Main menu

header

513 30 1de Andrei Dicu

Taifasuri vă prezintă cazul incredibil al unei americance care nu s-a dat bătută niciodată, devenind o adevărată legendă! Deşi soarta a lovit-o crunt, puternica Amy Purdy a mers mai departe. Şi la propriu, şi la figurat!

Oloagă de la 19 ani, din pricina unei bacterii

513 30 3Amy Purdy este o femeie în vârstă de 34 de ani, care şi-a pierdut ambele picioare! La prima vedere, optimismul său este o lecţie pentru toată lumea, dar e greu să afirmi asemenea lucruri în faţa milioanelor de oameni care au traversat aceeaşi traumă şi care n-au avut nici măcar un vârf de unghie din şansa sa. Când abia împlinise 19 ani, Amy s-a trezit infectată cu o bacterie care i-a „mâncat” întregul organism şi din pricina căreia a rămas oloagă. După ce bacteria a fost depistată, medicii i-au dat tinerei doar 2% şanse de supravieţuire. Aici intervine însă ceea ce unii ar numi „miracol”. La scurt timp, Amy a revenit la vechea sa pasiune, snowboard-ul. Ei bine, mass-media americană dezvăluie că ambele proteze pe care Amy le are prinse mai sus de genunchi o ajută să ducă o viaţă normală, ba chiar mai mult decât atât. Fata a devenit, cu sau fără voia sa, vedetă, un soi de propagandă vie a măreţelor succese ale medicinei americane. Nu demult, ea a apărut într-o rochie scurtă, la decernarea unor premii, iar toţi cei prezenţi au rămas stană de piatră când au văzut-o. Amy n-are nicio problemă în a-şi arăta picioarele cu proteze, ba chiar zâmbeşte, de parcă s-ar făli cu propria infirmitate, iar oamenii îi admiră încrederea.

Dansând cu publicitatea

Amy a participat inclusiv la emisiunea „Dancing with the stars”, un format avansat al mioriticului „Dansez pentru tine”, mărturisind că apariția în acest proiect a ajutat-o să-și depăşească barierele sociale. „Este extraordinar să mergi pe stradă, iar oamenii să dorească să te oprească nu neapărat pentru că te cunosc, dar mai ales pentru că povestea ta i-a impresionat”, a declarat tânăra. Sigur, dincolo de psihicul de fier, care trebuie remarcat, Amy poate fi considerată un exemplu pozitiv pentru toţi suferinzii care simt nevoia de optimism ca de aer.

„Am fost reasamblată bucată cu bucată, ca o păpuşă mozaic!”

513 30 2Amy a început să participe la conferinţe motivaţionale. „Dacă viaţa ta ar fi o carte şi tu ai fi autorul, cum ai vrea să se desfăşoare povestea ta? Asta e întrebarea care mi-a schimbat viaţa pentru totdeauna. La vârsta de 19 ani, a doua zi după ce am absolvit liceul, m-am mutat într-un loc unde ningea și am devenit maseuză. Într-o zi, am plecat de la muncă, simţind ceva ce părea a fi o gripă, și în mai puțin de 24 de ore am ajuns la spital. Medicii m-au ţinut în viață cu ajutorul aparatelor şi mi-au dat o șansă de supraviețuire mai mică de 2%. Abia peste câteva zile, pe când zăceam în comă, doctorii m-au diagnosticat cu meningită bacteriană. Pe durata a două luni și jumătate mi-am pierdut splina, rinichii, auzul cu urechea stângă și ambele picioare, mai jos de genunchi. Când părinții m-au scos din spital în scaunul cu rotile, mă simțeam ca și cum am fost reasamblată bucată cu bucată, ca o păpușă mozaic. Credeam că tot ce-i mai rău se terminase, până când mi-am văzut picioarele pentru prima dată. Gambele mele deveniseră nişte bucăți groase de metal, cu țevi înșurubate la glezne, iar picioarele erau din cauciuc galben, cu o linie - de asemenea - de cauciuc, trasată de la degetul mare la gleznă, asemănătoare unei vene. Cu mama lângă mine și cu ochii plini de lacrimi, m-am sprijinit pe acele picioare grosolane și m-am ridicat. Erau atât de dureroase și de restrictive, încât tot ce puteam gândi era cum voi putea călători în jurul lumii… Și cum puteam să mai practic snowboard-ul? În acea zi, am mers acasă, m-am târât în pat, și așa a arătat viața mea în următoarele luni. Dar știam că, pentru a merge înainte, trebuia să scap de vechea Amy și să învăț s-o accept pe noua Amy. Mi-am dat seama că nu mai trebuia să fiu de 1,54 metri înălțime. Puteam fi cât de înaltă voiam!”, se confesa Amy, iar umorul său negru făcea sala să aplaude entuziast...

Sute de mii de euro câştigaţi din discursuri motivaţionale

513 30 4„Am început să visez cu ochii deschiși. Mă imaginam pășind grațios, ajutând alți oameni în călătoria mea și făcând snowboard din nou. Și nu mă vedeam pur și simplu sculptând într-un munte de praf, ci o puteam simți. Simțeam vântul pe față și bătăile nebunești ale inimii, ca și cum se întâmpla chiar în acel moment. Și atunci a început un nou capitol din viața mea. Patru luni mai târziu eram din nou pe snowboard, chiar dacă lucrurile nu s-au desfășurat cum m-aș fi așteptat. Genunchii și gleznele nu se îndoiau și, la un moment dat, când am căzut, iar picioarele mele - prinse în placa de snowboard - au căzut şi ele, i-am traumatizat pe toți schiorii din telescaun. Eram șocată, la fel ca toți ceilalți, și eram atât de descurajată, dar știam că, dacă aș găsi perechea perfectă de picioare, aș putea să fac asta din nou. Și atunci am învățat că limitele și obstacolele noastre pot face doar două lucruri: să ne oprească din drumul nostru sau să ne forțeze să fim creativi”, îşi încheie ea povestea incredibilă de viaţă.

De altfel, Amy a avut şi partea ei de şansă, ajungând să câştige sute de mii de euro din discursuri motivaţionale. O reparaţie infimă pentru uriaşa pierdere suferită...

După trei săptămâni de comă, Amy s-a trezit şi a revenit spectaculos la vechea sa pasiune, snowboard-ul

Prima, în clasamentul femeilor-snowboarder

513 30 5Când a împlinit 21 de ani, Amy a primit un rinichi de la tatăl său. În 2005, a cofondat o organizație nonprofit pentru tinerii cu dizabilități fizice. A câștigat consecutiv două medalii de aur, care au transformat-o în femeia snowboarder din lume cel mai bine clasată… Iată ce declară Amy: „Dacă mă întrebați astăzi dacă aș vrea să-mi schimb situația, aș fi nevoită să spun «nu». Dacă picioarele mele nu m-au dezavantajat, atunci cu siguranță m-au ajutat. M-au forțat să mă bazez pe imaginația mea și să cred în posibilități, și de asta cred că imaginația noastră poate fi un instrument pentru a depăși granițe, pentru că în mințile noastre putem face orice și putem fi oricine. Credința în visuri și înfruntarea temerilor sunt cele ce ne permit să ne trăim viața dincolo de limite”. Povestea lui Amy este şocantă. Şi, da, tânăra a avut un noroc teribil!