Main menu

header

566 30 1de Gabriela Militaru

Eddie Redmayne a câștigat anul trecut un Oscar (Cel mai bun actor în rol principal pentru „The Theory Of Everything”) înainte ca publicul să știe prea bine cine este. Nu același lucru se poate spune și despre Leonardo DiCaprio! În cazul lui, cursa pentru statueta Academiei Americane de Film a început în urmă cu mai bine de două decenii, pe atunci distribuit în „Necazurile lui Gilbert Grape” și s-a încheiat abia pe 28 februarie 2016, când a fost în cele din urmă recompensat cu mult visatul premiu al Academiei Americane de Film la categoria „Cel mai bun actor într-un rol principal” pentru prestația sa din pelicula „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass”. Este drept că unii critici de film sunt de părere că a rata Oscarul nu poate decât să ambiționeze un actor să devină din ce în ce mai bun. Sunt însă și ceilalţi care spun că o astfel de competiție se poate transforma cu timpul într-o goană care nu mai are nicio legătură cu arta punerii în scenă. Foarte târziu sau la momentul potrivit, alegeți dumneavoastră, un lucru este cert: la 41 de ani DiCaprio a primit Oscarul! Cu această ocazie haideți să trecem în revistă drumul pe care l-a parcurs fermecătorul Leo pentru a intra în posesia râvnitului trofeu. Am putea spune că întreaga sa carieră se împarte în mai multe etape, în funcție de rolurile pe care a ales să le interpreteze și de influențele regizorilor cu care a lucrat.

Transformare fizică demnă de un Oscar

566 30 3Schimbând ordinea cronologică, vom începe cu momentul de grație al carierei lui Leonardo DiCaprio: câștigarea Oscarului. Rolul Hugh Glass din „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass” este cu totul altceva decât a jucat actorul până acum. După ce ani întregi DiCaprio a preferat să intre în pielea unor personaje intangibile, cu care publicul pare să nu fi reușit să se identifice, actorul a simțit că este nevoie de o schimbare. Deși a câștigat milioane de fani cu rolurile de băiat rău, admiratorii săi nu au părut să se proiecteze prea bine în stilul lui, motiv pentru care nici criticii de film nu l-au răsplătit cu o statuetă până acum. O dată cu rolul din „The Revenant”, DiCaprio a renunțat la costum, ba chiar a suferit schimbări majore pentru a intra în pielea vânătorului-călăuză, rănit și trădat de o parte dintre tovarășii de expediție. Filmul are la bază o poveste adevărată, petrecută în 1823, într-o expediție care a traversat râurile Missouri şi Grand River până în Dakota de Sud.

Viață pentru răzbunare

566 30 2„The Revenant” s-a filmat timp de mai multe luni, între sfârșitul anului 2014 și primăvara lui 2015, în 12 locații din trei țări: Canada, Argentina și Statele Unite ale Americii. Obișnuit cu roluri vocale precum cel din „Lupul de pe Wall Street”, de data aceasta DiCaprio a fost nevoit să se adapteze la un scenariu în care a vorbit foarte puțin. Rănit fiind, Hugh Glass, personajul jucat de el, este nevoit să-și conserve energia pentru a-și salva viața trecând printr-o mulțime de dificultăți. După ce este sfârtecat de un urs, Glass reușește ca prin minune să supravieţuiască. Lăsat în urmă de camarazii săi, Glass, deși mutilat, se târăște mai bine de 300 de kilometri prin sălbăticie. Pe parcursul acestei adevărate golgote, susținută și dominată de dorința de răzbunare, Glass este nevoit să facă față unor obstacole neomeneşti, care îi pun la încercare și mai mult corpul distrus, dar şi voinţa.

Gol, în apă, la -5 grade Celsius! Și a mâncat ficat crud de bizon!

DiCaprio a insistat să-și execute singur cascadoriile și nu a acceptat să fie cu nimic menajat. În felul acesta, el a filmat în condiții extrem de dificile, petrecând cea mai mare parte a zilelor la o temperatură de -25 de grade, fiind îngropat în zăpadă pentru o scenă din film sau intrând gol în apă la -5 grade Celsius. „Sunt 30 sau 40 de secvenţe care au reprezentat cele mai dificile lucruri pe care am fost vreodată nevoit să le fac. Am intrat și am ieșit dintr-un râu înghețat, am dormit în carcase de animale și am mâncat tot felul de minunății. În tot acest timp am fost răcit și aveam hipotermie în mod constant”, a declarat DiCaprio pentru „Yahoo Movies”. Cu toate acestea, actorul a decis să meargă până la capăt cu filmarea. „Durerea este temporară, filmul rămâne pentru totdeauna”, a mărturisit el. Și ca și cum temperatura de afară nu ar fi fost de ajuns ca să-i facă misiunea dificilă lui DiCaprio, actorul a dorit ca scena în care Hugh Glass mănâncă ficat crud de bizon să fie cât mai reală. De aceea, el a ales să nu folosească o dublură, iar ficatul să fie real. „Cu siguranţă nu mănânc ficat crud de bizon în mod normal. Când veţi urmări filmul, veţi vedea reacţia mea, pentru că regizorul Alejandro González Iñárritu a păstrat-o. Spune tot. A fost o reacţie instinctivă”, a dezvăluit actorul.

