Main menu

header

561 25 2de Gabriela Niculescu

Un pensionar din China, Wenxi Wang, în vârstă de 66 de ani, a inventat un pat care se transformă într-un refugiu, atunci când are loc un cutremur. Potrivit întreprinzătorului chinez, este suficient să cumpăraţi invenția sa, care se aseamănă cu un sarcofag antiseismic, pentru a putea dormi cu siguranţa că veţi scăpa cu viaţă atunci când clădirea în care vă aflaţi s-ar putea prăbuşi în urma unui seism. În momentul când are loc cutremurul, patul se transformă într-un refugiu blindat care vă va proteja. În acest adăpost puteți supraviețui câteva zile, fiindcă el conține rezerve de apă, alimente, măști antigaz și oxigen.

Conţine provizii de apă şi hrană pentru câteva zile

561 25 3Wang Wenxi deja a făcut demersurile pentru brevetarea invenţiei sale, care este în stare să salveze o viaţă chiar sub ruinele construcţiilor din cărămidă sau beton dacă acestea sunt case fără niciun etaj sau cu puţine etaje. Când începe cutremurul, o placă grea şi foarte rezistentă se ridică automat deasupra patului şi creează un ascunziş ermetic, care îi permite ocupantului să supravieţuiască sub ruine până când este găsit de echipajele de salvare. Patul-buncăr este prevăzut şi cu un megafon, pentru comunicarea în afară, care poate fi, deopotrivă, înlocuit sau dublat şi de un ciocan cu care se lovesc pereţii buncărului. Wenxi a prevăzut fiecare extremitate a patului său cu un spaţiu de depozitare a proviziilor de apă şi de hrană în conserve pentru câteva zile. Acestea au termen de valabilitate lung, dar le puteţi schimba la şase luni, pentru a fi cât mai proaspete.

Buncărul este confecţionat din oţel

561 25 4În multe regiuni ale Chinei se produc frecvent cutremure, adesea puternice, cu efecte catastrofale. Cele mai recente seisme de acest gen au fost cel din 2008, cu epicentrul în Wenchuan, resimţit puternic în Sichuan, care a făcut 87.000 de morţi, iar în aprilie 2015, un altul produs în Yushu, în provincia Qinghai, s-a soldat cu 2.700 de morţi. Acesta este motivul pentru care chinezul şi-a dorit să inventeze un astfel de pat-buncăr din oţel. Până acum a realizat o serie de modele care funcţionează aproximativ după acelaşi principiu. Placa fie coboară de deasupra patului, fie salteaua cade în interiorul patului, iar aripile laterale se închid deasupra ocupantului.

Patul se transformă într-un minibuncăr la primele unde seismice şi asigură protecţie totală ocupantului său în cazul prăbuşirii imobilului