Main menu

header

632 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Gara Azuga - Cabana Diham, traseu montan de... vară!

De când n-ați mai fost la munte? De fapt, PE munte. PE JOS. Dacă aveți chef de aer curat, priveliști mirifice, mișcare și... poftă de mâncare naturală, merită să luați în considerare și traseul pe care vi-l propunem aici. O plimbărică lejeră de o zi prin Munții Bucegi. Este un traseu simplu, care nu necesită mare efort sau pregătire excepțională într-ale muntelui. Perfect de relaxare, de savurat natura, de pălăvrăgeală în gașcă și de un ceai cu rom (sau... invers!) la destinație, la Cabana Diham. Pentru că aceasta este destinația, Cabana Diham. Iar punctul de pornire este Gara Azuga.

Priveliști mirifice de pe Vârful Grecului

Deci: din Gara Azuga mergeți circa 150 m spre nord, spre Brașov, treceți apa Prahovei şi urcați pe Valea Grecului, pe drum forestier, 30-40 de minute. Continuați apoi pe potecă pe firul Văii Grecului şi, după încă 15-20 de minute, părăsiți firul văii şi urcați în serpentine abrupte şi strânse pe versantul stâng (geografic este cel... drept!), până în Şaua Grecului, aflată între Vârful Grecului şi Vârful Leuca Mare. Urmați, în stânga, traseul marcat cu triunghi galben pe sub Vârful Grecului, ocoliți vârful pe lizieră și cotiți apoi ușor spre dreapta, urmând Muchea Lungă, spre Cabana Vânătorilor de Munte și Șaua Baiului. Atenție: merită cu prisosință să vă abateți puțin până pe Vârful Grecului, cinci-zece minute în plus de urcuș! Priveliștea este extraordinară, se văd atât abruptul Bucegilor, cât și Munții Baiului, Piatra Mare și Postăvarul.

Cabane la... alegere!

Revenind la marcajul cu triunghi galben, mai departe, din Șaua Baiului, traseul până la Cabana Diham este și mai simplu și numai pe drum forestier. Situată la marginea unei poieni largi de sub Măgura Cenuşie, Cabana Diham oferă un excelent loc de odihnă şi este în acelaşi timp un punct de plecare pentru numeroase excursii în împrejurimi sau drumeții mai dificile, pe abruptul nordic al Bucegilor. Astfel, pe versantul sud-estic al Muntelui Diham, la marginea unei maiestuoase păduri de brad, puteți poposi la Cabana Poiana Izvoarelor, iar pe versantul nordic, în Valea Mălăiești, la 1.720 m, la Cabana Mălăiești. Drum bun!

Traseul în cifre: Azuga (900 m) - Valea Grecului (1.088 m) - Vârful Grecului (1.432 m) - Șaua Baiului (1.363 m) - Cabana Diham (1.320 m). Marcaj: Triunghi galben. Durata: 4,5-5 ore