Main menu

header

517 30 3de Dana Purgaru şi Cătălin Dicu

DeathLab, o companie de design din Statele Unite, a venit cu un concept inovator ce poate rezolva criza locurilor din cimitire.

Constellation Park este un oraș al morţilor, care ar putea adăposti peste 5.000 de cadavre, ce vor sta suspendate în sicrie speciale, totul urmând să fie construit sub Podul Manhattan din New York. În sicriele sub forma unor păstăi, cadavrele se vor descompune normal, iar biomasa va fi transformată în energie pentru a aprinde becuri de doliu, dând astfel naştere unei întregi constelaţii. Aceste becuri vor putea rămâne aprinse un an întreg, după care se vor stinge treptat, iar rudele vor putea lua rămăşiţele, pentru a face loc unui alt cadavru în sicriu.

Există şi alte proiecte în acest sens. De exemplu, într-un templu din Tokyo pot fi depozitate urnele funerare a peste 7.000 de familii. Aici, rudele pot plânge lângă urna celui drag după ce introduc un cod, iar urna selectată va ieşi din locul în care este ţinută. În Irak şi în Norvegia există cimitire verticale, la fel şi în Mexico City, unde va fi construit Turnul Morţilor, un cimitir care se va afla la o adâncime de peste 25 de metri şi care va avea forma unui turn subteran. În Suedia, compania Promessa propune o altă variantă, prin care cadavrul este stropit cu nitrogen lichid până îngheaţă şi devine casabil. Apoi este supus unor vibraţii şi se va dezintegra, devenind cenuşă în doar câteva minute.