Main menu

header

528 20 2de Raluca Grințescu

Pentru vechii egipteni, sufletul era esenţa vieţii şi a nemuririi, cheia către viaţa prezentă şi către viaţa viitoare. În cultura egipteană antică se credea că sufletul uman este alcătuit din cinci părţi: Ren, Ba, Ka, Sheut şi Ib. Ziua naşterii vă poate dezvălui frânturi din suflet şi din destin. Descoperiți, în funcţie de ea, cărei zodii a sufletului îi aparţineți şi ce spune acest lucru despre sufletul, viaţa şi destinul dumneavoastră!

Zodia Ren (nume)

  • Născuți în zilele de 1, 6, 11, 16, 21, 26, 31

Un om trăieşte atât timp cât numele îi este pronunţat, citit, rostit, vorbit, credeau vechii egipteni… Ren (numele) era considerat de vechii egipteni drept o parte inerentă sufletului, fără de care fiinţa umană nu ar putea exista. Prin urmare, Ren era acordat fiecărei persoane în parte chiar de la naştere, încă din momentul în care a păşit în această lume.

Cei guvernaţi de Ren şi în a căror componentă sufletească predomină Ren sunt persoane al căror destin stă sub semnul talentului, al curgerii şi al împlinii, al viziunii şi al reformării. Au un suflet cald, generos. Numele lor a fost născut pentru a fi dat mai departe… Au poveşti de viaţă interesante, iar existenţa lor îi va marca într-un fel sau altul pe ceilalţi şi va servi drept model, sursă de inspiraţie sau de curaj de a fi altfel. Aceşti nativi au un dar aparte al zeilor, acela de a se ridica deasupra. Printr-o idee genială, printr-o viziune, printr-o alegere, printr-un stil de viaţă… Sunt însă introvertiţi, sensibili şi vulnerabili din punct de vedere emoţional. Au schimbări bruşte de dispoziţie şi uneori se simt nefericiţi din cauza incapacităţii de a se adapta în comunitatea de care aparţin. Criticile îi destabilizează puternic. Fără ei, lumea ar fi mai puţin avansată.

Zodia BA (suflet)

  • Născuți în zilele de 2, 7, 12, 17, 22, 27

528 20 1Conceptul antic de Ba al egiptenilor aduce teribil de mult cu noţiunea contemporană a „personalităţii”. Ba este cel care face ca o persoană să se distingă de toate celelalte şi să fie specială, într-un mod absolut unic. Adeseori, Ba este înfăţişat drept o pasăre cu cap de om, ce îl lua cu sine pe Ka (sufletul) în viaţa de după moarte, odată ce îşi înălța zborul deasupra mormântului persoanei respective. Cei guvernaţi de Ba şi în a căror componentă sufletească predomină Ba sunt persoane emoţionale, cu o viaţă interioară bogată. Prin sângele lor le curge parcă însuşi sufletul. Sunt aparent calme, liniştite, însă pe interior ard la flacără molcomă. Au un traseu al vieţii ascensional şi urmăresc să evolueze spiritual, să-şi depăşească defectele şi să devină oameni mai buni. Ajungi cu greu la sufletul lor, însă cu greu mai poţi ieşi de acolo. Sunt persoane transparente, cu coloană vertebrală, profunde şi capabile să vadă dincolo de suprafaţă şi de aparenţe. Sunt oameni cu o personalitate puternică şi lecţii de viaţă puternice, care îi vor marca şi vor constitui baza pentru înţelepciunea lor interioară. Fără ei, lumea ar fi o lume mai puţin înţeleaptă.

Zodia KA (strălucire vitală)

