Main menu

header

565 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Rășinari-Păltiniș, „drumul” caselor memoriale

Venind dinspre Mărginimea Sibiului, imediat ce treceți de intersecția cu drumul spre Poplaca (vă mai amintiți de „ardelenii” Ilarion Ciobanu, Ovidiu Iuliu Moldovan și Mircea Diaconu plecați în America de aici?), vi se va dezvălui privirii „acest blestemat, acest splendid Rășinari”, cum spunea Emil Cioran într-o scrisoare către un amic din copilărie. Una dintre cele mai vechi așezări din Transilvania, situată la confluenţa râului Steaza cu pârâul Sibişel, la o altitudine de 573 de metri, își aliniază cu o rigurozitate săsească zidurile colorate și porțile înalte ale caselor care păstrează, cu o sfințenie aparte, aceleași trăsături arhitecturale ca în secolele trecute. Probabil că mai mult de trei sferturi dintre turiştii care trec prin Răşinari către Păltiniş (21 km) sau către Sibiu (13 km) habar nu au că aici au deschis ochii trei mari oameni de cultură români: naturalistul, medicul, sociologul și etnograful Ilarie Mitrea (1842-1904), poetul și politicianul Octavian Goga (1881-1938) și deja amintitul scriitor și filosof Emil Cioran (1911-1995). Drumul lor spre nemurire a început acolo. În nişte case tradiţionale care încă există şi azi.

Surpriza de lângă schit

Dacă până acum ați asociat Păltinișul doar cu schiul sau drumețiile pe munte, iată că stațiunea vă oferă și o casă „istorică”, în care filosoful, eseistul, publicistul și scriitorul Constantin Noica (1909-1987) și-a trăit ultimii ani de viață. Pedepsit de Partidul Comunist la 25 de ani de muncă silnică și confiscarea întregii averi pentru că avea curajul să gândească independent, după eliberare, în anul 1965, Noica s-a întors la București, unde și-a reluat seminariile pe marginea filosofiei hegeliene, platonice și kantiene. În 1975 s-a pensionat și s-a stabilit la Păltiniș, unde a întemeiat o școală de filosofie. Așa că, dacă ajungeți prin aceste locuri dăruite de Dumnezeu cu o frumusețe... dumnezeiască, nu ratați nici Casa Memorială Constantin Noica.

Lângă Biserica ortodoxă „Sfânta Treime“ din Rășinari, ridicată între anii 1805 și 1815, este înmormântat fostul mitropolit al Ardealului Andrei Șaguna, canonizat la 29 octombrie 2011