Main menu

header

579 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Ciocănești, comuna-muzeu „încondeiată” din Bucovina

Situată în județul Suceava, în mijlocul zonei montane Iacobeni - Pasul Prislop, la 20 km de Vatra Dornei, comuna Ciocănești este un adevărat muzeu în aer liber. Toate casele sunt pictate - „încondeiate”, spun localnicii - cu motive tradiționale care se regăsesc pe bundițele, catrinţele, cămășile și alte obiecte din portul popular al locului.

Nume dat de „ciocănarii de arme” ai lui Ștefan cel Mare și Sfânt

Ciocănești a fost prima așezare locuită apărută în calea ctitorilor de țară Bogdan și Dragoș, dar este atestată documentar din anul 1400 într-un hrisov, prin care se consemnează „primirea Muntelui Suhard de domnitorul Alexandru Cel Bun de la soața sa, Ana, ca danie de domnie”. Mulți domni ai Moldovei până la Ștefan Cel Mare și Sfânt au venit în acest loc, unde au găsit meșteri făurari pentru armele lor. De aici vine și denumirea „Ciocănești”, de la „răzășii ciocănari de arme” din atelierele lui Ștefan cel Mare, originari din această zonă, care l-au ajutat să apere și să păstreze pentru noi și pentru „urmașii urmașilor noștri” pământul sfânt și roditor al Moldovei.

Tot un Ștefan a „închistrat” prima gospodărie

Tradiţia pictării caselor a apărut în 1950, când fostul primar al comunei, Ștefan Tomoioagă, minunată coincidență de nume, meșter popular și cioplitor în lemn „la bază”, a încondeiat o casă. Locuința aparținea Leontinei Țăran, altă potrivire de nume parcă venită de la Dumnezeu, care și-a renovat casa și și-a dorit să o „închistreze asemenea ouălor de Paște, ca să se uite și soarele la ea”. Astăzi, casa este Muzeul „Țăran Leontina”. Ce vă spuneam de nume, ascultați cum sună denumirea casei-muzeu... Oamenii din comună sunt obligați să respecte arhitectura țărănească și astăzi există în Ciocănești peste 600 de gospodării care s-au transformat în case de patrimoniu.

Ciocăneşti a fost declarată comună-muzeu prin Hotărârea numărul 39 a Consiliului Local din 22 decembrie 2004. Zece ani mai târziu a câştigat prima ediţie a programului „Satul cultural al României“