Main menu

header

633 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

„Agatoanele“ din Munţii Buzăului, între legendă şi paranormal

Nu foarte înalți, prietenoși, cu trasee incredibile de bicicletă, râuri numai bune pentru rafting, culmi de lansare a parapantelor și poteci pentru amatorii de enduro, munții din jurul Buzăului au și o latură mai puțin cunoscută, învăluită în legende și paranormal, izvor nesecat de povești cu portaluri energetice, dispariții umane și comori ascunse de boieri. „Țara Luanei”, așa cum este cunoscută zona, ascunde aproximativ 30 de așezări rupestre, întinse pe 80 de kilometri, denumite „agatoane”, biserici și chilii săpate în piatră pe raza comunelor Bozioru, Colți, Cozieni și Brăești.

La biserica din Aluniș se țin slujbe de 700 de ani!

Cea mai cunoscută este biserica din satul Aluniș (comuna Colți), care funcționează, atenție!, de peste 700 de ani, fiind una dintre puținele lăcașuri săpate în piatră în care se mai slujește încă! Deși atestate abia în secolul al XVI-lea, când au început să fie locuite de sihaștri sau transformate în biserici, așezările din piatră datează încă din Epoca Bronzului, când serveau ca adăpost și lăcaș de cult. Pe unele dintre stânci se pot vedea simboluri precreștine, inscripții în chirilică și cruci ce vin să confirme locuirea zonei de-a lungul timpului.

Drumul Luanei pleacă din Poiana Cozanei

La așezările rupestre, cel mai rapid se ajunge din satul Nucu (comuna Bozioru). Din DN 10 Brașov - Buzău se merge spre comuna Măgura, unde se face stânga, către comuna Bozioru. În Bozioru, un indicator la stânga anunță că până la vestigiile rupestre mai sunt 10 kilometri pe un drum neasfaltat și marcat cu bandă roșie. Este recomandabil să lăsați mașina la capătul satului Nucu, unde este un panou cu harta traseelor incluse, tematic, în Drumul Luanei. Până în Poiana Cozanei se mai fac aproximativ 15 minute și, pe partea dreaptă, veți putea vedea culmi stâncoase zimțate, care par a fi ziduri de cetate construite de om. Cu aspect de amfiteatru mărginit de stânci, Poiana Cozanei este locul de plecare pentru toate traseele.

Cele mai cunoscute vestigii rupestre din Munții Buzăului sunt: Aluniș, Agatonul Vechi, Agatonul Nou, Bucătăria, Peștera lui Dionisie Torcătorul (secolele IV-VI), Fundătura, Fundul Peșterii, Ghereta, Piatra Îngăurită, Peștera lui Iosif (secolele III-IV) și Peștera Culmea Pietrei (sau Ușa Pietrei, secolul al II-lea)