Main menu

header

590 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Spectacol răcoritor sub Vălul Miresei

Este realmente superbă, „cade” de la 18 metri înălțime, cu un front de despletire a firului apei de 25 de metri pe abruptul stâncos pe care se scurge. Formaţiunile calcaroase de tip travertinic depuse de-a lungul timpului măresc spectaculozitatea zonei. Numele însă e în totală opoziție cu peisajul. Frumoasa cascadă se numește Pișoaia. Dar mai este cunoscută și sub denumirea de Vălul Miresei, și așa îi vom spune în această prezentare. Căderea de apă se află în comuna Vidra, sat Nemeși, pe Arieşul Mic, la confluenţă cu pârâul Slatina, în imediata apropiere a drumului DJ 762 Mihoieşti - Avram Iancu. La Vidra se poate ajunge din Turda pe DN 75, din Alba Iulia pe DN 74, din Deva pe DN 76, apoi pe DN 75, din Albac pe DN 75 spre Vadu Moţilor - baraj Mihoieşti spre comuna Avram Iancu pe DJ 762.

Încadrată mirific într-o pădure de fag

Cascada Vălul Miresei este rezervaţie peisagistică şi se întinde pe o suprafaţă destul de mare, respectiv 2,5 hectare. Se află pe un prag stâncos de calcare cristaline de vârstă paleozoică, încadrată într-o pădure de fag şi arbori izolaţi de răşinoase. Apele din zonă sunt bogate în calcar, acoperă totul cu depuneri şi dau naştere la numeroase formaţiuni calcaroase spectaculoase. Din aceste tufe calcaroase localnicii confecţionează cruci, care pot fi văzute lângă biserici sau de-a lungul drumurilor, sau taie cărămizi cu ajutorul cărora îşi împrejmuiesc casele. Aflată într-un peisaj captivant, la aproximativ 500 de metri de la şosea, cascada Vălul Miresei oferă un spectacol răcoritor şi privelişti liniştitoare, care cu siguranţă impresionează pe orice călător sensibil la frumuseţile create de natură în mii de ani.

Cascada Vălul Miresei (Pișoaia) se află în versantul drept al Arieşului Mic, vizavi de Dealul cu Melci, care atrage prin cele peste 30 de specii de moluşte încrustate în piatră în urmă cu mai bine de 65 de milioane de ani