Main menu

header

621 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Letea, cea mai nordică pădure subtropicală din Europa

Despre Delta Dunării știm toți ce comoară este din toate punctele de vedere: floră, faună, turism, punct strategic și puteți completa dumneavoastră lista. Acolo se află, printre alte locuri mirifice, și incredibila pădure de la Letea, situată în partea de nord a Deltei, la est de comuna C.A. Rosetti, întinsă pe 2.825 de hectare. S-a dezvoltat sub forma unor fâșii late (hasmacuri) în spațiile dintre dunele de nisip şi este formată din stejari de luncă, stejari brumării, plopi albi, frasini de luncă și tei albi.

Prima rezervație naturală din România

Pădurea Letea fost pusă sub ocrotire încă din anul 1930 și a devenit rezervație naturală începând cu 1938, cea mai veche din țara noastră. Vestită pentru frumusețea ei sălbatică, nu a fost întinată de civilizația modernă în expansiune pentru că este înconjurată de un stufăriș des care o protejează, îngreunând accesul în „inima” ei. O caracteristică a pădurii o constituie abundența de plante cățărătoare: vița sălbatică, hameiul, curpenul de pădure și, nu în ultimul rând, liana grecească, specie care dă pădurii un aspect mediteranean.

Floră și faună neobișnuite pentru țara noastră

Pădurea Letea este cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, cu o vegetație specifică și cu o floră și faună neobișnuite pentru țara noastră. Aici se găsesc peste zece specii de orhidee, peste 2.000 de specii de insecte și multe viețuitoare care nu pot fi găsite în altă parte din România, precum vipera de nisip sau păsări ca vulturul codalb, prigoria, pupăza și șoimulețul de seară. Toate aceste specii de plante și animale, unele dintre ele foarte rare sau cu caracteristici deosebite, au făcut ca Pădurea Letea să necesite o atenție deosebită pentru conservarea și păstrarea valorilor ei naturale.

Pădurea Letea este populată cu peste 2.500 de cai sălbatici ce trăiesc nestingheriți prin stufărișul des al pădurii și oferă un spectacol de basm celui mai pretențios și... cosmopolit turist!