  • Născuți în zilele de 3, 8, 13, 18, 23, 28

Încă din prima secundă a vieţii sale, Heket, creatorul Ka-ului pentru fiecare persoană în parte, îl insuflă într-un prunc, conferindu-i ceva ce îl face să fie „viu”… iată ce credeau vechii egipteni despre strălucirea vitală primită de om de la zeităţi încă de la naştere. Ka este un minunat concept al vechilor egipteni, un element esenţial şi vital ce reprezintă însuşi elixirul vieţii. Ka este „esenţa vitală” a unei persoane, iar fără ea fiinţa umană nu ar mai putea fi în viaţă. Ka delimitează tărâmul vieţii de tărâmul morţii. În momentul în care Ka este luat de Ba, suflul vieţii părăseşte trupul şi survine moartea fizică. Cei guvernaţi de Ka şi în a căror componentă sufletească predomină Ka sunt 100% oameni ai vieţii şi ai simţurilor. În sufletul lor zace soarele vieţii, iar întreaga lor fiinţă exprimă un ceva aparte. Au vitalitate fizică şi sufletească, sunt efervescenţi şi şi-au autoeducat gândirea pozitivă. Este o plăcere să îi ai în preajmă, întrucât sunt inteligenţi şi insuflă o stare de bine şi de elevare, iar conversaţia cu ei este o adevărată plăcere. Totodată, sunt ludici, pasionali, dinamici şi activi, adorând natura, libertatea şi tot ce ţine de mediul exterior. Mărunt sau mare, trăiesc fiecare moment al vieţii lor la intensitate maximă. Îi energizează, îi bine dispun şi îi motivează pe cei din jurul lor. Fără ei, lumea ar fi o lume mai tristă.

Zodia Sheut (umbră)

  • Născuți în zilele de 4, 9, 14, 19, 24, 29

Nu poate exista un om fără de umbră, iar umbra este singura care îl însoţeşte de-a lungul întregii sale existențe pe pământ. Ea este nelipsită de lângă om şi, prin urmare, vechii egipteni considerau că umbra este un fel de amprentă a persoanei respective, conţinând ceva din persoana pe care o însoţeşte. Cei guvernaţi de Sheut şi în a căror componentă sufletească predomină Sheut sunt oameni eterici, diafani, cu un comportament discret şi plin de tact. Au o delicateţe spirituală şi a felului de a fi care îi atrage pe mulţi. Sunt înţelegători, toleranţi, diplomaţi, întotdeauna cu un cuvânt bun de spus la adresa cuiva. Iubesc dreptatea şi gândesc de două ori înainte de a emite judecăţi răutăcioase asupra cuiva. Ba mai mult, aceşti oameni delicaţi, calmi, joviali se transformă în apărători redutabili ai celor aflaţi în situaţii defavorabile sau puşi la zid de prejudecăţi. Mintea lor este ascuţită şi pătrunzătoare atunci când vine vorba despre lucruri materiale, însă au o anumită inocenţă în felul în care relaţionează cu cei din preajmă. Sunt adesea dezamăgiţi şi răniţi de cei din jur, dar nu îşi pierd nobleţea şi gentileţea sufletească ce le sunt atât de specifice. Este aproape imposibil să le distrugi puritatea, simplitatea sufletească. Este a doua lor natură. Ei sunt cei care văd latura pozitivă la fiecare dintre oameni. Fără ei, lumea ar fi o lume mai rea.

Zodia Ib (inimă)

  • Născuți în zilele de 5, 10, 15, 20, 25, 30

Ib este însăşi inima, inima metafizică, sediul care găzduieşte emoţiile, cugetările, voinţa şi dorinţa de acţiune. Ib este însăşi drumul către eternitate şi o viaţă întru soare. Ib a luat naştere dintr-o singură picătură de sânge luată, la concepţie, din inima copilului unei mame. Cei guvernaţi de Ib şi în a căror componentă sufletească predomină Ib sunt oameni ai inimii, oameni ai simţirii, ai emoţiilor şi ai reacţiilor afective. Inima este puternică, este minunată, este cea care pune în mişcare sângele, face posibile coexistenţa şi funcţionarea celorlalte organe. Fără acest element-cheie, viaţa nu ar putea fi susţinută. Oamenii lui Ib au un suflet frumos, neobosit în a iubi, capabil să dăruiască şi să primească pe măsură. Ei sunt cei care au primit de la zei poate cel mai minunat har al vieţii, cel al iubirii, fără de care nimic nu ar avea un sens. Oamenii lui Ib sunt oameni creativi, care iubesc frumosul în toate formele sale, sunt armonioşi şi echilibraţi. Iubesc sinceritatea. Iubesc iubirea. Au nevoie de un cămin stabil şi de o familie unită pentru a se simţi fericiţi. Au nevoie de perioade de singurătate, în care să se regăsească şi din care să-şi extragă resursele energetice şi afective. Fără ei, lumea ar fi o lume fără emoţii.

Vechii egipteni credeau cu ardoare în zeitățile lor, în nemurirea sufletului și în viața de apoi