Main menu

header

517 30 4de Dana Purgaru şi Cătălin Dicu

Se vorbeşte mult despre sfârşitul lumii, poate mai mult ca oricând, şi pe bună dreptate. Recent, oamenii de ştiinţă care se află în spatele conceptului de Orologiu al Apocalipsei - instrument simbolic ce măsoară iminenţa unui cataclism planetar - au dat o nouă avertizare: suntem mult mai aproape de finalul vieţii pe Pământ, în ultimii trei ani fiecare dintre noi fiind ameninţat în contextul schimbărilor climatice şi ameninţărilor crescute în domeniul armelor nucleare.

Marile amenințări sunt încălzirea globală și armele nucleare

Orologiul Apocalipsei a avansat cu două minute, indicând trei minute până în ceasul al doisprezecelea. Asta înseamnă că „probabilitatea unei catastrofe globale este foarte mare”. Schimbarea acului de ceas reprezintă un gest de condamnare a liderilor lumii şi a perspectivelor pe care le au cetăţenii lor. „În prezent, încălzirea globală necontrolată şi cursa înarmării nucleare, rezultând din modernizarea arsenalului enorm deja existent, reprezintă ameninţări extraordinare şi de necontestat la adresa supravieţuirii omenirii”, a spus Kennette Benedict, director executiv al Bulletin of the Atomic Scientists (n.r. - Buletinul savanţilor din domeniul nuclear), o asociaţie care numără în rândurile sale 18 laureaţi ai Premiului Nobel şi care foloseşte acest ceas ce măsoară timpul rămas până la sfârşitul lumii. „Liderii lumii nu au reuşit să acţioneze cu viteza şi amploarea necesare pentru a-şi proteja cetăţenii de o posibilă catastrofă. Aceste eşecuri pun în pericol fiecare om de pe Pământ”, a adăugat cercetătoarea, pentru a justifica modificarea timpului afişat de ceasul simbolic.

Instrumentul a fost introdus în 1947

Ceasul a apărut în 1947, şi indica atunci 7 minute până la ora 12:00, după ce bombele atomice au lovit Hiroshima şi Nagasaki. Acele ceasului sunt mutate înainte sau înapoi, până în prezent fiind făcute 19 mutări. Ultima mutare a avut loc la 10 ianuarie 2012, când au avansat cu un minut, şi a fost determinată tot de îngrijorările legate de schimbările climatice şi de armele nucleare. Orologiul Apocalipsei nu a mai indicat o oră atât de apropiată de miezul nopţii din 1984, când a fost reglat să afişeze ora 23:57 în momentul cel mai tensionat al relaţiilor americano-sovietice. Momentul considerat cel mai periculos de membrii comitetului a fost în 1953, când bomba cu hidrogen a devenit o armă cu mult mai puternică decât orice altă armă nucleară. Cel mai îndepărtat moment de ora fixă, reprezentat pe ceas, a fost de 17 minute, în 1991, când Războiul Rece s-a încheiat oficial, iar Rusia şi Statele Unite au început să îşi reducă arsenalele nucleare.