Main menu

header

Marele accelerator de particule, pe prima poziţie în clasamentul celor mai importante evenimente ştiinţifice
A fost publicat recent top 10 al descoperirilor din domeniul ştiinţei, pentru anul 2008, realizat de revista „Time Magazine”. Pe primul loc se clasează, aşa cum era de aşteptat, pornirea marelui accelerator de particule.

Locul 5

Mai multe gorile la orizont

  Un studiu realizat în această vară de Societatea de Conservare a Faunii Sălbatice a arătat că numărul de gorile existent în pădurile şi în mlaştinile din nordul Republicii Congo este de aproximativ 125.000 de exemplare, mult mai mare decât estimările anterioare. În Parcul Naţional Virunga însă, din păcate, vieţile a aproximativ 350 de gorile de munte sunt ameninţate de trupele rebele care au ocupat prin forţă comandamentul rezervaţiei.

Locul 4

China s-a lansat în spaţiu

  China a lansat în spaţiu a treia misiune cu echipaj uman, după ce în anul 2003 a avut loc prima astfel de misiune şi apoi următoarea, în 2005. Aceştia au lansat în spaţiu trei oameni care, spre deosebire de celelalte două misiuni, au efectuat o ieşire în spaţiu. China are în plan să aselenizeze primii oameni în anul 2020.

Locul 3

Crearea primei bacterii

  Geneticianul J. Craig Venter a reuşit anul acesta să creeze primul genom sintetic al unei bacterii, o etapă crucială în crearea unui organism viu. Acesta a reuşit să unească peste 582.000 de fragmente de ADN necesare pentru invenţia informaţiei unei noi bacterii. Următorul pas este să plaseze acest genom într-o bacterie, înlocuindu-i nucleul şi creând astfel o nouă formă de viaţă.

Locul 2

Cercetarea polului nord al planetei Marte

  Cu toate că mai multe misiuni au permis explorarea planetei Marte, niciuna dintre acestea nu a vizitat şi regiunea polară, unde se găsesc cele mai mari concentraţii de apă şi gheaţă. În mai, misiunea „NASA Phoenix Mars Lander” a aterizat în nordul planetei şi a început să ia probe şi să cerceteze zona. Misiunea nu a găsit însă nicio urmă de viaţă în acea zonă, dar a întărit ipoteza conform căreia planeta ar fi susţinut, în trecut, viaţă.

Locul 1

Inaugurarea Large Hadron Collider (LHC)

  Cum era de aşteptat, LHC sau marele accelerator de particule a obţinut de departe locul I  în acest top. Acceleratorul nu a distrus omenirea, aşa cum multă lume ar fi crezut. De fapt, nici măcar nu se poate spune că a funcţionat cu adevărat. În septembrie, acceleratorul a fost pornit pentru prima dată, fapt ce a dat emoţii tuturor celor care credeau că astfel ar putea fi creată o gaură neagră capabilă să „înghită” Pământul. LHC va încerca să ofere unele răspunsuri oamenilor de ştiinţă, cum ar fi: cum a apărut şi de ce se extinde Universul? Este adevărată teoria Big-Bang-ului? Însă, după doar două săptămâni de la pornire, acceleratorul a fost oprit, după ce specialiştii au identificat mai multe probleme tehnice şi se pare că va fi repornit abia prin vara acestui an.
Daniela Purgaru