Main menu

header

618 18 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Când perioada rece începe să dea înapoi, nu doar lupta cu kilogramele în plus și cu toxinele din organism trebuie să înceapă, ci și ceea ce este denumit detoxificarea locuinței, care trebuie să meargă mână în mână cu cea a corpului. Specialiștii avertizează permanent asupra faptului că poluarea din interiorul casei poate fi mult mai periculoasă chiar decât cea exterioară.

Fum, gaze, praf…

Agenția americană de Protecție a Mediului atrage atenția asupra faptului că omul modern petrece în interior aproape 90% din timp. Pe lângă serviciu, sală de sport, mall sau spații de distracție, în cazul cărora nu poate fi exercitat control din perspectiva curățeniei, există și căminul personal al fiecăruia, iar asupra acestuia se poate interveni. De la mucegai, fum, gaze și praf, totul trebuie îndepărtat la intervale suficient de scurte încât să minimalizeze riscuri foarte serioase pentru sănătate, cum sunt astmul, alergiile, chiar cancerul. În special în sezonul rece, toate aceste elemente poluante se acumulează și se multiplică din cauza faptului că ferestrele se deschid mult mai rar. „Ne imaginăm că locuințele noastre sunt paradisuri sigure, dar în realitate sunt poluate de toate chimicalele din produsele pe care le folosim”, explică specialistul Veena Singla, de la Consiliul pentru Resurse Naturale din California.

Ventilația bucătăriei

618 18 2Una dintre cauzele majore ale poluării locuinței în general și a bucătăriei în special este diminuarea ventilației. Este ușor de presupus în ce măsură s-au acumulat în timp și într-un spațiu care nu este aerisit masiv, ca vara, fumul emanat de mâncărurile de iarnă și gazele generate de centrala termică. Astfel, cu fiecare meniu preparat, bucătăria se poluează din ce în ce mai mult cu mici cantități de fum, monoxid de carbon, dioxid de carbon, abur, mucegai microscopic. Când toate acestea acumulate depășesc o cantitate pe care organismul o poate tolera, este posibil să intervină durerile de cap, amețelile, oboseala, chiar unele simptome de răceală. Mai mult, în ecuația poluării bucătăriei intervin și produsele de curățat, unele destul de agresive, întrucât sunt destinate eliminării grăsimilor. Pentru a evita urmările, pe lângă asigurarea celei mai bune funcționări a aparaturii, este necesară aerisirea cât mai frecvent posibilă.

O baie fără mucegai

618 18 3Baia este unul dintre spațiile cel mai des folosite de membrii familiei. De dimineața până seara, activitățile de aici favorizează apariția poluării prin abur, mucegai, pulverizarea de cosmetice, curățarea cu produse puternice. Pe scurt, curățenia corporală poate avea un preț: transformarea băii într-un spațiu în care se adăpostesc agenți dăunători. Unul dintre cei mai periculoși este, desigur, mucegaiul, care „adoră” umezeala și are o uimitoare capacitate de a se multiplica. Pentru a ține sub control situația, cel mai la îndemână este un dispozitiv special care să ajute la controlul nivelului umidității din locuință, care nu trebuie să depășească 50%, arată specialiștii. Această rezolvare se pretează și în cazul subsolurilor dacă locuința dispune de așa ceva. De asemenea, aerisirea și îndepărtarea imediată a mucegaiului, în caz că apare, sunt foarte importante, atrage atenția goodhousekeeping.com.

Încăperi și aparate curățate temeinic

În cazul camerelor, praful și alergenii sunt principalii factori de poluare. Detoxificarea casei înseamnă, așadar, îndepărtarea lor prin câțiva pași simpli. În primul rând, aparatul de aer condiționat trebuie să aibă un filtru eficient, în caz contrar, introduce alergenii în locuință. Este recomandat ca aparatul de aer condiționat să fie verificat anual, tocmai pentru a nu se transforma într-un producător de substanțe nocive. Mai departe, aspiratorul ideal este cel cu apă, care conferă avantajul de a reține un număr maxim de particule poluante. Nu în ultimul rând, dacă locuința este mai veche de două decenii, trebuie zugrăvită mai des sau cel puțin vopseaua să fie testată periodic, pentru că riscul acumulării de plumb există, iar această substanță este extrem de periculoasă, în special pentru copiii mici, notează webmd.com.

Chimicalele înlătură murdăria și… poluează

618 18 4Un studiu publicat de „Environmental Science and Technology”, derulat timp de mulți ani și care a luat în observație mai multe tipuri de spații, de la școli la locuințe, a relevat concluzii cel puțin alarmante: pe lângă poluanții din locuințe, oamenii duc și din exterior acasă tot felul de alergeni din activitățile exterioare în alte spații care sunt întreținute cu… chimicale. Un cerc vicios, așadar, care expune foarte multă lume la deteriorarea stării de sănătate. Mai exact, praful de acasă conține în medie 45 de chimicale toxice, care pot să agraveze astmul copiilor și alergiile adulților. Mai grav este faptul că dintre aceste elemente nu lipsește o substanță ignifugă des folosită în soluțiile de curățare a mobilei și în produsele pentru bebeluși. Așadar, sunt prezente în viața de fiecare zi, deși cercetările au arătat că aceste particule pot fi legate de apariția cancerului sau de dereglări ale sistemului nervos.

Efecte dintre cele mai grave

Profesorul Stuart Harrad, de la Universitatea din Birmingham, a tras un semnal de alarmă cu privire la necesitatea detoxificării locuinței, întrucât poluarea din interior are efecte mult mai grave decât ar părea la prima vedere: „Cercetările demon- strează prezența chimicalelor în spațiile de locuit, în birouri, în mașini, în săli de clasă și în grădinițe. Faptul că sunt peste tot în jur, inclusiv în praf și în haine, duce la prezența lor în sângele și în laptele uman”. De aici până la apariția unei serii întregi de pericole pentru sănătate și de efecte neplăcute, care alterează calitatea vieții, nu este decât un pas. Iată câteva exemple: nas înfundat, ochi înroșiți, tuse, afecțiuni respiratorii. De asemenea, fumul de țigară este o sursă majoră de poluare care se adaugă celor amintite și care poate genera chiar cancer pulmonar pentru membrii familiei care nu au acest viciu, dar sunt expuși în urma faptului că cineva fumează acasă, argumentează medicul Karin Pacheco, de la Centrul de Cercetare Medicală din Denver.

„Acumularea de chimicale în locuință și menținerea lor prin intermediul prafului sunt un cal troian - inhalarea le transportă direct în organism. Este nevoie urgentă să percepem mediul de acasă ca pe o potențială sursă majoră de poluare chimică“ profesor Stephen Holgate, Spitalul General Southampton

Soluţii naturale

Unele dintre obiceiurile zilnice generează poluare în plus: candelele parfumate, șemineele, odorizantele pentru încăpere etc. Pentru detoxificarea locuinței, se poate apela la candele din ceară naturală, se poate renunța la spray-ul care împrăștie chimicale, prin înlocuirea acestuia cu coji de portocală amplasate pe mobilă și, firește, este foarte recomandată aerisirea frecventă, mai ales în timpul preparării mâncării. De asemenea, se poate renunța la mare parte dintre dispozitivele electronice din dormitor (unde se petrece o treime din timpul vieții), evitându-se astfel expunerea la poluarea electromagnetică, arată „The Epoch Times”.