Main menu

header

Nu se spune degeaba că toate drumurile duc la Roma. Dacă aţi plănuit o mică vacanţă ca să întâmpinaţi cum se cuvine venirea primăverii, vă recomandăm să vă faceţi repede bagajele şi să porniţi către oraşul celor şapte coline. Cetatea Eternă, punct turistic de atracţie În doi sau singuri, nu vă temeţi: o să găsiţi în Cetatea Eternă toate lucrurile după care aţi tânjit în frigul iernii: şi soare, şi romantism, şi voie bună, şi locuri frumoase, şi istorie, şi magazine cu ultimele colecţii ale creatorilor de modă.

Aţi ajuns? Nu vă trântiţi pe patul din camera de hotel, ci puneţi-vă o pereche rezistentă de pantofi şi îmbrăcaţi-vă cu haine uşoare (în martie, temperatura medie la Roma este de 15 grade), pentru că aveţi multe de vizitat şi admirat în capitala italiană. Poate nu veţi avea o vacanţă foarte odihnitoare, dar va merita fiecare clipă! Colosseumul, arena gladiatorilor Lupte corp la corp, animale feroce, ziduri înalte şi impunătoare… Nu sunteţi la Hollywood, ci acasă la adevăraţii gladiatori. Colosseumul din Roma, care-şi păstrează zidurile înalte şi impunătoare, este cel mai mare  amfiteatru construit vreodată în Imperiul Roman. Avea o capacitate ce rivalizează astăzi cu cele mai mari stadioane din lume: nu mai puţin de 60.000 de locuri, din care erau privite şi încurajate luptele sângeroase între prizonierii de război sau între prizonieri şi animale sălbatice. Construcţia Colosseumului a început în anul 72 şi s-a încheiat opt ani mai târziu. A fost înălţat pe locul unui lac artificial ce făcea parte dintr-un mare parc construit la ideea împăratului Nero.

De la Colossus, statuia înaltă de 36 de metri care-l înfăţişa pe Nero în chip de zeu al soarelui, s-a tras şi numele construcţiei - Colosseum. Columna lui Traian, „tabloul” războaielor daco-romane Legătura românilor cu Roma o s-o găsiţi la Piaţa lui Traian. Forul lui Traian nu mai păstrează strălucirea de altădată, iar o bună parte dintre decoraţiunile care celebrau victoriile militare ale împăratului s-au pierdut în timp. Însă, de strajă veţi găsi celebra Columnă a lui Traian, care redă în marmură, pe o înălţime de 30 m, războaiele dintre daci şi romani. Statuia pe care o s-o zăriţi în vârful columnei îl reprezintă pe Sfântul Petru. De la Columnă întrebaţi de Fontana di Trevi, căci nu mai aveţi mult de mers până la ea. Nu căutaţi cu privirea în jur impresionantele imagini pe care le-aţi văzut în reclamele de la o anumită bere. La capătul uneia dintre cele trei străduţe idilice, înguste şi pietruite, pe care aţi fost îndrumat, cea mai mare fântână barocă din Roma vă va apărea brusc în faţă, cu apa ei limpede şi cu statuile impresionante. Clădirea de care se „sprijină” Fontana di Trevi este Palatul Poli. Statuile gigantice - zeităţi, cai, o cupă din care bea un şarpe, în jurul cărora şi peste care apa curge, picură, se încolăceşte, au ca temă „îmblânzirea apelor”.

O dorinţă la Fontana di Trevi Nu vă grăbiţi să plecaţi spre alte atracţii ale Romei până nu aruncaţi o monedă în apa fântânii. Trebuie să staţi cu spatele şi să aruncaţi bănuţul cu mâna dreaptă peste umărul stâng. O monedă ajunsă în Fontana di Trevi vă asigură, conform legendei, o întoarcere la Roma. Dacă aruncaţi două monede, vă veţi îndrăgosti în curând, pentru că v-aţi asigurat o nouă iubire. Dacă aruncaţi trei vă alegeţi ori cu o căsătorie, ori cu un divorţ. Zilnic, Fontana di Trevi strânge aproximativ 3.000 de euro, care sunt adunaţi seara şi folosiţi pentru cheltuieli legate de administrarea oraşului. Vatican.

Acasă la Papă Vaticanul se află la Roma, dar e stat în stat. De fapt, e chiar cel mai mic stat suveran din lume - se întinde pe aproximativ jumătate de kilometru pătrat. Da, aţi ajuns la Vatican, statul condus de Papă, şi la reşedinţa Sfântului Scaun. Atenţie însă! Nu aveţi voie să intraţi în Vatican decât dacă purtaţi haine decente. Doamnele şi domnişoarele nu vor purta în niciun caz îmbrăcăminte care să nu le acopere măcăr genunchii. Bazilica Sfântului Petru, Capela Sixtină, Muzeele şi Librăria Vaticanului nu trebuie ratate. Pentru că aici vă veţi întâlni „pe viu” cu operele lui Michelangelo, Boticelli sau Bernini. Este imposibil să treceţi cu vederea peste Garda elveţiană, soldaţii în haine de epocă asigurând securitatea Papei. După o zi de alergătură relaxaţi-vă într-unul dintre micile restaurante ce-şi scot mesele în stradă şi vă aşteaptă cu paste, vinuri bune şi deserturi delicioase.

 

  Ana Trifan

 Transport şi cazare Pentru că există mai multe companii low cost care fac legătura între oraşele din România şi Roma, veţi putea găsi bilete de avion la preţuri foarte accesibile, în special dacă le rezervaţi din timp. Cazarea la Roma este însă destul de scumpă, din cauza numărului mare de turişti care invadează oraşul în toate anotimpurile.  O cameră dublă, la un hotel de trei stele din centrul Romei, costă 80 de euro pe noapte. Dacă vreţi să fiţi la câţiva paşi de Vatican puteţi găsi un alt hotel de trei stele, unde, pentru o cameră dublă, veţi plăti 75 de euro pe noapte. O cameră dublă la o pensiune din centrul Romei (lângă Piaţa Spaniei) costă 45 de euro pe noapte.