Main menu

header

581 25 1de Andrei Dicu

O mulţime de entităţi teroriste se ascund perfect sub acoperirea unor secte religioase. Cel mai adesea, ele prind forţă în ţări în care se vorbeşte despre libertate absolută şi în care toate comunităţile sunt ocrotite în acelaşi mod, sub pretextul dreptului garantat de Constituţie (vezi masacrul din clubul de gay din Orlando, SUA, executat de un simpatizant ISIS), unele dintre aceste „comunităţi” primind chiar subvenţii „grase” de la stat. În plus, trebuie spus că sinuciderea în masă constituie, de asemenea, un act terorist, mai ales când există membri care refuză sacrificiul.

Constrângere ideologică, îndoctrinare, dogmatism

Potrivit expertului în secte Dee Finney, o sectă poate fi definită prin următoarele caracteristici: „Face apel la constrângerea ideologică pentru a recruta, a îndoctrina şi a-şi păstra membrii. Liderul şi primii membri afiliaţi au privilegii speciale, graţie statutului lor de «aleşi», şi formează o societate totalitară elitistă. Calitatea de membru este exclusivă, iar mentalitatea este de tipul «vei avea de pierdut dacă nu te implici». Fondatorul sectei se proclamă conducător, este dogmatic, mesianic, nu răspunde pentru faptele sale şi are carismă. Cunoaşterea divină provenită de la o zeitate, oferită doar acelui grup anume, apare, de regulă, printr-o «inspiraţie divină». Sectantul crede că scopul scuză mijloacele, cu intenţia de a solicita fonduri şi de a recruta oameni. Mesajele sunt canalizate pe inspiraţia divină pentru a «salva» («ajuta») omenirea. Membrilor li se inoculează ideea că grupurile pot schimba (opri) evenimente cataclismice viitoare (cutremure, inundaţii etc.). Invocările divine, rugăciunile şi incantaţiile sunt repetate zilnic. Grupul este numit, de regulă, ca atare, spre exemplu, «Poarta Raiului» sau «Davidienii». Iniţiaţii vor primi protecţie de la zeităţi (rase extraterestre) dacă rămân în grup şi fac ceea ce le porunceşte liderul. Bogăţia sectei nu-i ajută nici pe membri şi nici nu sprijină societatea”.

„Tata” Jones şi asasinarea congresmanului Ryan

581 25 2Cea mai faimoasă sectă din istorie a fost Templul Poporului, condusă de reverendul Jim Jones. Membrii erau mai ales locuitori din Carolina de Nord. Jones a înfiinţat Templul Poporului în Indiana, propovăduind integrarea şi armonia între rase. A confiscat toate bunurile materiale ale adepţilor săi, iar membrilor, care îl numeau pe Jones „Tată” sau „Părinte”, li se interzicea contactul cu oamenii din afara sectei. Toate femeile erau socotite „soţiile” lui Jones, iar pentru a preveni scandalul provocat de copiii adeptelor sale, Jones a mutat secta în Guyana, într-o locaţie numită Jonestown. Imediat după ce Jones şi preoţii săi au început să prezică holocaustul nuclear, secta a trezit un interes general în SUA. Congresmanul Leo Ryan, din San Francisco, a mers în Guyana pentru a investiga acuzaţiile potrivit cărora unii cetăţeni ar fi ţinuţi acolo cu forţa, dar atât el, cât şi cei patru aghiotanţi ai săi au fost împuşcaţi la aeroport.

„Nu ne vom sinucide, este un act revoluţionar”

La scurt timp după acest episod, la ordinul liderului lor, 1.000 de membri au băut Kool-Aid otrăvit şi au murit. Printre morţi a fost găsit şi Jones, care se pare că ar fi băut otrava împreună cu adepţii săi. Părinţii le dădeau copiilor otrava înainte de a o bea ei înşişi. Cadavrele au fost descoperite în acelaşi loc, multe ţinându-se de mână. În timpul sinuciderii în masă, un magnetofon a înregistrat totul. Iată o parte din stenograma realizată după înregistrare:

„Jones: Am făcut tot ce am făcut să vă ofer o viaţă mai bună. În ciuda tuturor încercărilor, o mână de oameni şi minciunile lor ne-au făcut viaţa imposibilă. Dacă nu putem trăi liniştiţi, haideţi să murim liniştiţi. (Aplauze). Aşadar, păşiţi în linişte, pentru că nu ne vom sinucide, ci este un act revoluţionar. Nu este cale de întoarcere!

