Main menu

header

561 20 1de Raluca Grințescu

Pentru a experimenta cel mai natural, dar şi cel mai sacru fenomen din viaţa unei femei, şi anume sarcina, femeile pot opta pentru menţinerea unui organism sănătos, a unei minţi liniştite şi pentru gestionarea emoţiilor printr-o veche practică orientală de yoga, care are drept scop armonizarea corpului şi a spiritului.

Educația prenatală este foarte importantă

Originea cuvântului yoga, Yuj, în sanscrită înseamnă uniune. Din această perspectivă privind, nu există o altă uniune mai puternică decât cea a unei mame şi a copilului său în timpul sarcinii sub forma unificării universului mamei cu cel al copilului. Astăzi se vorbeşte prea puţin însă despre acea fază atât de importantă, despre acele prime nouă luni în care o simplă celulă devine o adevărată personalitate, când se pun bazele la nivel fizic, dar şi emoţional ale adultului de mai târziu. Educaţia prenatală este deosebit de importantă şi nu poate fi interpretată ca o simplă pregătire pentru naştere. Însă lipsa de informaţie, de timp şi de interes duce la un abandon în cotidian, şi astfel la un refuz al trăirii sentimentului de bucurie şi împlinire cu propriul univers interior, acolo unde afectivitatea mamei devine una cu cea a fătului, acolo unde se unifică lumea sentimentelor, a emoţiilor, a iubirii care îi leagă şi a personalităţii lor.

Vă ajută să nașteți ușor

Când se vorbeşte despre yoga, această practică nu înseamnă doar exerciţii acrobatice cu capul în jos, cu genunchii încrucișați în jurul gâtului şi altele atât de imposibil de efectuat de oricine şi mai ales în timpul sarcinii. Yoga în sarcină înseamnă respiraţie, emisii de sunete, exerciţii simple care întind, tonifică şi relaxează muşchii spatelui, eliberează bazinul, controlează circulaţia sângelui şi pregătesc pelvisul. Yoga înseamnă ascultare: ascultarea propriului corp, învățând să-l iubiți, ascultarea copilului şi a mediului uterin. Yoga nu vă învaţă să naşteți. Deoarece, în adâncul său, fiecare viitoare mamă ştie să facă lucrul acesta. Yoga vă ajută însă să căpătați încredere în voi înșivă, să vă relaxați, să respirați, să vă concentrați, să luptați cu durerile de spate, cu problemele de digestie şi de somn, să vă controlați ritmul cardiac şi angoasele.

Iată pentru început două dintre exerciţiile care vă pot iniţia în această artă de a trăi şi de a convieţui în bunăstare cu propriul dumneavoastră univers interior şi exterior.

Conştientizarea respiraţiei

În genunchi, cu posteriorul sprijinit pe călcâi (dacă preferați o pernă între posterior şi picioare), cu mâinile sub ombilic, pur şi simplu relaxați-vă şi conştientizați existenţa respiraţiei fără a face nimic şi încercați să vă dați seama dacă folosiți toracele sau bazinul pentru a respira. Expirați prelung şi apoi lăsați-vă cuprinsă de nevoia fizică de a inspira din nou, şi de aici începeți să controlați ca respiraţia să devină abdominală. Trebuie să simţiți că bazinul se contractă încet în expirație şi se extinde în inspiraţie. Folosiți doar nările. Gura este întredeschisă şi relaxată. La început acest tip de respiraţie vi se va părea dificil, dar în câteva săptămâni va deveni o respiraţie naturală.

Postura Fluture

Această poziţie pregăteşte bazinul deschiderii necesare naşterii şi creşte elasticitatea articulaţiilor șoldurilor şi a pelvisului. Relaxează şi tonifică posteriorul, pavimentul pelvic, uterul şi controlează circulaţia sangvină.

Aşezați-vă cu posteriorul pe podea, spatele drept, picioarele îndoite, cu genunchii către exterior, tălpile unite cât mai posibil aproape de bazin. Ambele mâini ţin degetele de la picioare încrucişate şi le strâng uşor ca şi cum ar fi aripi de fluture. Inspirați profund aducând spatele şi fruntea în interior şi expirați îndoindu-vă înainte, încercând să ţineți coapsele cât mai aproape de podea.