Main menu

header

605 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Izverna, peştera comorilor

Izverna este o așezare de moșneni neasemuit de frumoasă, pe care marele istoric Dumitru Tudor, născut și crescut acolo, a numit-o cu patos „Sinaia Mehedințiului”. Prea puțin cunoscută încă de îndrăgostiții de turism, este la 65 km de Târgu-Jiu și la 61 km nord de Drobeta Turnu-Severin, Izverna „ascunde” în apropiere o peșteră de peste 1,5 km lungime, parcursă de un pârâu subteran. Mai exact, în Dealul Peșterii (nici nu se putea numi altfel, nu?) din Munții Mehedinți, la o altitudine de 380 de metri.

Spectaculoasă, dar dificil de explorat

Peştera exercită o fascinaţie specială asupra celor care ajung să o vadă o dată. Apa foarte limpede din lacurile subterane, ce permite o vizibilitate foarte bună, şi pe cât de numeroasele, pe atât de spectaculoasele galerii subacvatice fac din ea un loc ideal pentru scufundări, fotografiere şi filmare subacvatică. Atenție însă: peștera este foarte dificil de explorat din cauza sifoanelor subterane care au făcut victime! Până în prezent, în Peștera Izverna sunt accesibile două galerii.

Jacques Yves Cousteau însuși a fost impresionat de frumusețea ei

Peştera Izverna a devenit celebră şi căutată mai mult de străini decât de români după ce renumitul și regretatul Jacques Yves Cousteau a realizat prin galeriile ei un film pe care l-a prezentat în secţiunea „Explorări ale secolului al XX-lea”, dintr-un cunoscut serial realizat de Muzeul Smithsonian din Washington. Dar peştera din Mehedinţi atrage şi datorită legendelor locului, care spun că în adâncurile ei s-ar afla comori nepreţuite. Un depozit de argint al Imperiului Austro-Ungar, ascuns din ordinul împărătesei Maria Tereza, sau tezaurul Serbiei, îngropat, de fapt scufundat, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ba chiar tezaurul dacic al lui Decebal ar fi ascuns în adâncurile sale.

Peștera Izverna are cea mai lungă rețea de galerii subacvatice din România și din ea pornește cel mai mare izvor carstic din județul Mehedinți