Main menu

header

624 23 1de Cătălina Tăgârță şi Daniel Alexandrescu

Din ce în ce mai mulţi români apelează la Vipassana - o nouă metodă orientală de a înţelege direct sau intuitiv natura minţii umane şi a fenomenelor fizice. Tehnica provine din India și are o vechime de cel puţin 2.500 de ani. Aceasta a fost predată de Gautama Buddha drept „un remediu universal pentru regăsirea echilibrului interior şi pentru purificarea minţii”. Profesorul internaţional de yoga Dana Ţupa, unul dintre primii specialişti care au experimentat această tehnică în România, afirmă că Vipassana este o cale de autotransformare bazată pe o călătorie de autoexplorare, care dizolvă, treptat, impurităţile mintale.

Elimină multe maladii psihosomatice

Meditația Vipassana permite iluminarea și eliberarea totală. Deși scopul său nu este de a vindeca maladiile fizice, purificarea mentală are ca efect secundar eliminarea multor maladii psihosomatice, ca urmare a eliminării celor trei cauze ale suferințelor umane: dorința, ignoranța și aversiunea. Dacă e practicată cu perseverență, meditația poate elimina tensiunile care se acumulează în viața cotidiană și vă poate învăța să nu mai reacționați în mod excesiv față de situațiile agreabile sau dezagreabile din viața dumneavoastră. Practicanții tehnicii Vipassana au observat efecte notabile în ceea ce privește reducerea tensiunii sangvine, diminuarea stresului, anxietății, depresiei, îmbunătățirea calității somnului și o stare generală de bine și de echilibru interior. „În această epocă a vitezei, mintea noastră este bombardată zilnic cu lucruri mai mult sau mai puţin folositoare, iar în timp acestea se sedimentează în minte, parazitând percepţia noastră asupra realităţii. Este vorba despre acele impurităţi mentale care ne dezechilibrează, nu ne dau voie să ne concentrăm, ne provoacă o stare de anxietate şi ne împiedică să vedem viaţa aşa cum este ea în realitate. De multe ori ni se întâmplă ca oamenii din jurul nostru, care ne văd deprimaţi, să ne spună că nu avem de ce să ne temem, că viaţa este de fapt frumoasă şi trebuie să fim optimişti. Ei văd lucrurile diferit, deoarece au mintea limpede, iar noi ne confruntăm cu acele impurităţi mentale care ne distorsionează realitatea”, afirmă profesorul internaţional de yoga Dana Ţupa.

Accentul pe respirație

624 23 2Potrivit profesorului internațional de yoga Dana Țupa, citată de Agenția Plus Communication, există câteva exerciții care pot fi efectuate zilnic, acasă, pentru îmbunătățirea stării de spirit. Primul pune accent pe respirație. „Se poate începe cu perioade scurte de câteva minute, dimineața - imediat după trezire și seara - înainte de a adormi. Păstrând ochii închiși, reuniți atenția minții cu respirația într-o stare de liniște interioară. Cea mai simplă modalitate este aceea de a observa cum intră și iese aerul prin nări, felul în care respirăm, evaluarea lungimii inspirului comparativ cu expirul, faptul că aerul este mai cald la expir față de inspir etc. Adeseori, în această fază, practicanții începători au tendința de a adormi, ritmul respirației corelat cu atenția minții ducând la o stare de relaxare profundă”, explică specialista.

Învățați să vă urmăriți gândurile

Un alt element important, ce trebuie pus în practică zilnic, are legătură cu observarea gândurilor. Iată ce recomandă în acest sens profesorul de yoga: „Observați impermanența gândurilor care vin și pleacă, într-un mod detașat, exact ca norii care trec pe cer, umbrind și făcând temporar să dispară soarele din câmpul nostru vizual. Este momentul în care obiectivăm detașat mintea noastră plină de gânduri, cele mai multe fără o legătură aparentă între ele. De fiecare dată când observăm că mintea tinde să fie ocupată de gânduri, vom observa că atenția asupra respirației a dispărut complet, de aceea, cu blândețe și răbdare, trebuie să readucem mintea la obiectul meditației noastre, respirația”.

Observați-vă corpul!

După ce învățați să puneți accent pe respirație și să vă observați gândurile, puteți trece la pasul următor: observarea corpului. „Ne putem observa corpul, care este așezat în postura de meditație și totodată ne putem observa limitările acestuia în păstrarea pe lungi intervale de timp a unei poziții stabile, fără dureri sau stări de jenă. Disconfortul creat de păstrarea unei poziții de meditație stabilă, pe o durată lungă de timp, este corelat în primul rând cu mintea agitată, practicantul putând observa că respirația, atenția și corpul sunt strâns legate între ele, intercorelându-se sau, altfel spus, putându-se influența reciproc. Spre exemplu, o minte agitată duce întotdeauna la o respirație sacadată și gesturi grăbite. Nu se spune deloc întâmplător că, atunci când sunteţi supărat sau nervos, mai bine respiraţi adânc de zece ori, și abia după aceea spuneţi/faceţi ce intenționaţi inițial (pentru a ieși de sub efectul stării de iritare sau de supărare)”, mai declară Dana Țupa, primul expert Yoga Teacher din România care s-a acreditat la Yoga Alliance International USA cu cea mai înaltă calificare, E-RYT500.

Dacă vreți să atingeți mai repede starea de bine, trebuie să știți că puteți participa la cursuri pe această temă

Profitaţi de timpii morţi pentru a practica

624 23 3Vipassana înseamnă „privire interioară”, modul de a vedea lucrurile așa cum sunt în realitate. Vipasanna este practic „arta de a trăi”. Începătorii în tehnica Vipassana pot practica și pe parcursul zilei, dar mai ales în așa-zișii „timpi morți’’, atunci când sunt în metrou, autobuz, când se odihnesc pe o bancă în parc sau, pur și simplu, atunci când se plimbă. În calitate de fondator al PURNA Yoga Academy (purna.ro) - prima şcoală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance International USA, Dana Țupa consideră că, deși multă lume se plânge de o lipsă acută de timp, categoric, în fiecare zi din viața noastră există și timpi neutilizați eficient, care pot fi folosiți pentru îmbunătățirea stării generale.