Main menu

header

627 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Grota Haiducilor, adăpost pentru lotri şi... urşi!

La circa 30 de minute, pe potecă de munte, de Băile Herculane, puteți vizita o peșteră cu o mare sală la intrare, cu trei deschideri, luminată printr-o despicătură a muntelui. Grota este săpată în versantul drept al Văii Cernei, la 168 de metri altitudine și la numai 600 de metri de statuia lui Hercules, din centrul istoric al stațiunii. A fost locuită încă din Paleoliticul Mijlociu, săpăturile arheologice scoțând la iveală unelte cioplite din silex și cuarțit datând din perioada 120000-35000 î.Hr., dar și oase de urs de cavernă!

Cea mai veche semnătură datează din 1820

Locuirea peșterii a continuat în toate epocile următoare, cu intensitate diferită, inclusiv în Evul Mediu și epoca modernă, când a folosit temuților lotri bănățeni. Numele de Grota Haiducilor nu mai are nevoie, așadar, de nicio explicație. Peștera a fost descoperită în timpul Imperiului Austro-Ungar și a fost explorată de marele speolog Emil Racoviță. Are o lungime de 143 de metri și este un punct de atracție pentru majoritatea turiștilor. După cum arată numeroasele inscripții care acoperă, din nefericire, pereții galeriilor și ai sălilor luminate natural, peștera constituie un obiectiv turistic încă de la începutul secolului al XIX-lea, cea mai veche iscălitură datând din 1820...

Zonă generoasă pentru orice fel de turist

Staţiunea Băile Herculane nu mai are nevoie de reclamă. Dar este bine de știut că vă puteți relaxa - sau însănătoși! - cu terapie în băile termale de aici, puteți admira peisaje de neuitat urcând pe stânci ori pe cărări de munte pe unul dintre traseele montane din Parcul Natural Domogled -Valea Cernei sau puteți admira alte atracții turistice din zonă, precum Crucea Albă din rezervația Domogled, Muzeul de Istorie cu bogății din perioada romană, amintita statuie a lui Hercules sau vila Elisabeta, din centrul orașului. Ca să nu mai amintim de raiul pescarilor din locurile special amenajate pe Lacul Prisaca, unde vă puteți plimba și cu barca, sau pe Lacul lui Iovan, ambele situate nu departe de Băile Herculane.

Fauna din Grota Haiducilor e unică în Europa și se mai găsește doar în America Latină!