Main menu

header

624 33 1de Silviu Ghering şi Claudiu I.

Era 28 aprilie 1841 când în revista „Graham’s Magazine”, din Philadelphia, apărea povestirea lui Edgar Allan Poe „Crimele din Rue Morgue”, considerată prima narațiune polițistă din istoria literaturii. De atunci s-au scris mii de povestiri, nuvele, romane „policier”, genul fiind lider în preferințele cititorilor din întreaga lume. Acum, în preajma verii, deci a vacanțelor și a concediilor, „Taifasuri” vă prezintă un clasament al celor mai apreciate romane polițiste, din care să vă alegeți lectura cea mai potrivită pentru timpul liber care va urma. Selecția a fost făcută după „Cele mai bune 100 de romane polițiste dintotdeauna” (în original „The Top 100 Mystery Novels of All Time”), un clasament publicat de „Asociația Autorilor de Romane Polițiste” (MWA) din SUA.

1. „Canonul lui Sherlock Holmes”, de Arthur Conan Doyle

În 56 de nuvele și patru romane, cunoscutul romancier scoțian îi dă viață primului și celui mai renumit detectiv particular care apare într-o serie de romane polițiste. Sherlock Holmes este recunoscut ca „number one” pentru raționamentul logic, intuiția criminalistică și abilitățile de deghizare cu care a rezolvat și cele mai „imposibile” cazuri. Conform unei estimări făcute de cel mai vechi ziar britanic „The Times” (înființat în anul 1785), după 1964, vânzările în întreaga lume ale povestirilor cu Sherlock Holmes au trecut pe locul 2 all time, după Biblie, care este de departe cea mai vândută carte a tuturor timpurilor.

2. „Șoimul maltez”, de Dashiell Hammett

Durul detectiv particular Sam Spade este angajat de tânăra și de atrăgătoarea Brigid O’Shaughnessy să descopere misterul pe care îl ascunde o statuetă reprezentând un șoim, statuetă pe care vor să pună mâna și alții. Este celebră ecranizarea din 1941, cu Humphrey Bogart și Mary Astor în rolurile principale.

3. „Fiica timpului”, de Josephine Tey

624 33 2Tulburătoare carte polițistă, în același timp una dintre cele mai originale opere de ficțiune istorică scrise vreodată. Polițistul antipatic Brat Farrar, personaj după care s-a făcut un serial BBC de mare succes, elucidează cu strălucire misterul dispariției tânărului Patrick, moștenitorul unei averi fabuloase.

4. „Presupus nevinovat”, de Scott Turow

Apreciat ca unul dintre cele mai captivante romane publicate în America ultimelor decenii, romanul dă viață unui îngrozitor coșmar: acela al unui cetățean obișnuit acuzat de cea mai atroce dintre crime. Povestea unei atracții fatale, devoratoare, a unui om oarecare pentru o femeie pătimașă care nu-i este soție. Istoria unei obsesii care-l face să se îndoiască de tot ceea ce iubește și prețuiește mai mult, inclusiv de propria-i viață.

5. „Spionul care venea din frig”, de John le Carré

Confesiune înfricoșătoare despre lumea agenților dubli, despre neîndurătoarele reguli care le guvernează existența, despre minciuna prezentă la tot pasul în viața lor. Personajul principal, Alec Leamas, e invitat să joace un rol periculos pentru a salva un agent secret de maximă importanță pe care englezii îl au în RDG. Jocul este fără scrupule și face victime nu numai printre vinovați, dar și printre inocenți. Tocmai de aceea, la un moment dat, protagonistul refuză să se mai conformeze ca o marionetă ordinelor primite și... rămâne să citiți cartea pentru a afla ce-a făcut ca să-și recupereze omenia.

6. „Piatra lunii”, de Wilkie Collins

Carte polițistă care întemeiază romanul britanic modern de gen. Este povestea unui diamant excepțional, care ajunge, printr-un testament, în posesia tinerei lady Rachel Verinder. Dincolo de zidurile casei sale din Yorkshire pândesc preoți hinduși veniți să recupereze piatra sfântă, pradă de război a colonizatorilor britanici. De aceea, când Piatra Lunii dispare din camera lui Rachel, explicația cazului pare la îndemână, însă ancheta detectivului Cuff descoperă o istorie mult mai complicată și un număr neobișnuit de mare de suspecți: o cameristă îndrăgostită de logodnicul lui Rachel, vărul lui Rachel sau chiar tânăra moștenitoare în persoană...

