Main menu

header

527 25 1de Alexandra Rotărescu

Mamă a unei fetiţe de 5 ani şi soţia naistului Nicolae Voiculeţ, Ioana (foto) a pus pe picioare un proiect inedit în România, care promovează turismul cultural pentru copii. Taberele educaţionale iniţiate de ea au ajuns să reprezinte o alternativă binevenită la activităţile extraşcolare cu care sunt obişnuiţi cei mici.

„Călătoriile ne facilitează accesul la cunoaştere”

527 25 2- Cum ţi-a venit ideea organizării unei tabere pentru copii?

- La vreo trei ani după ce am născut-o pe Maria, am început să mă întreb cum aş putea să-i identific abilităţile şi s-o încurajez în activităţile care i s-ar potrivi ei. Nu aveam multe alternative, pentru că 80% dintre activităţile extraşcolare sunt sportive sau de sezon. Mă gândeam, de asemenea, cât de promovate sunt nonvalorile la noi şi cât de greu este pentru copiii noştri să interacţioneze cu persoane care sunt adevărate modele. Şi de aici a pornit totul!

- Şi cum i-ai descoperit pe acei români valoroşi pe care să-i prezinţi copiilor?

- Călătorind prin toată lumea cu soţul meu, am descoperit că există atâţia români care, prin curaj, determinare şi ambiţie au luat-o de la zero în altă ţară şi au reuşit în domeniul lor de activitate! Iar noi, în loc să ne mândrim cu ei, nici măcar nu depunem efort să-i cunoaştem. M-am gândit cum călătoriile ne facilitează accesul la cunoaştere şi am creat o tabără de dezvoltare personală prin cultură.

„Anamaria Marinca ne-a povestit cum e să joci cu Brad Pitt”

527 25 3- În ce constă această tabără?

- În primul rând, copiii vizitează obiectivele turistice din oraşul în care mergem, apoi interacţionează cu personalităţile româneşti de acolo. În Londra, unde am fost anul trecut, le-am cunoscut pe actriţa Anamaria Marinca şi pe Raluca Ragab, care, la 32 de ani, este director la una dintre cele mai mari companii bancare din lume. Apoi i-au întâlnit pe pianistul Sergiu Tuhuţiu şi pe Mariana Gordan, o pictoriţă şi o sculptoriţă de succes.

- Care a fost rolul actriţei Anamaria Marinca în proiectul vostru?

- Ea a realizat un workshop de improvizaţie de două ore. Le-a povestit copiilor cum se fac filmele de groază la Hollywood, cum se realizează machiajul actorilor, cum e Angelina Jolie în realitate şi cum e să joci cu Brad Pitt. În altă zi, am vizitat biroul Ralucăi Ragab, care se află într-un zgârie-nori din centrul Londrei, iar cu Mariana Gordan ne-am întâlnit la atelierul său şi le-a oferit copiilor mici sculpturi realizate de ea. La sfârşitul taberei, copiii primesc diplome de participare, iar părinţii, un filmuleţ cu întregul program.

„Gianina Corondan realizează workshop-urile”

527 25 4- Ce surprize le oferiţi copiilor?

- Pe lângă aceste interacţiuni cu românii realizaţi în străinătate, există workshop-urile la care participă copiii. Un psiholog a personalizat nişte workshop-uri în funcţie de zona în care mergem, care au ca scop stimularea creativităţii şi a inteligenţei emoţionale. La întoarcere, avem o discuţie cu părinţii despre cum s-au descurcat copiii, care sunt punctele lor forte sau slabe. La realizarea workshop-urilor mă bucur de susţinerea partenerei mele, Gianina Corondan.

- Ce se întâmplă mai exact în momentul acestor workshop-uri?

- Când am fost, de pildă, la London Eye, fiecare copil a trebuit să deseneze Roata şi să o împartă în nişte felii de „pizza”, care să reprezinte câte o emoţie. În felul acesta, copiii se descoperă pe ei înşişi, iar noi îi susţinem şi le stimulăm inteligenţa emoţională.

„Vom merge acasă la Gheorghe Zamfir”

- De ce ar trebui un părinte să-şi înscrie copilul într-o astfel de tabără?

- Deoarece contribuie la dezvoltarea stimei de sine. Având încredere în ei, copiii încep să perceapă succesul ca rezultatul unui efort, nu al unui câştig la loterie.

- Ce aţi pregătit copiilor în 2015?

- Anul acesta vom pleca la Roma, la Paris şi la Londra, dar şi prin ţară, în Bucureşti, în Sibiu şi în Braşov. Taberele din străinătate au loc în perioada de vară, din iunie până în septembrie, iar prima destinaţie va fi Londra. În ţară mergem în weekenduri, de vineri până luni, în perioada anului şcolar.

- Care este programul taberei din România?

- Până acum am fost deja la Sibiu şi am vizitat oraşul, după care am cunoscut oameni valoroşi: familia de artişti vizuali Perjovschi, pe Andrei Ţulpan, primul român care a cucerit Everestul şi pe mulţi alţii. Când vor veni în Bucureşti, copiii vor cunoaşte jurnalişti faimoşi sau artişti celebri precum Gheorghe Zamfir. Vom merge chiar acasă la celebrul naist, în Găeşti...

„Luăm gratuit 20 de elevi la Roma, la Paris şi la Londra”

527 25 5- Cât trebuie să scoată din buzunar o familie pentru a-şi trimite copilul în această tabără?

- Nu costă mai mult decât o tabără obişnuită în străinătate. În Londra costă 1.200 de lire sterline. În Roma şi în Paris nu depăşeşte 1.000 de euro. În ţară se plăteşte aproximativ 800 de lei pentru cazare la hotel de trei, patru stele, mâncare, transport, vizite la obiective culturale, întâlniri cu personalităţi, workshop-uri etc.  

- Din păcate, nu toţi românii îşi permit să viziteze marile capitale europene...

- Tocmai de aceea, în paralel cu această tabără am creat şi o campanie socială, denumită „Bilet către o lume nouă”. Căutăm, aşadar, 20 de copii din toată ţara pe criterii de talent sau rezultate bune la şcoală, pe care să-i luăm gratuit la Roma, la Paris şi la Londra. Scopul e să-şi păstreze motivaţia de a-şi continua studiile, în ciuda dezavantajelor materiale cu care se confruntă. Există mulţi copii în România fără posibilităţi financiare, dar cu potenţial intelectual sau artistic, iar noi le sărim în ajutor. Campania a început anul trecut şi se încheie la începutul anului viitor.

- Deci mai e timp pentru familiile nevoiaşe să-şi înscrie copiii?

- Da! Avem deja 10 copii, dar ne mai trebuie alţi 10, deci grăbiţi-vă!

- Ce planuri de viitor ai pentru acest proiect?

- În 2016 ne pregătim pentru Cluj şi chiar pentru New York! Suntem în discuţii cu UNESCO şi sunt convinsă că numai lucruri bune pot ieşi dintr-o astfel de colaborare.

Vacanţă educaţională gratuită

Dacă vreţi să vă trimiteţi copilul (cu vârsta cuprinsă între 9 şi 14 ani) la Paris, la Londra sau la Roma într-o tabără culturală fără să plătiţi nimic, iată ce aveţi de făcut: scrieţi - pe site-ul www.exploringculture.org - o descriere a copilului dumneavoastră (în care să fie incluse informaţii precum media cu care a terminat anul şcolar şi rezultatele la olimpiade sau la competiţii artistice), şi fiica sau fiul dumneavoastră poate fi câştigătorul unei excursii peste hotare! Atenţie, înscrierile se pot face până la sfârşitul lunii august!