Main menu

header

623 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Focul Viu, gheţarul care... arde!

Una dintre veritabilele comori ale Apusenilor, prea puţin promovată, este Peştera Focul Viu. Cunoscută și ca Gheţarul de la Focul Viu, peştera poate fi vizitată relativ uşor, cu acces atât din Bihor, cât şi din Alba. Denumirea vine de la „focul” creat în jurul prânzului de razele de soare pe gheţar, atunci când pătrund în peşteră printr-o fereastră din tavan. Existenţa blocului de gheaţă este explicată de două elemente: iarna, fereastra favorizează acumularea aerului rece, iar lipsa ventilării în peşteră menţine aerul rece captiv tot anul.

Al treilea ca mărime din România

Peştera Gheţarul de la Focul Viu se află în Munţii Bihor, pe Valea Galbenei, la 500 de metri spre NV-V de Vârful Piatra Galbenii şi Vârful Cuculeul de Fier. Face parte din Parcul Natural Apuseni, este compusă din două săli, iar accesul în interior se face pe o scară din lemn. Sala Mare, cu o înălţime de 46 de metri şi o lungime de 68 de metri, adăposteşte în mijloc un impresionant gheţar, de 25.000 de metri cubi. Este al treilea gheţar ca mărime din România, după cele de la Peştera Scărişoara (Gârda de Sus, Alba) şi Peştera Borţig (Vlădeasa, Bihor). Bolta Sălii Mari este parţial deschisă, printr-o fereastră largă.

„Obligați” la drumeție

Pentru a ajunge pe Valea Galbenei, mergeți pe DN 76 Oradea-Deva, iar în Sudrigiu cotiți la stânga, spre Padiş. O altă cale de acces este din comuna Arieşeni. Din centrul localităţii mergeți pe drumul pietruit ce trece printre magazine şi Primărie, urcând pe Valea Cobleşului, prin satul Faţa Cristesei, până în satul Cobleş. Marcajul turistic ce trebuie urmat este triunghi galben. Se poate merge cu maşina din Arieşeni până în Cobleş, iar de la magazinul din sat urmați drumul ce urcă pe Valea Gojii și apoi coboară pe Valea Luncşoarei, până la intrarea în Cheile Galbenei. De aici ajungeți în Poiana Florilor şi apoi la Peştera Focul Viu.

Rezervaţia Cheile Galbenei are o suprafaţă de peste şase hectare în ramura nordică a Munţilor Bihorului. Sub Pietrele Galbenei se întinde o pădure de fag, presărată cu mici poiene pline de flori, până la Valea Galbenei