Main menu

header

598 20 1de Raluca Grințescu

Este uimitor cum pot să se saboteze oamenii atunci când deschid gura sau când rămân singuri cu ei înşişi. De la Buddha, acum 2.600 de ani, care spunea: „Suntem ceea ce gândim, cu gândurile noastre facem lumea”, până la Napoleon Hill, care zicea în 1937: „Autosugestia este singura cale de a schimba şi de a influenţa mintea subconştientă” şi până la majoritatea ramurilor psihologice de azi care spun obsesiv: „Tot ceea ce ai este rezultatul gândirii tale”. Aşadar, cum gândim? Foarte simplu. Folosim vocabularul pe care îl avem pentru a gândi, pentru a sta de vorbă cu noi înşine, pentru că asta este până la urmă gânditul. Un dialog interior.

Pe pilotul automat

Problema cea mare este că acest dialog interior se petrece de cele mai multe ori pe pilot automat. Şi, de cele mai multe ori, pilotul automat este setat pe negativ.

„Nu pot” - înainte să încercați.

„Mi-e frică” - de parcă nu ați şti că frica dispare doar făcând lucrul care vă sperie.

„O să eșuez” - şi ce dacă? E singura cale de a progresa, prin eroare.

Gândirea de victimă: „Ştiam eu că nu am noroc în viaţă. Numai mie mi se întâmplă belelele astea. Cu ce am greşit?”

Gândirea fatalistă, pesimistă: „Nu mai rezist, e o povară prea grea, nu mai vreau să trăiesc această viaţă.”

Gândirea bârfitoare şi invidioasă: „Uite şi la fraierii ăştia. Ce cocalari, ce gunoaie.”

Ghinda și papagalii

Este dovedit în experimentele lui Masaru Emoto în studiul undelor cerebrale asupra moleculelor de apă că ceea ce gândiți vă influenţează corpul fizic, atitudinea, sănătatea şi rezultatele pe care le aveți în viaţă, indiferent de domeniu. Mai mult, avem o societate care are grijă să nu puteți ieşi din acest cerc vicios. Deschideți televizorul, şi ştirile bagă frica în dumneavoastră, vă sperie cu violenţa, sărăcia, bolile, iar apoi tot televizorul vă pune să cumpărați soluţiile. Mâncarea lor, medicamentele lor, produsele lor electronice, maşinile lor. O unealtă de marketing care distruge oamenii şi îi tratează ca pe obiecte care trebuie speriate, rătăcite şi îmbolnăvite şi apoi să le fie vândută soluţia. Părinţii, prostiţi de mass-media, vin şi ei cu alte gânduri negative şi vi le repetă. Prietenii, în afară de cazul în care se ocupă deja cu dezvoltarea personală, vă vor repeta şi ei precum papagalii ce au auzit la televizor sau de la părinţi. Şi astfel aveți un cor întreg care vă bombardează cu negativism. Gândurile şi cuvintele ce le veți planta în mintea şi în sufletul dumneavoastră sunt viitoarele recolte ce le veți culege. Aşa cum ghinda devine stejar, cuvântul şi gândul devin faptă, comportament, obicei şi, împreună, ele sunt chiar viaţa noastră. Iată câteva tehnici pentru înlocuirea vocii negative din mintea dumneavoastră.

Citiți fără frică

O tehnică foarte simplă, în care faceți efort minim, dar cu rezultate maxime. Înlocuiţi corul de voci negative de la televizor, părinţi, anturaj şi chiar propria voce cu vocile, cuvintele mentorilor, înţelepţilor şi eroilor care vă vorbesc. De asemenea, folosiți-vă timpul poate pierdut atunci când vă deplasați de la o locaţie la alta pe parcursul zilei, folosind orice dispozitiv portabil cu căşti la care se aude vocea autorilor dumneavoastră preferaţi care vă vorbesc. Similar cu cititul, însă mai potrivit pentru atunci când sunteți în mişcare, pentru a folosi la maximum timpul zilnic.

Iertați-vă!

Aceste afirmaţii pot fi folosite ca şi o rugăciune, dimineața, seara sau în orice moment credeți că vă sunt necesare. Atunci când creați afirmaţii, ele pot să se refere la acele domenii din viaţă care dor cel mai tare, unde aveți cele mai multe probleme şi suferinţe. Nu în ultimul rând, dar cel mai important este să iertați și să vă iertați. Din suflet. Cu adevărat.