Main menu

header

555 20 1de Raluca Grințescu

Cu toţii respirăm încă din prima secundă în care am venit pe lume, însă foarte puţini dintre noi, ajunşi la maturitate, respirăm corect şi sănătos. De unde această concluzie? Respiraţia a fost studiată de mai bine de 5.000 de ani, timp în care s-a dovedit că prin învăţarea unor tehnici corecte de inspirație și expirație puteți elimina stresul, controla emoţiile negative, dar şi „dirija” buna funcţionare a organelor. Ştiinţa respiraţiei susţine că mai mult de 80% dintre toxinele emoţionale şi fizice se pot elimina prin respiraţie. În mod normal, oamenii nu pot beneficia de acest lucru, deoarece folosesc numai 35% din capacitatea plămânilor. Aici intervin exerciţiile de respiraţie pe care ar trebui să le faceți zilnic pentru a ajunge la procentul de 80%.

Pentru sănătatea sistemului digestiv

Pentru îmbunătăţirea digestiei este extrem de folositor următorul exerciţiu de respiraţie: aşezați-vă pe un scaun, cu spatele drept, cu picioarele paralele pe sol şi cu palmele pe genunchi, cu podul palmei „îmbrăcând” rotula, iar degetele orientate în jos. Cu ajutorul degetelor arătător, mijlociu şi inelar găsiți trei scobituri sub rotulă. După ce ați fixat degetele, apăsați uşor, menţinând presiunea. Pe inspiraţie se introduce energie în zona ombilicală, iar pe expiraţie, abdomenul se contractă natural. Exerciţiu trebuie repetat zilnic, câte cinci minute.

Pentru o formă fizică de invidiat

În 1998, cercetătorii de la Universitatea din Pavia, Italia, au stabilit o rată optimă a respiraţiei: şase respiraţii pe minut. Pacienţii care au învăţat să-şi încetinească respiraţia au ajuns în final să aibă un nivel mai ridicat al oxigenului în sânge şi au obţinut performanțe remarcabile la testări. Autorii studiului au concluzionat că aceste rezultate sunt în concordanţă cu alte studii ce prezintă efectele benefice ale antrenamentului muşchilor care susţin procesul respirator.

Tehnica Rebirth

Tehnica Rebirth (respiraţia renaşterii) lucrează profund la tratarea traumelor emoţionale atât din timpul vieţii, cât şi din timpul vieţii intrauterine. Ce presupune această tehnică? E nevoie de o respiraţie specială, desfăşurată pe perioade scurte. Se face o respiraţie circulară, în care se elimină pauzele de după inspiraţie şi expiraţie. Se inspiră activ, pe gură, şi se expiră relaxat, tot pe gură. Se poate face şi respirând pe nas, stând întinși pe un pat. De altfel, acest gen de respiraţie este indicat şi sub apă, respirând printr-un tub, imitând astfel condiţiile din perioada intrauterină.

Respirația holotropică

Respiraţia holotropică este şi ea una dintre tehnicile speciale ce se realizează însoţite de o muzică intensă şi variată. O sesiune de astfel de tehnică durează undeva pe la două, trei ore şi implică şi învăţarea câtorva manevre corporale, asemănătoare masajului, ce au rolul de a relaxa şi mai bine pacientul.

Respirația de foc

Respiraţia de foc are rolul de a curăţa şi oxigena căile respiratorii, fiind considerată a fi o tehnică rapidă, care se face pe nas. Se spune că acest tip de respiraţie poate fi practicat numai la munte sau în locuri cu un aer foarte curat. Respiraţia presupune inspirarea şi expirarea rapidă pe nas, iar atunci când simţiți că nu mai puteți, se inspiră o dată sau de mai multe ori prelung şi se expiră relaxat.

Respirația tactică

Respiraţia tactică, fiind cunoscută sub denumirea de „tactical breathing”, este o tehnică folosită mai ales de pompieri, soldaţi sau de cei din forţele speciale. Aceasta presupune inspirarea pe nas în 4 timpi, ţinerea respiraţiei 4 timpi, expirarea pe gură în 4 timpi şi apoi încă o pauză în 4 timpi.

Există şi alte tehnici de respiraţie, mai mult sau mai puţin cunoscute. Printre ele se numără şi cea întâlnită sub denumirea de Pranayama. Este vorba despre o inspiraţie urmată de o pauză, apoi o expiraţie şi pauză. În Yoga Tibetană există o tehnică de reţinere a aerului în plămâni ce produce o căldură interioară puternică. De asemenea, respiraţia poate fi conştientă şi inconştientă, ca atunci când dormim sau am leşinat. În ceea ce priveşte sindromul morţii subite la sugari există dovezi concrete că bebeluşii „uită” pur şi simplu să respire în somn.

Oricare dintre tehnicile enumerate anterior sunt benefice organismului, și efectuate corect nu fac niciun rău. Aşadar, acordați-vă câteva minute pe zi pentru a respira sănătos, şi stilul dumneavoastră de viaţă se va îmbunătăţi vizibil. Nu uitați totuşi că pentru orice afecţiune e nevoie, înainte de toate, de sfatul unui medic.