Main menu

header

474 16 1de Cătălina Tăgârță

Iuliana Marciuc, producătorul emisiunii „Destine ca-n filme”, difuzată de TVR 2, este o prezență extrem de plăcută în peisajul monden autohton. Vedeta își practică meseria cu profesionalism și dedicare, iar când este departe de camerele de filmat se ocupă în primul rând de fiul său, David, de povestea de dragoste cu năbădăi pe care o trăiește de mulți ani alături de cântărețul Adrian Enache, dar și de ajutorarea persoanelor vârstnice. La un moment dat și-a deschis un restaurant cu specific chinezesc, apoi italienesc, dar, din păcate, treaba nu a mers, așa că acum îmbină utilul cu plăcutul, și în timpul liber încearcă să dea o mână de ajutor unui cămin de bătrâni. Însă despre toate acestea ne-a povestit chiar Iuliana.

„Mă simt bine în noua postură, aceea de... reporter special”

474 16 2- V-ați început cariera în adolescență, în radio, după care v-ați mutat în televiziune. De-a lungul timpului ați lucrat ca reporter, realizator, prezentator de festivaluri sau de emisiuni-eveniment. Ce postură credeți că vi s-a potrivit cel mai bine?

- Am început de la a fi crainică, apoi redactor, realizator şi producător. Am crescut în televiziune, aici m-am format şi sper că am făcut lucruri bune. Timpul mi-a arătat că munca în televiziune este una de echipă şi că, fără o relație de prietenie cu colegii, nu poți face performanță. Dar, revenind la întrebare, cea mai frumoasă poveste trăită este ultima dintre ele...Așa se spune, nu? M-au onorat întâlnirile de la „Confesiuni”, dar acum mă simt foarte bine în noua postură, aceea de... reporter special și producător la „Destine ca-n filme!”.

- Și ce mărturisiri ne puteți face despre emisiunea pe care o aveți acum? Ce destine incredibile v-au impresionat?

- Părăsind studioul și mergând în mijlocul oamenilor am înțeles ce înseamnă viața adevărată, am întâlnit oameni obișnuiţi aflați în situații neobișnuite, oameni necunoscuți, dar frumoși, și de la fiecare dintre ei avem câte ceva de învățat. Acum au devenit cu toții prietenii mei, deci ar fi nedrept să aleg doar o poveste dintre multele destine care m-au impresionat chiar până la lacrimi! Dar vă invit să aflați mai multe chiar din emisiune, care e difuzată pe TVR 2 în fiecare marți, de la ora 20:10.

„Fără emoții nu ajungi la sufletul telespectatorului”

- Ce evenimente din activitatea profesională v-au marcat existența?

- M-au marcat prima apariție în direct din studioul 5, prezentând programul serii, și prima apariție pe o scenă mare, la Festivalul „Cerbul de Aur”.

- Dar acum, după atâția ani petrecuți în spatele camerelor de luat vederi, mai aveți emoții?

- Desigur! Și pot afirma că tocmai emoțiile mele mă ajută să transmit mai departe emoție. Pentru că fără aceasta nu poți ajunge la sufletul telespectatorilor.

„Am și eu un... destin ca-n filme”

474 16 8- Părinții v-au sprijinit să porniți pe acest drum ori și-au dorit altceva pentru dumneavoastră?

- În calitatea sa de realizator de radio, tata m-a sprijinit încă de la început. Îmi amintesc cu drag de primele colaborări la emisiunile de radio, pe care le-am avut în perioada liceului. Iar mama... datorită răbdării cu care mă ascultă am învățat și eu, la rându-mi, să ascult și să povestesc frumos.

- Vă considerați norocoasă sau în general lucrați din greu pentru a obține ceea ce vă doriți?

- Categoric sunt o norocoasă. Dacă ar fi să mă compar cu eroii poveștilor prezentate în emisiunile mele pot spune că, deși am și eu un... destin ca-n filme, am obținut destul de ușor ceea ce mi-am propus.

- Dar ați făcut vreodată compromisuri? Ne povestiți?

- M-a ajutat Dumnezeu să nu fie nevoie să fac mari compromisuri!

