Main menu

header

de Elena Şerban

Peste numai trei săptămâni vom spune „Hristos a înviat!” şi „Adevărat a înviat!” cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Un timp destul de scurt pentru a face aranjamentele necesare pentru a merge să întâmpinaţi Învierea Mântuitorului într-o zonă cu puternice tradiţii populare cum este Bucureşti.

Program turistic pentru suflet
Astfel, iubitorii de tradiţii româneşti pot petrece Sărbătorile de Paşte în Bucovina, regiune în care autorităţile au pregătit deja un program deosebit, ce va culmina cu aducerea Luminii de Înviere chiar de la Mormântul Sfânt. Aproape 40 de localităţi din Suceava sunt pregătite să vă ofere câte ceva din farmecul şi din tradiţiile zonei. Manifestările din cadrul programului „Paştele în Bucovina” vor începe la 10 aprilie şi se vor încheia la 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe. De aceea, ultima zi va fi „rezervată” slujbelor organizate în toate mănăstirile din Moldova cu ocazia sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe - „Purtătorul de Biruinţă”.

Un ou de Cartea Recordurilor, în centrul Sucevei
Ziua de start a programului va fi 10 aprilie. Atunci se va amplasa în centrul Sucevei un ou uriaş încondeiat. Simbolul Paştelui la creştini va fi realizat pe un schelet metalic, iar autorităţile speră că, graţie acestui ou cu dimensiuni impresionante, să intre în Cartea Recordurilor. Totodată, în municipiul Suceava va fi deschis Târgul de Paşte, unde numeroşi meşteri populari vor expune produse specifice perioadei, ocazie cu care este organizată şi o expoziţie culinară de mâncare de post în cadrul proiectului „Gustă din Bucovina”. Programul va mai cuprinde Festivalul Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti, care va fi continuat de „Drumul ouălor încondeiate” pe traseul Fundu Moldovei, Breaza, Moldoviţa, Putna şi Brodina. Tot în acea perioadă va avea loc şi un festival al cântecelor de toacă, „Lemnul care cântă”, şi concerte de clopote. 

Reîntoarcere la tradiţii!
Programul continuă în Săptămâna Patimilor, cu invitaţia „Spovedeşte-te în Bucovina”. În acest sens, credincioşii sunt aşteptaţi să vină în număr mare la bisericile sau la mănăstirile din judeţul Suceava fie pentru a se spovedi, fie doar pentru a participa la denii, prohod sau Înviere. În perioada acestor manifestări vor fi organizate cinci trasee spre bisericile şi spre mănăstirile din Suceava, toate pornind de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, urmând a fi asigurate mijloace de transport în comun pentru cinci circuite de vizitare a mănăstirilor din Bucovina. Sunt organizate trasee atât în localităţi situate în sudul Bucovinei (Suceviţa, Moldoviţa, Dragomirna, Voroneţ, Mănăstirea Humorului, Arbore, Putna, Bogdana, Pătrăuţi, Părhăuţi), cât şi la cele situate în localităţi care nu au făcut parte din fostul Imperiu Habsburgic: Râşca, Bălineşti şi Probota. 

Manifestările altor culte
Nu au fost omise nici manifestări ale creştinilor pe rit vechi, în oferta programului fiind inclusă şi Slătioara, dar nici ale creştinilor romano-catolici, o atenţie deosebită fiind acordată şi manifestărilor specifice Paştelui catolic, organizate la bisericile catolice reprezentative din judeţ: Suceava, Rădăuţi şi Cacica. În seara de 12 aprilie, la catedrala catolică a Sucevei va avea loc un concert cu Grigore Leşe, fiind a doua oară când artistul concertează la biserica respectivă.

Lumina de la Mormântul Sfânt
În sâmbata Paştelui, doi preoţi şi un mirean vor pleca la Ierusalim cu o cursă charter pentru a lua lumina de la Mormântul Sfânt. În Israel, Lumina Învierii se va aprinde la ora 14:00, iar autorităţile speră că la ora 18:00 delegaţia suceveană va putea ateriza pe aeroportul din Suceava cu Lumina din Ţara Sfântă. De pe aeroport îşi vor aprinde lumânările reprezentanţii bisericilor din Suceava şi credincioşii participanţi la eveniment.

Plantaţi un copac la Putna sau la Voroneţ
Tot atunci va fi lansat un proiect de plantare a copacilor în Bucovina. Turiştii vor avea posibilitatea de a-şi planta propriul copac la Putna sau la Voroneţ. Dacă nu vrea să îl planteze poate doar să adopte un copac, punându-i o plăcuţă cu numele său. Mai mult, „părinţii” unor astfel de copaci îi pot vizita de-a lungul timpului, pentru a vedea cum se mai dezvoltă.

Pască uriaşă în Săptămâna Luminată 
După îndelungata perioadă de post au fost pregătite manifestări deosebite atât cu caracter gastronomic, cât şi de suflet. Astfel, la 23 aprilie, la Suceava va fi adus de la Muzeul Naţional de Istorie steagul pe care Ştefan cel Mare l-a donat Mănăstirii Athos. Tot în Săptămâna Luminată, la Rădăuţi se va mai pregăti o pască uriaşă, cu ale cărei dimensiuni sucevenii speră, de asemenea, să intre în Cartea Recordurilor, iar la Fălticeni, localnicii vor pregăti miei la proţap.
Pentru iubitorii de muzică este interesant de ştiut că în seara de 23 aprilie, pe Stadionul Areni din Suceava, va avea loc concertul extraordinarului Richard Clayderman.

Miracolul ortodocşilor

În fiecare an, în Israel, Lumina Învierii se aprinde la Sfântul Mormânt numai când este sărbătorit Paştele creştinilor ortodocşi, acest lucru fiind considerat de mulţi credincioşi o minune a zilelor noastre. În primele minute, flacăra care apare instantaneu nu are o consistenţă materială, oamenii putând să o atingă fără să se ardă. Mii de credincioşi asistă anual la acest eveniment şi aduc cu ei lumânări pe care le aprind de la Lumina Sfântului Mormânt.