Main menu

header

629 27 1de Roxana Istudor şi Claudiu I.

Obiceiul de a pune lacăte pe poduri în numele dragostei vine din urmă cu un secol, când o poveste plină de melancolie deschidea calea unui ritual care s-a răspândit în toată lumea. Astăzi, milioane de astfel de însemne stau suspendate deasupra apelor, din Franța până în Australia.

O dragoste tragică a născut o legendă

Punctul de pornire al obiceiului de a „securiza” iubirea printr-un lacăt montat pe un pod vine din vremea Primului Război Mondial, când o tânără profesoară din Serbia, Nada, se îndrăgostea de un ofițer, Relja. După ce și-au spus legămintele, bărbatul a plecat pe front, în Grecia, unde... s-a îndrăgostit de o altă femeie, rupând astfel logodna cu Nada. Povestea spune că tânăra din Serbia nu și-a revenit niciodată după această lovitură. Nu s-a căsătorit și a murit de inimă rea. Cum istoria sa tristă s-a derulat sub ochii localnicilor, tinerele fete din Vrnjacka Banja au prins obiceiul de a scrie numele lor și ale logodnicilor pe lacăte, montându-le pe podul pe care se întâlneau Nada și Relja.

Podurile pariziene, sufocate

629 27 2Europa a fost contaminată de acest ritual la începutul anilor 2000. Poate cel mai renumit astfel de loc este, cum altfel, în „orașul iubirii”, Paris, pe Pont des Arts, ca și pe Pont de l’Archevêché sau pe pasarela Léopold-Sédar-Senghor. Per total, lacătele iubirii sunt prezente pe 11 poduri ale Senei, întinzându-se și prin parcuri. Mulți turiști consideră în mod eronat că aceasta este o veche tradiție pariziană și adaugă alte și alte lacăte peste cele deja existente. În ultimii ani, pericolul pe care acestea îl reprezintă pentru monumentele orașului (care a culminat cu prăbușirea unei părți din Pont des Arts în 2014) a determinat autoritățile să încerce să ia măsuri, dar înlăturarea lacătelor dintr-o parte a dus la apariția lor, în număr și mai mare, pe alt pod al metropolei. Și tot așa. A fost totuși inițiată și o variantă on-line a obiceiului, cu website-ul „Passion Locks”, facilitând schimbul virtual de lacăte ale iubirii.

Îndrăgostiți direcționați, în Hamburg

629 27 3Lacătele iubirii sunt prezente și în Germania. Deși în această țară există amendă în multe orașe pentru ataşarea lacătelor pe poduri, asta nu i-a împiedicat pe îndrăgostiți să le amplaseze în Bamberg mai ales, cu atât mai mult cu cât au fost chiar invitați să facă asta, evident, în scop turistic. Câteva luni mai târziu, autoritățile au realizat că rugina periclita serios podul, așa că au anunțat că înlătură lacătele. Dar protestele localnicilor au fost mai puternice, iar simbolurile iubirii au rămas. În Berlin însă este interzisă amplasarea lacătelor pe poduri. Amenda este de 35 de euro. Mai mult, și înlăturarea acestora, acolo unde au fost amplasate, este o problemă cel puțin la fel de complicată, din cauza stricăciunilor pe care rugina le poate aduce monumentelor. Dar, de dragul turiștilor, în Hamburg îndrăgostiții sunt chiar direcționați spre podurile unde pot pune lacăte.

„Orașul-lagună” le interzice

Despre Italia se poate spune că a făcut să renască acest obicei după ce scriitorul Federico Moccia publica „I Want You” în 2006, carte urmată de un film în 2007 și care prezenta lacătele iubirii de pe Podul Ponte Milvio, din Roma. Ritualul s-a întins cu repeziciune, iar autoritățile din Florența au fost nevoite să înlăture peste 5.500 de astfel de lacăte care sufocau Ponte Vecchio, stricând deopotrivă imaginea și rezistența monumentului. La polul opus se află Veneția. Consiliul Local de aici a interzis lacătele iubirii care stăteau cu miile pe Podul Rialto, ceea ce a pus Municipalitatea în conflict deschis cu opinia publică și cu operatorii din turism. Dar aleșii locali au „câștigat bătălia”, iar astăzi există o amendă de 3.000 de euro pentru cine dorește să amplaseze un lacăt al iubirii în „orașul-lagună”.