Cinci ore de machiaj pentru câteva secunde de film

Pe lângă eforturile personale duse la extrem de Leonardo DiCaprio, actorul a trebuie să suporte zilnic ore întregi la machiaj. Iñárritu s-a asigurat că nu doar lumina din timpul filmărilor este perfectă, dar și machiajul actorilor. De aceea, a angajat o echipă de specialiști din care au făcut parte Sian Grigg, Duncan Jarman și Robert Padini. Munca lor a fost răsplătitiă cu o nominalizare pentru cel mai bun machiaj la ediția din anul acesta a Oscarurilor. Echipa obișnuia să lucreze câte cinci ore zilnic pentru a desena manual zgârieturile 3D pe pielea lui DiCaprio. În plus, ei montau răni siliconice, sculptate și desenate sub microscop. Mai mult decât atât, cei trei specialiști petreceau multă vreme la morgă pentru ca machiajele să arate cât mai natural. Înarmați cu produse de cea mai bună calitate, ei îl țineau pe DiCaprio cinci ore pe scaun, pentru ca mai apoi acesta să filmeze doar câteva secunde din film!

Răsfățatul nepremiat al marilor regizori

O bună perioadă de timp înainte de a câștiga Oscarul, cam din 2008 și până anul acesta, Leonardo DiCaprio s-a putut mândri că s-a aflat pe lista actorilor preferați de cei mai buni regizori ai momentului. Cu toate acestea, distribuirea lui în filme celebre cum ar fi „Django încătușat”, „Începutul”, „Nonconformiștii”, „Un ghem de minciuni” sau „J. Edgar” nu a reușit să-i asigure o statuetă. Chiar și așa, criticii de film sunt de părere că simpla prezență a lui DiCaprio într-un film este de ajuns pentru ca pelicula respectivă să devină o mică bijuterie actoricească. Nu atât de sclipitoare cât să merite un Oscar, dar suficient de bună cât să câștige admirația publicului și să asigure rețeta de casă. La fel au gândit și Quentin Tarantino, și Clint Eastwood, și Christopher Nolan, și Ridley Scott, și Sam Mendes de vreme ce i-au încredințat scenariile lor. Neajunsul acestei perioade de maturitate a carierei sale? DiCaprio a interpretat prea mult rolul unor personalități pe care deși le-a întruchipat foarte bine, nu au reușit să-l umanizeze așa cum probabil ar fi dorit fanii săi. Drept dovadă că, jucând un personaj rănit și desfigurat, a reușit să câștige simpatia criticilor de film, care se dau în vânt după filme în care actorul principal trebuie să se transforme radical pentru a convinge.

Micul Robert DeNiro

Se știe că există o categorie de regizori care își aleg un actor preferat și urmăresc să îl distribuie în majoritatea filmelor lor. S-a întâmplat cu Tim Burton și Johnny Depp, dar și cu Martin Scorsese și Robert DeNiro. Atunci când DeNiro a părut că nu se mai potrivește atât de bine cu cerințele lui Scorsese, regizorul l-a schimbat pe geniul din „Băieți buni” cu DiCaprio. Așa se face că Leo a devenit preferatul lui Scorsese, care l-a distribuit în „Viața lui Toby”, „Aviatorul”, „Bandele din New York”, „Cârtița”, „Shutter Island” și mai recentul „Lupul de pe Wall Street”. Și de ce să nu recunoaștem că rolul de mic DeNiro l-a prins foarte bine pe DiCaprio, el având un talent desăvârșit de a interpreta roluri de bărbați celebri și excentrici. Dovada? Acum că a obținut, în sfârșit, și Oscarul, DiCaprio se poate întoarce liniștit la colaborarea cu Scorsese. Chiar anul acesta este programată premiera peliculei „The Devil in the White City”. În regia lui Martin Scorsese și avându-l în rolul principal pe Leonardo DiCaprio.