O femeie: Simt că există viaţă, există speranţă!

Jones: Ei bine, toţi murim într-o zi!

Mulţimea: Corect, corect!

Aceeaşi femeie: Dar mie mi-e frică de moarte!

Jones: Nu cred că îţi este. Nu cred că îţi este...

Un bărbat: S-a terminat, surioară. A fost o zi frumoasă! (Aplauze)”

„Poarta Raiului”: 39 de morţi, castraţi chimic şi sufocaţi

581 25 3Altă sectă care s-a făcut cunoscută printr-o sinucidere în masă este Poarta Raiului. Adepţii credeau în existenţa OZN-urilor şi aveau sediul central într-o casă din suburbia Rancho Santa Fe, din San Diego, începând cu anul 1990. Grupul avea drept mentor un individ pe nume Marshall Applewhite, care le spunea adepţilor că o farfurie zburătoare călătorise în spatele cometei Hale-Bopp. Acest OZN era destinat să vină după ei şi să-i ducă la alt nivel, superior condiţiei umane. Înainte de sinuciderea în masă, pe site-ul oficial al grupării a fost publicat mesajul: „Apropierea lui Hale-Bopp este semnul pe care îl aşteptăm cu toţii, momentul sosirii navei spaţiale de la un Nivel Superior Oamenilor, care să ne aducă acasă, în «Lumea Lor», în Raiul propriu-zis”. Nu cunoaştem detaliile ritualului sinuciderii, dar la 26 martie 1997, corpurile a 39 de oameni îmbrăcaţi asemănător (toţi erau încălţaţi cu pantofi de sport marca Nike) au fost găsite în casa în care îşi avea sediul Poarta Raiului. Victimele aveau giulgiuri violete şi, potrivit autopsiilor, consumaseră sos de mere sau budincă, barbiturice şi un pahar cu vodcă, şi că se sufocaseră cu ajutorul pungilor pe care le aveau pe cap. Mulţi dintre bărbaţi, inclusiv liderul, fuseseră castraţi chimic, aparent voluntar.

1000 de morţi au pecetluit finalul Templului Poporului, cea mai faimoasă sectă din istorie

„Sectantul crede că scopul scuză mijloacele, cu intenţia de a solicita fonduri şi de a recruta oameni“ (Dee Finney)

Apocalipsa lui Koresh a rezistat 51 de zile asaltului FBI-ului

581 25 4Altă sectă care a avut un sfârşit violent a fost cea a Davidienilor, un grup de lângă Waco, Texas, care îşi avea originile în anul 1942, când s-a rupt de Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea. Adepţii credeau în revenirea lui Iisus pe Pământ, erau exclusiv vegetarieni, nu consumau alcool şi sâmbăta sărbătoreau Sabatul. În 1981, grupului i s-a alăturat un anume Vernon Howell, un tânăr de 22 de ani, priceput la toate. După ce a ajuns într-o poziţie de conducere, şi-a schimbat numele în David Koresh, după Regele David al evreilor şi Koresh după regele babilonian Cirus. Apoi, a dizolvat căsătoriile dintre membri şi a proclamat toate femeile drept „soţiile sale spirituale”. Membrii care scăpaseră din sectă şi părinţii care încercau să-şi elibereze copiii au declarat Poliţiei că David Koresh agresa fizic copiii şi că printre soţiile sale erau şi adolescente. Gruparea şi-a transformat sediul într-o bază militară, depozitând 11 tone de arme, inclusiv echipament antitanc. Koresh a denumit baza „Tabăra Apocalipsei” şi le-a spus adepţilor că aici va începe bătălia sfârşitului lumii. În februarie 1993, FBI a început un asediu care a durat 51 de zile şi care s-a încheiat tragic, cu 74 de morţi, după ce federalii au umplut clădirea cu gaz şi a urmat un incendiu care s-a răspândit rapid.