Main menu

header

603 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Cetatea Poenari, 1.480 de trepte şi mistere

La patru kilometri de Barajul Vidraru, înălțată pe un vârf de munte, la o altitudine de 860 de metri, Cetatea Poenari așteaptă, ca întreaga Românie, nașterea unui alt Vlad Țepeș... Până atunci „privește” mândră Cheile Argeşului în toată splendoarea lor, lacul de acumulare al barajului amintit şi Munţii Făgăraş. De secole. A fost construită de Negru Vodă în cel de-al XIV-lea. Ca punct de observaţie şi de apărare. A fost pentru prima dată menţionată documentar în anul 1453 şi a devenit locul de refugiu al lui Vlad Ţepeş din calea turcilor.

Legendele cu sâmbure de adevăr

Poveștile locului sunt fascinante. Cea mai cunoscută spune că Vlad Țepeș, urmărit de otomani, a scăpat la Poenari după ce a potcovit caii grupului său cu potcoavele... invers, cu fața în spate, derutându-și astfel urmăritorii! „Letopiseţul Cantacuzinesc” consemnează că Vlad, vrând să-i pedepsească pe boierii din Târgovişte, capitala Țării Românești pe timpul său, care îi uciseseră un frate, i-a ridicat pe toţi „câţi au fost mari, pre toţi i-au înţepat de au ocolit cu ei târgul, iar câţi au fost tineri cu nevestele lor şi cu fete mari, aşa cum au fost împodobiţi în ziua Paştilor, pre toţi i-au dus la Poienari de au lucrat la cetate până s-au spart toate hainele dupre ei şi au rămas toţi dezvăscuţi în pieile goale”.

Atenție la... țepe și la scări!

Cetatea se înalță pe un vârf de munte, la aproximativ 400 de metri față de nivelul văii. Are o formă alungită, cu cinci turnuri, patru rotunde și unul prismatic. Zidurile sunt groase, de doi-trei metri lățime. Datorită poziţiei sale strategice a mai fost folosită şi ca temniţă, și ca vistierie. Nu vă speriați de țepele care vă întâmpină la poalele cetății, chiar dacă sunt „încărcate” cu „hoți, mișei, ticăloși și trădători de neam”... Inspirați adânc, pentru că urmează 1.480 de trepte până pe ziduri, dar priveliștea care vi se oferă apoi merită tot efortul.

La nord de Curtea de Argeş, pe DN 7C, drumul urcă spre munte. Cetatea Poenari se află la 7 km după localitatea Arefu. Puteţi ajunge aici urmând coordonatele: 45.353808, 24.635135. Veți urca pe Transfăgărăşan, aşa că aveți o mulţime de alte obiective turistice din apropiere