Main menu

header

630 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Rimetea, locul în care soarele răsare de două ori

Se spune că satul Rimetea este locul în care soarele răsare de două ori. Şi asta pentru că Piatra Secuiului, care străjuieşte așezarea, este atât de înaltă (1.128 de metri), încât, chiar şi după ce răsare soarele, Rimetea este încă în umbră, deşi afară s-a făcut ziuă. Apoi, după ce se mai ridică un pic pe cer, astrul zilei se iţeşte de după Piatra Secuiului, răsărind a doua oară pentru a lumina şi satul...

„Vaiorul” dintre casele albe cu obloane verzi

Când ajungi la Rimetea, ai impresia că ai intrat într-o altă lume. Dintre cele aproximativ 300 de case, mai bine de jumătate sunt albe, păstrând arhitectura secolului al XIX-lea. În centru, într-o piaţă dreptunghiulară, se află un „vaior”, un bazin cu apă alimentat de un izvor, folosit atât pentru băut, cât şi pentru stingerea incendiilor. Casele sunt construite în stilul clasic al Europei Centrale, cu ziduri masive de piatră şi cu porţi înalte din lemn, cu uşile pivniţelor înconjurate cu rame de calcar care dau direct în stradă, pentru a uşura încărcarea şi descărcarea mărfurilor. Frontoanele caselor sunt teşite şi cu stucaturi, iar geamurile au obloane de lemn vopsite în verde.

Dominată de stânci uriaşe, într-un defileu adânc

Situată în judeţul Alba, în nordul Depresiunii Trascăului, într-o zonă extrem de spectaculoasă, într-un defileu adânc, săpat în calcar de apele Pârâului Rimetea şi de cele ale Vălişoarei, localitatea este dominată de stânci uriaşe. Masivele calcaroase din jur sunt mai împădurite în partea vestică, Vârful Cornului (1.238 de metri), Ardascheia (1.250 de metri), Dealul Băieşilor (1.010 metri), şi mai golaşe în est, unde domină Piatra Secuiului (1.128 de metri) și apoi Târșa (999 de metri). La 56 km de Alba Iulia şi 25 km de Aiud, Rimetea este legată de reţeaua de drumuri naționale prin Drumul Judeţean 107 M, care pornește de la limita județului Cluj, unde este legat prin alt Drum Județean, 75, care dă în DN 1A (E 60 A) la Aiud.

La distanţe foarte mici de Rimetea se află Salina Turda, Cheile Turzii şi Cetatea Colţeşti, care merită în egală măsură o zi din viața dumneavoastră