Inițiative caritabile în Edinburgh

A fost nevoie de intervenția masivă a autorităților pentru a înlătura lacătele iubirii de pe Podul Ha’penny, din Dublin, Irlanda. Reprezentanții Consiliului Local au făcut un apel public la populație să nu mai recurgă la acest obicei, întrucât aduce grave stricăciuni structurii construcției. Acest apel a venit după ce s-au observat probleme la un pod din apropiere, Millennium, ceea ce a dus la înlăturarea rapidă a lacătelor. Ca să fie limpede pentru oricine ar dori să încalce regula, Municipalitatea a anunțat că va înlătura imediat orice lacăt al iubirii care va fi pus pe oricare pod din oraș. Nu același lucru se poate spune despre Marea Britanie. În Edinburgh, vizitatorii sunt îndemnați să facă acest gest pe Podul Forth Road. Există chiar și inițiative caritabile care implică lacătele iubirii, așa cum a fost o strângere de fonduri pentru serviciul local de salvamari.

SUA, invadate de simbolurile amorezilor

629 27 4Cum foarte multe dintre obiceiurile turistice europene trec Oceanul, lacătele iubirii au invadat Atlanta. După ce autoritățile le-au înlăturat dintr-un loc, în 2013, aceste obiecte simbolice au invadat alte puncte din oraș. La Baltimore a apărut foarte recent obiceiul de a amplasa lacăte ale iubirii. Instalația de aici a fost inițiată de un grup de artiști, și continuă. În orașul Lovelock, din Nevada, chiar localnicii sunt încurajați să pună lacăte ale iubirii deasupra apei, cu atât mai mult cu cât chiar numele orașului, „legătura iubirii”, evocă, simbolic, acest ritual. În New York, în schimb, o organizație civică a trecut la înlăturarea lacătelor iubirii de pe Podul Brooklyn. Același lucru este preconizat de autoritățile din Newport, care au constatat problemele pe care lacătele iubirii le-au generat monumentelor. În Canada, părerile sunt împărțite. În Vancouver, de pildă, aceste obiecte sunt văzute ca o distragere de la frumusețile naturii, iar în Toronto, aglomerarea lacătelor este considerată de natură să pună în pericol Podul Humber Bay Arch.

„Dacă sunt mândră de ceva din viața mea, sunt mândră de iubire“ (Simone de Beauvoir, scriitoare)

Licitaţie pentru refugiaţi

Mii de lacăte ale iubirii, care au împreună o greutate de câteva sute de kilograme, prinse de-a lungul anilor de grilajul unor poduri celebre din Paris, vor fi puse în vânzare în cadrul unei licitații, a anunțat Primăria din capitala Franței. 15 grilaje purtând sute de astfel de lacăte și 150 de „ciorchini” cu lacăte de mărimi diferite vor face obiectul acestei vânzări. Sumele ce vor fi încasate vor fi donate celor trei asociații pariziene care s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe refugiații din capitala franceză.

Legendele „securizării“ sentimentelor

Superstițiile și miturile abundă în jurul acestui ritual. De pildă, în Montevideo, Uruguay, pe un panou de mari dimensiuni din oraș se poate citi: „Legenda acestei fântâni spune că, dacă se pune aici un lacăt cu inițialele numelor a doi îndrăgostiți, ei se vor reîntoarce împreună la fântână, și iubirea lor va fi securizată pentru totdeauna”. De asemenea, în Fengyuan, Taiwan, există lacătele dorințelor, o variațiune pe tema lacătelor iubirii. Acestea au apărut în urma credinței că energia acumulată în aceste lacăte de câmpul electromagnetic generat de trenuri poate împlini visurile oamenilor.