7. „Somnul de veci”, de Raymond Chandler

Detectivul privat Philip Marlowe este angajat de generalul Sternwood, aflat pe patul de moarte, să rezolve mai multe probleme care îl deranjează și care îi dau familia peste cap, dar mai ales să aibă grijă de Carmen, fiica sa mai mică. Marlowe află că fiecare problemă are în centru dispariția angajatului preferat al generalului, care a fugit în lume cu soția unui mafiot. În timp, Marlowe realizează că, de fapt, fiecare problemă este o acoperire pentru o alta, așa că se confruntă cu crime, șantaj, dar și cu dragostea...

8. „Rebecca”, de Daphne du Maurier

Maxim de Winter, un englez bogat, care încă se resimte după moartea soției sale, Rebecca, ia în căsătorie o tânără de condiție modestă. Cei doi se instalează în Palatul Manderley, din Cornwall, unde stăpânește cu puteri depline doamna Danvers, menajera devotată fostei doamne de Winter. Tânăra soție se simte din ce în ce mai apăsată de strania putere pe care o are Rebecca asupra tuturor chiar și după dispariția sa.

9. „Zece negri mititei”, de Agatha Christie

624 33 3Zece oameni sunt ademeniți pe o insulă sub diferite pretexte. Fiecare dintre ei a comis o crimă, dar fie a scăpat de justiție, fie a comis un act care nu poate fi sancționat legal. Sunt informați, prin intermediul unei înregistrări de gramofon, că au fost aduși pe insulă ca să plătească pentru ce au făcut. Sunt singuri și nu pot scăpa din cauza distanței prea mari de uscat, dar și a vremii capricioase. Fiecare dintre cei zece este omorât într-o manieră ce face referire la versurile unei poezioare ce apare ca un laitmotiv. O confesiune, sub forma unui epilog al romanului, dezvăluie cum au avut loc toate crimele, dar și cine este ucigașul.

10. „Poștașul sună întotdeauna de două ori”, de James M. Cain

Un roman bun, alert şi violent... Un vagabond tânăr și imoral. O femeie frumoasă și nemulțumită de viață, căsătorită cu un bărbat nepotrivit. O situație care are o singură ieșire, una oribilă. O soluție care creează alte probleme, fără ca vreuna să fie rezolvată. Publicat pentru prima oară în 1934, romanul a fost interzis la Boston din cauza amestecului său exploziv de violență și erotism.

Cele mai bune 30 de cărţi poliţiste (conform MWA)

1. „Canonul lui Sherlock Holmes” (1887-1927) Arthur Conan Doyle

2. „Șoimul maltez” (1930) Dashiell Hammett

3. „Fiica timpului” (1951) Josephine Tey

4. „Presupus nevinovat” (1987) Scott Turow

5. „Spionul care venea din frig” (1963) John le Carré

6. „Piatra lunii” (1868) Wilkie Collins

7. „Somnul de veci” (1939) Raymond Chandler

8. „Rebecca” (1938) Daphne du Maurier

9. „Zece negri mititei” (1939) Agatha Christie

10. „Poștașul sună întotdeauna de două ori” (1934) James M. Cain

11. „Anatomia crimei” (1958) Robert Traver

12. „Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd” (1926) Agatha Christie

13. „Lunga despărțire” (1953) Raymond Chandler

14. „Nașul” (1969) Mario Puzo

15. „Tăcerea mieilor” (1988) Thomas Harris

16. „Masca lui Dimitrios” (1939) Eric Ambler

17. „Gaudy Night” (1935) Dorothy L. Sayers

18. „Martorul acuzării” (1948) Agatha Christie

19. „Ziua șacalului” (1971) Frederick Forsyth

20. „Adio, frumoasa mea!” (1940) Raymond Chandler

21. „Cele treizeci și nouă de trepte” (1915) John Buchan

22. „Numele trandafirului” (1980) Umberto Eco

23. „Crimă și pedeapsă” (1866) Feodor Dostoievski

24. „Prin urechile acului” (1978) Ken Follett

25. „Rumpole of the Bailey” (1978) John Mortimer

26. „Dragonul roșu” (1981) Thomas Harris

27. „Cei nouă croitori” (1934) Dorothy L. Sayers

28. „Fletch” (1974) Gregory Mcdonald

29. „Un spion care știa prea multe” (1974) John le Carré

30. „Femeia în alb” (1860) Wilkie Collins