Main menu

header

de Claudia Stan

În fiecare an, în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, creştinii împlinesc un ritual ce se păstrează din vremea lui Hristos. Vopsirea ouălor reprezintă o adevărată provocare pentru gospodine, dar iată că există şi astfel de ouă de Paşte. Noi vă vom da câteva idei inedite, cu care să vă surprindeţi musafirii.

Măiestrie cu… hârtie
Fiecare colţişor al lumii ascunde o modalitate diferită de încondeiere. Pentru ornarea ouălor cu hârtie aveţi nevoie de şerveţele cu imprimeuri pascale (iepuraşi, coşuleţe), lipici şi o periuţă fină. Tăiaţi imprimeurile cu ajutorul unei forfecuţe şi fixaţi-le pe ouă. Aplicaţi lipiciul cu periuţa peste toată porţiunea de hârtie. În acest fel, lipiciul se va uniformiza frumos şi se va usca, hârtia rămânând netedă.

Romantism şi dantele
Această metodă este folosită de cei care vor să dea o tentă romantică acestei datini. Aveţi nevoie de dantelă sau de diverse obiecte de tricotaj ce vă stârnesc interesul, vopsea acrilică şi lipici. Coloraţi ouăle cu vopsea şi aşteptaţi să se usuce. După care, daţi frâu imaginaţiei să zburde. Inimioarele sau fundiţele din dantele lipite pe ouăle vopsite pot fi extraordinar de atrăgătoare.

Mesaje şi urări pentru cei dragi
Sărbătoarea Pascală atrage după sine urări de bine şi dorinţe ce se vor împlini. Vă gândeaţi ce interesant ar fi dacă le-aţi scrie direct pe ouă? Alegeţi culorile preferate pentru vopsirea acestora şi procuraţi un creion negru, cu mina foarte subţire. După ce culoarea este uscată, scrieţi-vă dorinţele şi gândurile pe coaja vopsită. Poate fi una dintre cele mai frumoase moduri de a oferi o declaraţie de iubire sau chiar o cerere în căsătorie.

Ornat cu seminţe!
Dacă doriţi să optaţi pentru o variantă mai sofisticată de ornamentare a ouălor de Paşte, aveţi nevoie de un pumn cu orez, seminţe de floarea-soarelui, frunze uscate, vopsea acrilică, lipici şi o periuţă de mărime medie. Aşezaţi seminţele şi boabele de orez pe o farfurie. Pe o parte a oului aplicaţi lipiciul şi rostogoliţi-l în farfurie. Repetaţi procedura până când acesta este complet acoperit cu seminţe. Aşteptaţi până când lipiciul este complet uscat şi vopsiţi ouăle.

Ceară şi foiţe de ceapă
Cele mai faimoase ouă slovene sunt cele ceruite. Se păstrează culoarea albă, însă acestea sunt decorate cu ceară neagră sau roşiatică şi cu foiţă de ceapă şi oţet. Frumoasele modele sunt conturate cu un cuţit ce are lama ascuţită, iar strălucirea se obţine prin ungerea oului cu ulei sau cu unt.

Culori diverse
Acelora care doresc să dea ouălor o strălucire aparte le recomandăm să apeleze la vopseaua acrilică. Înarmaţi-vă cu multă răbdare, un şorţ de bucătărie, vopsea acrilică şi un burete. Puteţi opta pentru diverse culori precum galben, roz, albastru, verde, violet şi roşu. Pentru vopsire folosiţi buretele, pe care îl înmuiaţi în prealabil în culoare. Începeţi „pictura” cu baza oului şi după ce terminaţi aşteptaţi să se usuce. După aceea continuaţi procedura cu cealaltă parte. Repetaţi procesul până ce se ajunge la coloritul dorit.

Sfaturi

- Când puneţi ouăle la fiert adăugaţi în apă şi foi de ceapă şi lăsaţi-le timp de o jumătate de oră. Cu cât le ţineţi mai mult la fiert, cu atât roşul va fi mai intens şi mai strălucitor;
- Pentru a obţine culoarea violet puneţi într-un vas suc de struguri (natural), o jumătate de cană cu suc de lămâie şi ouăle deja fierte. Se lasă peste noapte, după care se aşază pe un prosop şi se lasă să se usuce de la sine;
- Rozul se obţine foarte uşor şi într-un mod natural cu ajutorul sucului de răchiţele sau al sfeclei roşii. Este recomandat să puneţi atât suc cât să acopere toate ouăle din vas şi se lasă o zi întreagă pentru a prinde culoarea;
- Fierbeţi spanacul până ce îşi lasă sucul. Aşezaţi cu grijă ouăle în oală şi lăsaţi-le până prind culoarea verde;
- Adăugaţi o lingură cu cafea şi o linguriţă cu oţet într-o cană. Puneţi apă clocotită, după care aşezaţi şi ouăle într-un vas, lăsându-le peste noapte. Dacă doriţi o culoare mai intensă de cafeniu, prelungiţi perioada cu încă patru ore.

Cartea recordurilor: Cel mai mare ou încondeiat

Sucevenii vor să intre în Carte Recordurilor cu un ou uriaş, pe care l-au expus în centrul oraşului. „Intenţionăm  să-i invităm pe reprezentanţii Guinness Book pentru a omologa acest record. Pe perioada desfăşurării programului «Paştele în Bucovina» oul va fi pictat în culori de roşu şi negru”, a declarat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. Măreţul ou are o înălţime de 7,30 m, un diametru de peste 4,60 m, cântăreşte o tonă şi a costat aproximativ 70.000 de lei.