„Îmbrățișările celor doi băieți din viața mea mă remontează”

474 16 4- Ce vă amuză cel mai tare la lumea din jur?

- Mulți afirmă că nu suportă emisiunile tip tabloid, dar audiențele acestora spun altceva, iar dacă-i întrebi câte ceva afli că știu chiar tot ce se comentează acolo...

- Cum vă reîncărcați bateriile după o perioadă obositoare și pentru ce v-ar plăcea să aveți mai mult timp?

- La ambele întrebări răspunsul este același: o îmbrățișare de la cei doi băieți din viața mea mă remontează. Iar dacă se întâmplă la malul mării este chiar minunat!

- V-ați gândit vreodată să părăsiți România?

- Îmi plac mult excursiile în străinătate, ador să descopăr locuri noi, să vizitez cât mai mult, dar să trăiesc într-o altă țară nu mi-am dorit... cel puțin deocamdată. Dar nu știm ce ne rezervă viitorul.

Duminici petrecute la căminul „Patru generații”

- Ce altceva mai faceți în timpul liber?

474 16 6- În afară de jobul de la TVR mai am un proiect la care țin la fel de mult. Este vorba despre un cămin de bătrâni din Mogoșoaia, care a fost inaugurat anul trecut. Este un loc deosebit, numit „Patru generații”. A primit numele acesta pentru că și familia mea se bucură de norocul de a reuni patru generații. Căminul este locul unde învățăm împreună să înțelegem că vârsta este doar o cifră și că bătrânețea nu este neapărat un sfârșit de drum. Povara zilelor grele devine mai ușoară sprijinindu-ne unii pe ceilalți. Împreună le facem viața mai colorată, mai senină celor care ne-au luminat copilăria în multe feluri: părinților, bunicilor și străbunicilor noștri. E nevoie de devotament și afecțiune, de grijă și compasiune pentru problemele și dificultățile fiecăruia dintre ei, mai ales acum, când sunt la vârsta la care au cea mai mare nevoie de noi, de ajutorul și de susținerea noastră. Acesta este locul în care îmi petrec sfârșiturile de săptămână. Și mai ales acum, că a venit primăvara, merg acolo în fiecare duminică, pentru că pregătim grădina pentru pacienți: cu roșii, salată verde, vinete, fasole... și, bineînțeles, multe flori!

- Ce v-ați fi dorit să mai faceți și n-ați avut ocazia până acum?

- Să fac scufundări. Dar mi-a promis Vlad Sterescu, cu echipa căruia realizez emisiunea „Destine ca-n filme”, că în prima vacanță mă va învăța!

Dimineți împreună, cu ceai și cafea

- Povestiți-ne câte ceva despre viața de familie! S-a tot scris despre povestea dumneavoastră de dragoste cu Adrian Enache. V-a fost greu în acei ani de relație în paralel?

474 16 5- Mă gândeam că ajungeți și aici... (zâmbește). E o poveste de dragoste superbă, despre care am tot povestit. Relațiile nu mai sunt paralele. Au trecut 13 ani de la divorțul meu și cinci de la divorțul lui. E adevărat că mi-aș fi dorit ca destinul să nu-mi ofere acei ani duplicitari. Nu așa am văzut eu la părinți, la prietenii noștri de familie... nu așa am fost educată. Totuși, chiar dacă noi sau cei apropiați am avut uneori de suferit, cu toții am înțeles că iubirea este tot ceea ce contează.

- Aveți o melodie preferată?

- Eu și Adrian ne bucurăm de foarte multe lucruri ale noastre, de un loc şi de o melodie pe care le-am descoperit împreună. De aceea îmi e greu să aleg o singură piesă... Dar, dacă trebuie totuși să o fac, aș zice „Everything I Do, I Do It For You” a lui Bryan Adams. E o piesă care ne face mereu să ne gândim unul la celălalt...

- Ați afirmat la un moment dat că aveți un ritual dimineața: să vă beți cafeaua împreună. Faceți asta în continuare?

- Evident! Cu amendamentul că eu nu beau cafea, eu beau ceai.

„Nu am fost prea romantică, dar m-a schimbat Adrian”

- Sunteți o fire romantică?

