Main menu

header

557 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Enisala, singura cetate medievală din Dobrogea

Ruinele fortăreței medievale Enisala (Heraclia sau Heracleea, îndepărtându-ne în timp) se află la 2 km de satul dobrogean Enisala, pe un deal calcaros, care domină zona lacurilor Razim și Babadag. Denumirea cetății provine de la turcescul „yeni” („nou”), respectiv regionalismul dobrogean „sale” („așezare”, „sat”). „Yeni-Sale”, adică „așezare nouă”. A fost ridicată de puterea imperială bizantină și de cea comercială genoveză la sfârșitul secolului al XIII-lea și începutul secolului al XIV-lea, și ulterior inclusă în sistemul defensiv al Țării Românești, iar mai apoi transformată în garnizoană a Imperiului Otoman. Abandonată de turci, cetatea s-a ruinat în următoarele veacuri, dar e singura cetate medievală care a supraviețuit confruntărilor armate ruso-turce desfășurate pe teritoriul Dobrogei.

Senzația de început de lume care copleșește

Zidurile de incintă, turnurile și bastioanele, parțial conservate și restaurate, se păstrează în cea mai mare parte pe o înălțime de cinci-zece metri. Atrage atenția, ca element arhitectonic deosebit, bastionul porții principale, de origine orientală, cu arcadă dublă, întâlnită frecvent în Evul Mediu și utilizată de constructorii bizantini la diverse edificii din Peninsula Balcanică, dar și în Țările Române la Cetatea Neamțului, Biserica Sfântul Nicolae Domnesc de la Curtea de Argeș și la bisericile moldovenești ctitorite de Ștefan cel Mare. Iar poziția de belvedere care oferă o priveliște „panoramică” înspre Lacul Razim, Marea Neagră, Delta Dunării și Podișul Babadagului vă va țintui locului multă vreme. Apoi puteți coborî dealul ca să admirați peisajul de deltă de la baza lui. Câteva canale brăzdează stufărișul, iar senzația de început de lume copleșește.

La Enisala se ajunge ușor: dinspre Mamaia, prin Năvodari, o luați spre nord, către Babadag. Drumul este superb și nu vă va lua mai mult de o oră. Dinspre Tulcea, o luați spre sud, sud-est, tot către Babadag. De aici, mergeți spre Enisala și apoi, imediat după ce ați ieșit din sat, pe un copac de pe dreapta drumului veți vedea un indicator spre stânga, cu inscripția „Spre Cetatea Heracleea”