Main menu

header

596 25 1de Carmen Ciripoiu

A vorbit mereu cu Dumnezeu în rugăciuni, cu simple cuvinte și a știut că El l-a auzit. Și asta pentru că dincolo de „bufonul” - ghilimelele sunt obligatorii - care îi făcea pe toți să râdă cu lacrimi, Ioan Gyuri Pascu a fost un om credincios și meditativ. Un personaj plin de noroc care a știut să joace pe degete ca nimeni altul, cu o pasiune incredibilă, teatrul, muzica, filmul, divertismentul, comentariul sportiv, producția muzicală. La doar 55 de ani, una dintre cele mai iubite vedete ale României a plecat la Ceruri, la Cel în care a crezut atât de mult…

A murit sub ochii soției

596 25 2Luni, 26 septembrie, 2016. O zi neagră pentru toți cei care l-au iubit pe Ioan Gyuri Pascu, omul care iradia o cumsecădenie uriașă, o disponibilitate extrem de rară în ziua de azi. La ora 5:00, cu toate eforturile disperate a două echipaje SMURD de a-l readuce la viață, comicul vestit al ecranului a trecut la cele veșnice. L-a îngenuncheat pentru totdeauna un stop cardiorespirator iresuscitabil… Actorul s-a aflat în locuința fostei sale soții, marea dragoste a vieții, scriitoarea Daniela Maria Marin, sub ochii căreia s-a stins… Surprinzător a fost mesajul cutremurător pe care Daniela l-a postat acum câteva zile pe Facebook, ca și cum ar fi prevestit tragedia: „Cum va fi mâine? Mâine va fi așa cum va fi mâine! Tot așa cum azi este așa cum este azi. Doamne-ajută să fie fără dureri!”.

Prima chitară…

596 25 4Pascu a văzut lumina zilei la 31 august 1961 în Agnita, județul Sibiu, într-o familie cu patru frați, „un tată român, creştin-ortodox, și mamă catolică, jumătate unguroaică, un sfert slovacă și alt sfert poloneză”, așa cum îi plăcea lui Gyuri să spună. A primit o educație foarte riguroasă, mulți ani adresându-se părinților cu apelativul „dumneavoastră”. „Un protocol familial (...), un sentiment al mândriei exacerbate până aproape de orgoliu, care cumva mi-a ciuntit un pic aripile, mi-a înfrânt imaginația”, declara Ioan într-un interviu. Acesta a fost și motivul pentru care a vrut să cunoască altă lume, să-și depășească tiparele, să-și urmeze visurile. De mic copil a știut că va ajunge pe scenă, că se va adresa oamenilor într-un fel unic. A studiat pianul și chitara, muzicuța și tobele, a cântat în corul școlii și a imitat incredibil vocile unor mari cântăreți. A absolvit Liceul Agro-Industrial din Agnita, iar în 1977 a început să joace în spectacole de teatru la casa de cultură din oraș. Un an mai târziu a debutat cu trupa „Trandafirii Negri” a cunoscutei interprete Elena Cârstea la Mediaș, interpretând melodii din repertoriul celor de la Deep Purple și Uriah Heep. Din banii strânși în această colaborare (care a durat până în anul 1980), Gyuri și-a cumpărat prima sa chitară, iar în 1979 a cântat și prima compoziție proprie, o melodie intitulată „Melancolie”. După ce a absolvit liceul, a dat examen de admitere la Institutul de Teatru din Târgu Mureș, dar, din nefericire, nu a fost primit. Eșecul nu l-a demoralizat, ci l-a impulsionat, Pascu înființând formația rock „Fundal”, cu care a participat la Cântarea României și la Radio Vacanța. La mare l-a întâlnit pe basistul formației „Compact”, Teo Peter și pe Andrei Partoș cu care a cântat la concertele Cenaclului Flacăra. În 1984, Gyuri a devenit student la Facultatea de Filologie din cadrul Universității din Cluj, la secția româno-spaniolă, pe care a absolvit-o cu brio în anul 1988.

