Main menu

header

529 20 1de Raluca Grinţescu

Yoga este o știință a omului veche de 10.000-14.000 de ani, născută în Epoca de Piatră (Cro-Magnon). Ea s-a dezvoltat, se pare, în toate punctele din lume ale acestei civilizații. A apărut ca o necesitate de a-l menține pe om în armonie cu el însuși și cu legile naturii înconjurătoare. Inspirată din pozițiile și respirațiile reptilelor, animalelor și zburătoarelor, dar și din fenomenele naturale, yoga a ajuns până la noi, în epoca omului modern, printr-o necontenită perfecționare, fiind cel mai mare conglomerat de date despre ființa umană și psihologia sa. Deși s-a dezvoltat cu precădere în India și în arealul înconjurător, devine tot mai evident că este o experiență universală, fiecare popor, fiecare civilizație având în istorie propria formă de yoga (conform dialogului dintre Mircea Eliade și Yogacharia Mario Sorin Vasilescu, președintele și fondatorul Grupului Național de Studiu și Practică Yoga [GNSPY], singura organizație din România membră a Uniunii Europene de Yoga, care coordonează și materialele din această rubrică).

Iată un prim exercițiu!

529 20 2Știți în ce poziție stați în clipa asta? Vă rog mult, n-o schimbați! Constatați ce părți din voi sunt tensionate și care sunt relaxate. Vă dați seama că, oricare ar fi poziția, dumneavoastră respirați? Realitatea a demonstrat că cel mai bun profesor de respirație din lume este propria respirație. De ce? Pentru că respirația este cea mai fidelă oglindă a tuturor stărilor noastre conștiente și inconștiente. Veți observa foarte ușor că fiecare nouă stare prin care treceți vă modifică respirația. Deci, dacă vreți să știți cum sunteți în clipa asta, observați-vă liniștiți/te respirul, dar fără să interveniți câtuși de puțin! DOAR CONSTATAȚI, fără nicio apreciere negativă sau pozitivă. DOAR CONSTATAȚI! Observați cum intră și iese aerul. E foarte posibil ca, observând ritmul și jocul respirului, să simțiți nevoia să vă echilibrați (simetrizați) poziția corpului, căutând postura cea mai comodă. Presupunând că sunteți la serviciu sau în metrou, observându-vă (constatându-vă) respirația veți realiza că se instalează o stare de confort, indiferent cât de ocupați, înghesuiți sau înghemuiți stați. Pe măsură ce se relaxează corpul, se va relaxa și respirația, și reciproc. Ca atare, vă invităm să vă descoperiți cât puteți de des propria respirație, bucurându-vă de ea și de starea de bine care apare.

Restul, în episodul următor.

Motto-ul de azi

„Viața unui om nu se măsoară prin numărul zilelor sale, ci prin numărul respirațiilor sale“ (maestru spiritual B.K.S. Iyengar, „tatăl“ yogăi moderne)