Dragostea tăinuită: Kate Winslet, iubirea sa din „Titanic”

Mai înainte de a fi băiatul deștept și rău din filmele lui Scorsese, DiCaprio a avut o altă perioadă, complet diferită, a carierei sale. O vom numi „etapa romantică”. Era probabil vremea când actorul încă își căuta identitatea și rolurile care i se potriveau cel mai bine. Aspectul fizic l-a ajutat să câștige simpatia tinerelor pentru care „Titanicul”, „Romeo și Julieta” sau „Plaja” au însemnat tot atâtea întâlniri cu un erou frumos, curajos și de cele mai multe ori devotat. Mulți dintre fanii săi au fost vrăjiți de prietenia reală, „nejucată”, dintre DiCaprio și partenera sa din „Titanic”, Kate Winslet, relație care s-a aflat mereu la limita dintre camaraderie și dragoste, spre deliciul fanilor dornici de o poveste de iubire între cei doi și în viața reală. Leo și-a păstrat până în prezent imaginea aceasta de burlac atrăgător, drept dovadă că la 41 de ani, în ciuda „câtorva” relații, majoritatea manechine celebre și „ceva” actrițe (Naomi Campbell, Kristen Zang, Eva Herzigova, Amber Valletta, Helena Christensen, Gisele Bundchen, Bar Refaeli, Anne Vyalitsyna, Eric Heatherton, Toni Garrn, Blake Lively și... Mădălina Ghenea) este încă necăsătorit. Presa de scandal a titrat în repetate rânduri că motivul real al instabilității lui afective ar fi o dragoste ascunsă ce i-o poartă lui Kate Winslet. De fapt, se pare că pe Leo și Kate îi unește o prietenie adevărată, pe care nu s-au sfiit niciodată să o afișeze în public, de multe ori chiar declarându-și afecţiunea reciprocă pe scenă sau pe covorul roșu. Întrebată recent despre propria nominalizare la Oscarurile de anul acesta pentru rolul din „Steve Jobs”, Kate Winslet s-a mulțumit să se transforme într-o activă susținătoare a celui mai bun prieten al său. „Sinceră să fiu, m-am concentrat mai mult pe Leo și pe dorința ca el să câștige tot anul acesta”, a declarat ea, generoasă, recent.

Genial de mic!

Faptul că Leonardo DiCaprio nu este un actor oarecare s-a văzut încă din perioada adolescenței și chiar a copilăriei. El a debutat într-o reclamă la „Bubble Yum” în care, spun criticii de mai târziu, arată exact entuziasmul care nu l-a părăsit nici în prezent. La numai 10 ani, micul Leo a apărut în serialul „Santa Barbara” și mai apoi în „Numai tată să nu fii!”. Dar adevărata dovadă a măiestriei sale actoricești a venit o dată cu prestația din „Necazurile lui Gilbert Grape” din 1993. DiCaprio joacă aici alături de Johnny Depp și trebuie să intre în pielea personajului Arnie, un băiat retardat de 18 ani, obsedat de a se cățăra în copaci sau pe turnuri imense de unde nu mai știe să coboare. Pentru acest rol, DiCaprio a fost recompensat cu o nominalizare la Oscar pentru „Cel mai bun actor în rol secundar”, dar a pierdut în fața lui Tommy Lee Jones cu rolul din „Evadatul”.

„Vreau să le mulțumesc părinților mei fără de care această seară nu ar fi fost posibilă. Le mulțumesc și prietenilor mei, vă iubesc mult! Vreau să-i mulțumesc celui care mi-a fost ca un frate în acest proiect, Tom Hardy. La final vreau să adaug că «The Revenant» este un film care vorbește despre legătura omului cu natura. Și să nu uităm că 2015 a fost cel mai cald an din istoria omenirii. Întreaga producție a filmului a trebuit să se mute mai spre sud pentru a putea găsi zăpadă. Schimbarea climatică este reală și se întâmplă în prezent. Acesta este pericolul cel mai mare cu care se confruntă omenirea și trebuie să lucrăm împreună pentru a-l evita“ din discursul ținut de Leonardo DiCaprio după primirea trofeului

Actorul poartă prenumele lui... DaVinci, Leonardo, deoarece mama sa privea un tablou al celebrului pictor atunci când fătul Leo a mișcat pentru prima oară în pântece!

Printre marii actori fără Oscar se numără Brad Pitt (3 nominalizări), Tom Cruise (3), Johnny Depp (3), Bradley Cooper (3), Woody Harrelson (2), Pierce Brosnan (2), Will Smith (2), Ralph Fiennes (2), Williem Dafoe (2), Rock Hudson (1), Harrison Ford (1), Liam Neeson (1), Samuel L. Jackson (1), Sylvester Stallone (1), John Cusack (1)

Au şi apărut bancurile!

  • Toţi fanii lui DiCaprio sunt dezamăgiţi că acum actorul are cu un Oscar mai mult decât ei!
  • În viitor va exista un premiu numit „DiCaprio” și nimeni cu numele Oscar nu îl va câștiga!
  • Ar fi amuzant ca peste 50 de ani cineva să facă un film despre Leonardo DiCaprio și actorul care îl va interpreta pe el să câștige Oscarul.

3,9 milioane de dolari este suma estimativă pe care un actor o va primi în plus la următorul contract după primirea Oscarului, în timp ce onorariul unei actrițe ar putea creşte cu doar 500.000 de dolari

20.000.000 a primit DiCaprio pentru rolul din „The Revenant”