Main menu

header

566 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Cetatea Neamț, manual de istorie

La marginea de nord-vest a orașului Târgu Neamț, iubitorii de drumeții și istorie pot urca, parafrazându-l pe Dimitrie Bolintineanu, „pe o stâncă neagră, într-un vechi castel, unde cură-n poale un râu mititel”. Este Cetatea Neamț, pe stânca Timuș de pe Culmii Pleșului, la o altitudine de 480 m și la o înălțime de 80 m față de nivelul apei Neamțului, de unde „străjuie” și azi valea Moldovei și a Siretului, ca și drumul care trecea odată peste munte în Transilvania. Construită în timpul domniei lui Petru I (1375-1391), a fost menționată pentru prima dată la 2 februarie 1395, în perioada expediției Regelui Sigismund de Luxemburg al Ungariei în Moldova. Ștefan cel Mare și Sfânt (1457-1504) a întărit puternic cetatea, transformând-o într-o fortificație inexpugnabilă. În cetate se pătrunde peste un pod de acces cu o parte fixă și o alta mobilă. Partea mobilă se află pe porțiunea de pod dintre ultimul pilon și zidul bastionului și se putea ridica în caz de primejdie printr-un sistem de scripeți, dar, odată trecut de ea, existau două capcane cu trape, cunoscute și sub numele de „curse de șobolani”.

Amenajări pentru întoarcerea în timp

În perioada 2007-2009, Cetatea Neamț a fost reabilitată cu 2,5 milioane de euro, 90% fonduri europene, 10% fonduri alocate de Consiliul Județean Neamț, în parteneriat cu Consiliul Local Târgu Neamț. S-a modernizat drumul de acces din oraș, s-a restaurat întregul ansamblu arhitectonic, s-a asigurat iluminarea căilor de acces și a întregului monument, s-au amenajat trei parcări, s-a realizat alimentarea cu apă și canalizarea. În interiorul cetăţii au fost amenajate 21 de încăperi, printre care sala de sfat și judecată, sala armelor, închisoarea, camera de provizii, sala de mese sau paraclisul, în care a fost recreată atmosfera trecutului, cu mobilierul vremurilor respective și cu manechine îmbrăcate în straiele epocii.

Intrarea în cetate este monumentală, peste un pod suspendat pe 11 piloni din piatră, de formă prismatică, înalți de opt metri