Revelion cu Dumnezeu

596 25 3Dragostea imensă pentru teatru l-a făcut să se înscrie în trupa de teatru studențească „Ars Amatoria și fiii”, iar într-unul dintre turnee i-a întâlnit pe cei de la grupul comic „Divertis”. Din acel moment a simțit că și-a găsit locul, iar succesul alături de colegii săi a fost unul răsunător. Din păcate însă, în anul 2007 s-a produs despărțirea de „Divertis”, dar a revenit mai târziu într-o serie de comedie produsă de o jumătate a distribuției de la „Divertis”, Land of Jokes, unde a jucat rolul lui Nemuriciul. În anul 2011, însă, Pascu și echipa Land of Jokes a anunțat despărțirea definitivă de „Divertis”. Pascu s-a întors la Cluj ca gazdă pentru inaugurarea stadionului echipei Universitatea, apoi a ajuns la Seattle, unde a susținut un recital în scopul strângerii de fonduri pentru un centru cultural ortodox român în America. În anul 2012, în urma colaborării cu cântărețul și textierul Lian Cubleșan şi-a lansat albumul-baladă „Tropa, Tropa… Europa”, care s-a bucurat de un succes imens. 2013 i-a adus lui Ioan Gyuri Pascu o mare bucurie, după ce a lansat un volum de poezii intitulat „Purtătorul de cuvinte”. Printre peliculele în care Pascu și-a arătat talentul actoricesc s-au numărat filmele de lung metraj precum „O vară de neuitat”, în regia lui Lucian Pintilie, sau „Occident”, al regizorului Cristian Mungiu. Tot Gyuri a fost fascinant și în piesa de teatru „Take, Ianke și Cadâr”, pentru care a creat şi ilustraţia sonoră. Printre ultimele piese în care a apărut a fost și cea din aprilie 2016, intitulată sugestiv… „Revelion cu Dumnezeu”. Gyuri a urcat pe scenă cu o săptămână în urmă pe 18 septembrie, la București, alături de trupa „The Blues Workers”. A fost ultima scânteie...

„Gyuri avea foarte multă credință și cu această credință a reușit să meargă mai departe atât cât a fost să fie. Gyuri era un om foarte sensibil, care avea nevoie de foarte multă dragoste și înțelegere. Era un om foarte profund. Gyuri, te iubesc la fel de  mult!“ (Monica Anghel)

„La 18 septembrie am cântat ultima dată cu el, chiar aici, la București, și era într-o stare destul de proastă, după un accident pe care l-a suferit la pescuit, la picior. Urma să plecăm zilele astea la un festival. Nici nu m-am gândit la așa ceva. Am sosit azi-noapte, nu am știut și acum m-a sunat un coleg să îmi dea vestea finală“ (Teo Boar, managerul trupei „The Blues Workers“)

„Adio Gyuri Pascu! S-a stins un zâmbet mare cât o lume. S-a stins un artist mare cât o ţară. S-a stins o lumânare la cei vii şi de acum o voi aprinde la cei veşnici. Adio prieten drag, te vom urma într-o profundă tăcere, tristeţe şi singurătate pe care le-ai lăsat...“ (Florin Constantin, „Divertis“)

„Gyuri era cu adevărat special, aş putea spune unic chiar. Un amestec exploziv de talent, carismă şi inteligenţă umană şi artistică. V-a bucurat de-a lungul vieţii sale pe mulţi dintre voi cu umorul lui fantastic, mai ales în perioada anilor săi la «Divertis». A făcut film şi teatru, a scris şi a cântat din toată inima cu mesaj, boem, aşa cum i-a stat lui cel mai bine. Gyuri era definiţia artistului frumos boem, a artistului real, interesat mereu de artă şi de ceea ce poate face pentru ea şi prin intermediul ei cu chitara, cu stiloul sau doar cu un scenariu în mână“ (Jojo)

Minunea numită Iarina

Când Gyuri a devenit tată, a înțeles cu adevărat că există minuni: „Dincolo de sentimentul de împlinire pe care ți-l dă, un copil îți dezvăluie esența divină. Copiii văd îngeri și zâne, universul lor e populat de ființe fantastice, și vorbesc cu ele. Noi ne uităm, dar nu vedem nimic. Iarina desena la doi ani «Îngerul lui mami», susținând că îl vede”. Nu se știe care dintre cei doi soți au pierdut lecția răbdării, dar la sfârșitul anului 2010, Pascu a divorțat. Momentul a fost unul îngrozitor, fiind urmat și de un AVC, pe care toți l-au pus pe seama durerii provocate de despărțirea de cea pe care a considerat-o dragostea vieții sale, Daniela Marin. Ca urmare a acestui accident, Pascu a renunțat definitiv și la băuturile alcoolice: „Nu mai beau alcool, nici măcar o bere. Îmi plăcea seara să cinstesc halbe cu bere împreună cu prietenii mei, la concerte. Acum consum doar apă plată cu lămâie şi capuccino. (…) Mi-am trăit viața frumos, când vrea Dumnezeu mă duc, toți suntem la «mâna» Lui. La toți ne sună, la un moment dat, ceasul, asta este o certitudine. Depinde doar când se va întâmpla acest lucru”. La scurt timp după divorţ, actorul suferea o altă dramă: sora sa trecea la cele veșnice!