Main menu

header

589 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Dealul cu Melci, „reciful” din Munții Apuseni

În judeţul Alba, pe stânga Văii Arieşului Mic, la 15 kilometri de oraşul Câmpeni şi la aproximativ 2 kilometri de centrul comunei Vidra, în satul Nemeşi, uimește și încântă în aceeași măsură unul dintre cele mai spectaculoase puncte fosilifere din Transilvania. Unicat geologic, Dealul cu Melci este o rezervație paleontologică, în care un conglomerat de gresii şi marne oferă o imagine greu de uitat: o puzderie de formaţiuni sub formă de melci, încrustate în piatră în urmă cu mai bine de 65 de milioane de ani. Peste 30 de specii de moluşte şi-au lăsat aici amprenta pe o suprafaţă de 0,67 hectare, aria protejată ştiinţific ajungând la 4,5 hectare și alcătuind un adevărat „recif” rămas din Cretacicul Superior, bizar în ochii oricărui călător.

Cazare pe... fundul unei mări!

Gasteropodul dominant în aceste straturi de gresii fosilifere este „Acteonella giganteea”, o scoică ce are cochilia în formă de melc. Zona a fost declarată rezervaţie naturală datorită valorii sale ştiinţifice reprezentată de sedimentele Cretacicului Superior formate în fundul stâncos al unei mări. Din cauza presiunii şi a acţiunii timpului, în milioane de ani, bancuri imense de melci s-au pietrificat, rezultând rezervaţia din prezent. Cu uşurinţă se pot observa formele şi mărimile diferite de melci cimentaţi în stâncă, în straturi ce variază între 8 şi 10 m grosime. Rezervaţia paleontologică Dealul cu Melci este situată la o altitudine de 650 de metri. În zonă există mai multe pensiuni care oferă cazare la preţuri avantajoase, în jurul a 100 de lei pe noapte. Cea mai nouă pensiune a fost inaugurată în 2015 şi a fost denumită chiar „Dealul cu Melci”.

Cum se ajunge la Vidra: din Turda pe DN 75, din Alba Iulia pe DN 74, din Deva pe DN 76, apoi pe DN 75, din Albac pe DN 75 spre Vadu Moţilor - baraj Mihoieşti, spre comuna Avram Iancu pe DJ 762 până în Vidra