Main menu

header

Marele accelerator de particule, pe prima poziţie în clasamentul celor mai importante evenimente ştiinţifice

  A fost publicat recent top 10 al descoperirilor din domeniul ştiinţei, pentru anul 2008, realizat de revista „Time Magazine”. Pe primul loc se clasează, aşa cum era de aşteptat, pornirea marelui accelerator de particule.

Locul 10

  Prima dovadă a existenţei unei familii
  În urma excavărilor unor morminte vechi de circa 4.600 de ani, a fost descoperit un grup de oameni aparţinând epocii de piatră, care se pare că fuseseră ucişi împreună în urma unui raid, judecând după rănile şi poziţia acestora. Printre ei au fost găsiţi şi o femeie, un bărbat şi doi copii, unul de 8-9 ani şi celălalt de vreo 4-5 ani. Analizând
ADN-ul acestora, anchetatorii au confirmat că formau o familie. Cu toate că probabil aceasta nu este prima familie care a existat, este cea mai veche descoperită până acum.

Locul 9

  Ştiinţa la americani
  Între anii 1979 şi 2006, procentul persoanelor adulte din Statele Unite cu vaste cunoştinţe în domeniul ştiinţei ajunsese la 17%. Anul acesta, un studiu realizat de un profesor de la Universitatea din Michigan a arătat că procentul s-a îmbunătăţit, ajungând la 25%. Din acest studiu se poate înţelege că doar unul din patru americani poate citi şi înţelege articole din domeniul ştiinţei.

Locul 8

  Reproducerea a 80% din genomul mamutului
  În luna noiembrie, Stevan Schuster, profesor de biochimie, a anunţat că a reuşit să reconstituie aproximativ 80% din genomul mamutului, o specie dispărută cu circa 10.000 de ani în urmă, folosind fire de păr prelevate din rămăşiţele descoperite ale acestora. Această muncă a implicat unirea a mai mult de trei miliarde de secvenţe ADN, iar profesorul a trebuit să excludă ADN-ul ce ar fi putut proveni de la microogranisme şi bacterii aflate pe firele de păr prelevate. Profesorul spune că, în viitorul apropiat, mamutul nu va putea fi clonat, însă nu exclude posibilitatea ca acest lucru să fie posibil vreodată.

Local 7

  Invizibilitatea
  Oamenii de ştiinţă din campusul Universităţii din California au anunţat în luna august că au inventat o mantie invizibilă, asemănătoare cu cea din Harry Potter. Acest lucru a fost posibil prin folosirea unor fire nanometrice dezvoltate în interiorul unui tub poros de aluminiu, fiind astfel creat un material de zece ori mai subţire decât o foaie de hârtie. Aceştia au dovedit că pot să acopere un obiect în acest material şi apoi să fie deviată o sursă de lumină în jurul acestuia, făcându-l practic invizibil. Însă, deocamdată, experimentul poate fi aplicat doar unor corpuri foarte subţiri, în scop practic, costurile de producţie fiind uriaşe.

Locul 6

  Primele imagini ale unei planete extrasolare
  Cu puţin timp în urmă, oamenii puteau doar să îşi imagineze că exoplanetele ar putea exista, însă în anul 1995, astronomii au început să le descopere. Majoritatea acestora erau prea mari şi se aflau prea aproape de stelele pe care le orbitau pentru a putea susţine viaţa. În iunie anul acesta, astronomul Michel Mayor a descoperit încă 45 de exoplanete, acestea fiind însă mult mai mici decât cele găsite până atunci, una dintre ele fiind doar de 4,2 ori mai mare ca Pământul. În noiembrie, două echipe de astronomi din Statele Unite şi Canada au reuşit să fotografieze pentru prima dată astfel de planete, în lumină vizibilă şi ultravioletă. (va urma)
Daniela Purgaru