Main menu

header

21-11-1de Loreta Popa

- Serge Ioan este fiul lui Sergiu Celibidache

România celebrează 100 de ani de la naşterea lui Sergiu Celibidache, unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii, printr-un festival dedicat artistului, ce se încheie la 7 iulie. Serge Ioan, în vârstă de 43 de ani, născut în aceeaşi lună ca şi tatăl său, este preşedintele Fundaţiei Sergiu Celibidache, iar în prezent locuieşte la Londra şi are o carieră prolifică de regizor.

„Era strict şi totuşi cel mai blând şi generos tată”
Serge Ioan Celibidache numeşte fericire abilitatea de a rezona cu semenii săi şi este recunoscător fiecărui obstacol întâlnit, pentru că acesta se întâmplă pentru noi, nu împotriva noastră. O discuţie cu preşedintele Fundaţiei Sergiu Celibidache nu poate începe decât cu tatăl său. „Ar merita un capitol întreg sau chiar o carte pentru a-i face dreptate aşa cum se cuvine. Tatăl meu era mai multe personaje într-unul singur. Era tatăl meu, dar arăta ca bunicul amicului meu. Era strict şi totuşi cel mai blând şi generos tată pe care cineva şi-l poate dori. Ţi-ar fi dat indicaţii de viaţă foarte precise, dar m-a învăţat că depinde de mine să-mi aleg calea. Îţi dădea răspunsuri, dar depindea de tine să găseşti întrebările potrivite. A fost idolul meu, prietenul meu cel mai bun, fratele meu şi, uneori, chiar şi fratele meu geamăn, totul într-unul! Rămâne inspiraţia vieţii mele, un standard la care se poate ţinti într-un mod umil şi a cărui viaţă fără compromisuri o poţi respecta pe deplin”, spune Serge Ioan Celibidache.

„Mama - o femeie pe care aş vrea să o întâlnesc din nou”
Nenumărate amintiri străpung crusta dinlăuntru spre suprafaţă. „Una dintre amintirile pe care le preţuiesc este legată de grădinăritul pe care îl făceam în Lipari şi la casa de ţară din sudul Parisului. Tatăl meu insista mereu să udăm plantele, pentru ca acestea să lupte împotriva verii uscate. Mă înnebunea, dar acum îmi lipsesc aceste momente! Ce a însemnat pentru mine mama? Ioana este cu totul un alt capitol. O femeie excepţională, pe care am început să o înţeleg poate prea târziu în viaţă. Fiind acaparat de măreţia tatălui meu, poate că nu am realizat la timp unicitatea şi excepţionalitatea naturii propriei mame, ce a trebuit să lupte pentru educaţia mea zilnică în Paris până am plecat în SUA. Am fost într-o constantă opoziţie pentru mult timp, până am realizat cine este cu adevărat, prin ce lupte a trebuit să treacă şi pentru ce fel de viaţă şi aspiraţii năzuia. O femeie pe care aş vrea să o întâlnesc din nou. O femeie foarte determinată, cu un caracter puternic, care nu ar fi acceptat «nu» ca răspuns”, spune Serge Ioan.

„Munca grea fără talent nu se va materializa niciodată pe deplin”
Tatăl său era recunoscut pentru răbdarea sa. „Din păcate, nu moştenesc această virtute. Dar lucrez la asta!”, spune Serge Ioan Celibidache. Părinţii săi nu l-au împins niciodată de la spate, aşa cum sună o veche vorbă românească, dimpotrivă. „Amândoi au insistat ca eu să-mi găsesc direcţia spre care eu rezonam cel mai mult. Talentul nu poate fi învăţat, deşi poate şi trebuie să fie dezvoltat. Talentul, de unul singur, nu va fi niciodată suficient pentru a avea un succes real, aşa cum munca grea fără talent nu se va materializa niciodată pe deplin”, afirmă Serge Ioan Celibidache. Şi pentru că una dintre întrebările noastre era legată de ce şi-ar fi dorit întotdeauna să facă şi încă nu a reuşit, răspunsul său a fost simplu: „Să devin campion de Formula 1”.

„Îmi iau inspiraţia din personaje reale”
Cum alege subiectele, ce anume îl inspiră, cât de mult contează povestea pentru regizorul Serge Ioan Celibidache? „Pentru un regizor contează măsura în care se implică în subiect. Dacă îl simţi în interior, îl vei vizualiza şi îl vei comunica în mod corect restului lumii. Subiectul trebuie să fie real pentru mine. Îmi iau inspiraţia din personaje reale. De aceea am petrecut ani întregi în genul dramelor documentare. Chiar o poveste de ficţiune trebuie să se bazeze pe fapte şi experienţe reale. Cel mai important lucru din orice film este povestea. În orice poveste mare este privilegiul nostru să subliniem nişte calităţi unice omeneşti şi să ne reamintim nouă înşine de posibilitatea existenţei demnităţii umane înăuntrul acestui haos. Pentru unii, aceasta poate deveni o nouă sursă de inspiraţie. Am avut mult mai multe obstacole decât îşi pot imagina cei din jur, mai ales când sunt asociat cu numele tatălui meu. Dar chiar şi el a luptat pentru principiile sale până în ziua când a trecut în nefiinţă”, spune Serge Ioan.
Se felicită pentru că a avut timp să-şi filmeze tatăl înainte ca acesta să ne părăsească pentru filmul documentar pe care l-a regizat, „Grădina lui Celibidache”. Faptul că a fugit atât timp de umbra imensă a tatălui său, încercând să-şi definească primul nume, e ceva pentru care se mustră. „Dacă aş putea aş schimba ceva la viaţa mea, da. Rolul meu în ţara mea. Am crezut că sunt francez atunci când trăiam în Anglia, când, de fapt, sunt un român trăind în lume, pentru o Românie mai bună”, a încheiat Serge Ioan Celibidache.

„Festivalul este aici pentru a-şi hrăni bijuteriile româneşti“

21-11-2Aspectul esenţial al caracterului unui om are legătură cu a simţi, a iubi, a respecta şi a onora acestea într-un mod sincer, este crezul lui Serge Ioan Celibidache, care este mândru că prin intermediul Festivalului Sergiu Celibidache 100 păstrează vie moştenirea tatălui său. „Este un prim pas foarte important pentru a-l pune pe tatăl meu înapoi în contextul său românesc. Este cu adevărat despre o filosofie de viaţă, o abordare a valorilor reale ce trebuie apărate şi pentru care trebuie luptat. Personal, acest festival reprezintă un punct de început crucial pentru lucrurile mai importante ce vor veni. Tatăl meu mereu menţiona România ca o grădină fertilă imensă lipsită, din păcate, de instrucţiuni reale. România modernă este încă o ţară tânără, ce sângerează din cauza trecutului său, dar care este nerăbdătoare să prindă din urmă, pe drept, restul lumii. Festivalul este aici pentru a-şi hrăni bijuteriile româneşti, pentru a da speranţă talentelor româneşti şi, sperăm cu timpul, pentru a dezvolta o identitate românească reală în muzică, şi nu numai. Se întâmplă deja cu fundaţia noastră. Am fost martorii unei implicări totale a echipei şi a numeroşilor voluntari care au muncit mai mult decât se poate imagina”, afirmă cu tărie fiul dirijorului Sergiu Celibidache.

• Fundaţia Sergiu Celibidache are ca obiect promovarea culturii şi a artei şi, în mod special, păstrarea şi cultivarea moştenirii muzicale a lui Sergiu Celibidache. Se urmăreşte şi înfiinţarea unui muzeu, a unei librării şi a unei arhive de imagini şi sunet.