Main menu

header

  Munţi înzăpeziţi, gheţari impresionanţi, decoruri de vis, pârtii cu cele mai sofisticate instalaţii, ciocolată bună şi aer curat. Dacă vreţi să petreceţi minunat la schi, dar şi să vă reumpleţi sufletul cu bucuria iernilor copilăriei, alegeţi Ţara Cantoanelor pentru o vacanţă.

Fără poluare la Saas-Fee

  Ce-aţi spune de un loc în care maşinile nu au acces, iar casele sunt obligatoriu din lemn? Dacă vă încântă ideea trebuie să mergeţi în staţiunea Saas-Fee, din cantonul elveţian Valais. Satul e „păzit” de doi gheţari pe care puteţi face căţărări. Pentru schi vă aşteaptă 100 km de pârtii, ce se desfăşoară la altitudini între 1.800 m şi 3.550 m, şi22 de instalaţii, între care cinci gondole şi un „metrou” alpin. La Saas-Fee puteţi ajunge cu maşina sau cu autobuzul din localităţile Brig sau Visp. Atenţie! Nu puteţi intra cu maşina în staţiune (există parcări speciale în afara sa). Doar maşinuţele electrice sunt acceptate. Staţiunea se poate mândri cu cea mai înaltă linie de funicular din lume, ce deserveşte o pârtie de schi, dar şi cu restaurantul aflat la cea mai mare altitudine (3.500 m). Dacă n-aţi fost cuceriţi până acum, vă mai spunem că videoclipul melodiei „Last Christmas”, interpretată de George Michael, a fost filmat aici. Cei care îşi construiesc case în zonă sunt obligaţi ca acestea să fie, cel puţin 40%, din lemn.
  Închirierea unui apartament cu două dormitoare la o pensiune din staţiune costă 55 de franci elveţieni pe noapte de persoană (aproximativ 150 de lei).

Davos, îmbinare între tradiţie şi modern

  Nu e doar o coincidenţă că acţiunea romanului „Muntele Vrăjit”, a lui Thomas Mann, se petrece la Davos. În secolul al XVIII-lea, staţiunea era una dedicată aproape exclusiv bogaţilor care aveau probleme de sănătate, pentru că medicii celebri ai epocii considerau aerul din staţiune ca vindecător pentru persoanele cu boli de plămâni. Dar nici atunci sporturile albe nu erau lăsate la o parte. Chiar celebrul detectiv Arthur Conan Doyle a scris un articol, în 1899, despre cum se schia la Davos. Astăzi, staţiunea este însă una dintre cele mai moderne şi mai luxoase din lume, cu hoteluri-turn şi clădiri impresionante. Staţiunea oferă peste 300 km de pârtii. Nu lipsesc instalaţiile de transport pe cablu şi nici skibuss-ul sau trenul montan. Viaţa de noapte şi distracţiile se ridică la înălţimea pârtiilor. Un sejur de şapte zile pentru două persoane, cu cazare într-un apartament şi demipensiune, costă aproximativ 1.200 de euro.

Crans-Montana: „gemenele” pentru toate gusturile

  Două staţiuni gemene, unite sub numele Crans-Montana, vă aşteaptă la o altitudine la 1.500 m deasupra Văii Rhonului, din cantonul Valais. „Gemenele” împacă şi gusturile celor mai pretenţioşi schiori, şi dorinţele celor mai romantici turişti, şi cele mai nebune plăceri pentru shopping. Aflată pe un platou, Crans-Montana oferă o superbă panoramă a Alpilor, până la cel mai înalt masiv al lanţului muntos - Mont Blanc.
  Vă aşteaptă 140 km de pârtii în aceste staţiuni. Dar vă puteţi distra şi făcând căţărări pe gheaţă, schi pe apă (pentru aceasta aveţi la dispoziţie cinci lacuri), jucând golf sau patinând. O săptămână de cazare într-o cameră dublă la un han costă aproximtiv 1.200 de franci elveţieni (3.400 de lei) pentru două persoane.

St. Moritz: cursă de cai pe gheaţă

  Botezată după numele unui sfânt catolic, St. Moritz este una dintre cele mai luxoase staţiuni din lume şi, în acelaşi timp, una dintre cele mai vechi. Se află în cantonul Graubunden şi se bucură de soare aproximativ 300 de zile pe an. În fiecare iarnă, acest sat alpin găzduieşte „White Turf”, o întrecere cu cai pe lacul îngheţat din localitate. Tradiţia acestui eveniment datează din 1907. Pentru schi aveţi la dispoziţie aproximativ 160 km de pârtii şi 30 de instalaţii pe cablu. Cazarea pentru două persoane într-o cameră dublă costă 150 de franci elveţieni pe zi (aproximativ 420 de lei).
Ana Trifan
Les Diablerets… sporturi extreme şi tobogan de zăpadă

  În Evul Mediu, din cauza zidului muntos ce înconjoară locul, satul Les Diablerets era considerat un loc periculos, unde diavolul în persoană îşi făcea de cap. Astăzi, nu mai e cazul să vă speriaţi de asemenea poveşti, pentru că cel mai „înspăimântător” lucru ce vi se poate întâmpla este să-i urmăriţi în acţiune pe iubitorii sporturilor extreme de iarnă. Staţiunea este, de asemenea, cunoscută ca un loc foarte primitor pentru familii, prin programele speciale pentru copii pe care le oferă. Pentru schiat aveţi la dispoziţie 125 km de piste şi un parc de zăpadă extins până la o altitudine de 3.000 m. Când vă plictisiţi de schiat nu strică să încercaţi toboganul de zăpadă sau pistele pe gheaţă pentru biciclişti. Închirierea unui apartament de două camere într-una dintre fermecătoarele cabane ale staţiunii costă între 400 şi 800 de franci elveţieni (aproximativ 1.100-2.200 de lei).