Main menu

header

578 30 1de Dana Purgaru

Cel mai cunoscut ceas din lume, amplasat pe turnul din apropierea Palatului Westminster din Londra, va rămâne tăcut la începutul anului 2017 pentru a fi supus unor reparații minuțioase. Și asta pentru că în ultima vreme mecanismul său complicat a dat semne de oboseală și a cam dereglat programul tipicarilor londonezi, dar și pe cel al turiștilor.

Turnul de 96 de metri a fost inaugurat în 1859

Big Ben figurează pe lista UNESCO a Patrimoniului mondial și bate la fiecare jumătate de oră, iar la fiecare sfert de oră emite un sunet distinct. Și face acest lucru, cu mici intermitențe, de la 31 mai 1859, când a fost pus în funcțiune. Însă, începând de anul viitor, bătrânul orologiu nu va mai marca ora exactă pentru o perioadă, iar bătăile lui se vor putea auzi doar „la evenimente importante”, după cum a precizat un purtător de cuvânt al legislativului britanic. Lucrările de reparații vor costa aproximativ 29 de milioane de lire sterline (37,5 milioane de euro), vor dura trei ani și vor cuprinde inclusiv renovarea mecanismului ceasului, care cântărește 13,7 tone. Totodată, trebuie remediate unele probleme de rezistență apărute la turnul ceasului, care are 96 de metri înălțime și a fost inaugurat în 1859. Planul prevede și instalarea unui ascensor care să fluidizeze accesul vizitatorilor în turn, care în prezent se face doar prin intermediul a 334 de trepte. Și pentru că trăim în vremuri inovatoare, actualul sistem de iluminare al orologiului va fi înlocuit cu becuri cu consum redus de energie.

„Marele Ben“ va amuţi după un secol şi jumătate

Din cauza unor defecțiuni legate de ace și a unui dezechilibru la pendul, ceasul realizat de Augustus Pugin marchează ora în avans de ceva vreme, întrerupând emisiunile radio ale BBC, ce utilizează sunetul orologiului în direct. „Nu știm cum s-a întâmplat”, a spus la BBC Ian Westworth, unul dintre cei trei ceasornicari de la Westminster. „Este un ceas vechi de 156 de ani... și este oarecum capricios. Închipuiți-vă la volanul mașinii timp de 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an în ultimii 156 de ani”, a adăugat el. „Trebuie să facem progresiv o schimbare, fie adăugând monede vechi de câte un penny pentru accelerare, fie luând din greutate pentru încetinire”, a afirmat Westworth. Adăugarea unei monede are ca efect o mică înălțare a poziției centrului de masă al pendulului, reducând lungimea efectivă a brațului pendulului și astfel mărind viteza cu care el se deplasează. O singură monedă modifică viteza ceasului cu 0,4 secunde pe zi. Orologiul cu patru fețe se află la o înălțime de 55 m, și a fost cel mai mare ceas de acest fel din lume, fiind depășit între timp de Turnul cu ceas Allen-Bradley din Milwaukee, Wisconsin. Însă, acesta din urmă nu are clopot, așadar, tot „Marele Ben” este încă cel mai mare ceas cu patru fețe și clopot din lume.

Orologiul din Westminster a mai fost oprit în 1934, 1956, 1976, 1990 și 2007, însă pentru perioade mai scurte

La 31 mai se împlinesc 157 de ani de când simbolul Londrei dă ora exactă

De unde îi vine numele

Numele Big Ben a fost, de fapt, porecla dată clopotului mare. Se presupune că provine fie de la Benjamin Hall, care a supervizat instalarea clopotului, fie de la campionul englez la box de categorie grea Benjamin Caunt. În zilele noastre, termenul Big Ben se referă și la ceas, și la turnul său, și la clopot.