Main menu

header

564 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Colibița vă oferă cel mai pur aer din România

Situată între Munţii Călimani şi Munţii Bârgăului, la o altitudine de 900 de metri, localitatea Colibiţa este poarta de intrare în împărăția aerului curat. Și ozonat. Valoarea concentraţiei maxime de ozon măsurată în Colibiţa este de 90 micrograme/m3, față de 72,6 micrograme/m3, cât este valoarea medie în România. O concentraţie asemănătoare de ozon în aer, mai simplu spus un aer la fel de pur este similar cu cel din Alpi, la peste 1.000 m altitudine. Poveştile celor care s-au vindecat de tuberculoză datorită proprietăţilor curative ale aerului din zonă au fost confirmate printr-un studiu comandat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Colibiţa a funcţionat ca staţiune balneoclimaterică din 1923 până în 1975, însă mai apoi construcţiile s-au degradat. În 1980, întreaga aşezare, inclusiv staţiunea au dispărut cu totul într-un lac de acumulare, iar satul a fost strămutat.

A „crescut” de zece ori în zece ani

Numărul mare de turişti şi frumuseţea zonei au determinat autorităţile să se implice pentru reatestarea staţiunii Colibiţa conform actualelor legi. În ultimii zece ani, zona s-a dezvoltat de la doar vreo 40 de case ale localnicilor strămutaţi, la peste 400 de case de vacanţă, vile şi pensiuni. Acum, turismul este în plină ascensiune, fiind amenajat pe malul lacului un complex turistic privat, unde o noapte de cazare costă în jur 70 de lei, în timp ce într-un bungalow de lux cu vedere la lac costă undeva până în 450 de lei. Zona oferă numeroase posibilităţi de destindere pentru iubitorii muntelui: excursii, drumeţii (Tăul Zânelor, izvorul de apă minerală Borcuț, traseul marcat de 3,5 ore până în Vf. Bistricioru, Castelul Dracula situat în Pasul Tihuța, la 1.100 de metri alitudine), ciclism montan, caiac, alpinism, pescuit, plimbări cu sania, dar şi plimbări cu barca pe lac.

Colibiţa oferă condiţii optime pentru dezvoltarea unui domeniu schiabil, așa că autorităţile intenţionează să realizeze aici 13,8 kilometri de pârtii de schi şi montarea a şapte instalaţii de transport pe cablu: o telegondolă, trei telescaune şi trei teleschiuri