoarce”. Însă filmul nu a înregistrat același succes ca seria de televiziune. De o recepție destul de slabă a avut parte și filmul din 1984, care l-a avut drept protagonist principal pe Jirí Lábus, intitulat „Rumburak”. Dar pe lângă rolul care l-a făcut celebru, Jirí are la activ peste 170 de partituri în filme şi seriale, fiind şi scenarist. Cel mai recent, el a apărut în filmul german „Goblin 2”. Spre deosebire de fosta sa colegă de scenă, Jirí Lábus și-a dedicat toată viața actoriei. La 67 de ani, el nu este căsătorit și nu are copii.

Se zvoneşte că „Arabela“, un hit al anilor ’80, revine la Ceske TV, televiziunea publică din Cehia, cu o nouă serie a faimosului film