- În adolescență nu am fost prea romantică, dar m-a schimbat Adrian. Și uite așa se face că am auzit de la un mare ziarist că admiră cuplul nostru pentru cât de romantici suntem. Îi mulțumim pe această cale! Eu cred că fiecare dintre parteneri trebuie să aibă grijă de iubirea lui și a celuilalt. Noi ne facem permanent surprize. Adrian are un fel special de a transforma banalul și cotidianul în mici sau mari evenimente. Și am învățat și eu acest lucru de la el. Trebuie să știi să ieși din cotidian, să nu fii monoton, să-ți faci viața mai frumoasă ție, dar și celorlalți. Împreună am trecut prin multe obstacole, cu siguranță că nici eu nu sunt perfectă și are și el lucruri peste care trece, dar cred c-am învățat să ne înțelegem unul pe celălalt. Ne acceptăm libertatea, pentru că amândoi suntem firi independente, libere, și până la urmă iubirea triumfă (zâmbește).

- Aveți vreun regret? Visați sau ați visat vreodată la o nuntă ca-n povești?

- Am avut o nuntă ca-n povești (n.r. - la prima căsătorie). Și nu regret nimic, pentru că am avut de fiecare dată câte ceva de învățat, fiecare etapă a vieții este o experiență.

„Povestim și râdem mult, mergem la plimbări sau la înot”

- Băiețelul dumneavoastră este deja mare, are 8 ani. Cum vă petreceți timpul împreună?

474 16 9- Povestim și râdem mult, mergem la plimbări sau la înot, iar când nu reușește să termine temele cu bunica Daiaia, facem și lecții! Când eram mică, eu mi-am dorit să fac pian, dar nu am reușit, pentru că n-am avut un astfel de instrument. Ei bine, pentru el avem acum și pian, și clapă și a încercat chiar și chitara.

- Deci e atras de domeniul muzical... Sau cu cine seamănă mai mult?

- De la fiecare a luat câte puțin și fiecare se străduieşte să-i ofere mult!

- Cum se înțelege cu sora lui mai mare?

- Bine. Este o diferență mare de vârstă între ei, dar se îndrăgesc.

- Vă mai doriți copii?

- Dorim să le oferim tot ce-i mai bun celor pe care îi avem.

A aniversat câinele cu petrecere de copii!

- Știu că aveți și un cățeluș! Ce vârstă are, care e povestea lui, cine e responsabil cu plimbările?

- Puffy este un Westie-Terrier, care la împlinirea vârstei de 2 ani a fost sărbătorit cu... petrecere de copii, cadouri pentru el și tort pentru prietenii lui din clasa lui David. Cât despre plimbat, de cele mai multe ori, eu îl plimb.

- Un mesaj pentru cititori, vă rog!

- Să aveți primăvara mereu în suflet și să aveți grijă de iubire!

„Trebuie să-mi fac timp să ajung la gimnastică şi înot“

- Sunteți om de televiziune și trebuie să arătați tot timpul bine. Ce ponturi le dați cititoarelor noastre în acest sens? Ați ținut și vreo dietă care a dat rezultate?

- Sfătuiesc pe toată lumea să bea multă apă și să nu meargă niciodată la culcare fără a se demachia înainte. Indiferent că obișnuiesc sau nu să se machieze, fața trebuie curățată neapărat. Cât despre slăbit... desigur că sunt de acord că o viață echilibrată este cheia succesului, însă de fiecare dată când iau câte un kilogram-două în greutate aplic aceeași dietă la care am apelat și după ce am născut, respectiv trei zile legume şi fructe, trei zile lactate, trei zile carne... şi apoi o iau din nou de la capăt. Chiar dacă unii spun că nu e foarte în regulă, eu mă simt bine așa, regimul mi-a fost folositor şi acesta este cel mai important lucru.

- Faceți cumva și sport? Ce anume și cât de des?

- Fac gimnastică aerobică și înot, dar trebuie să îmi fac timp să ajung de trei ori pe săptămână...

De vorbă cu Leslie Hawke

Într-una dintre edițiile emisiunii „Destine ca-n filme”, Iuliana a avut-o ca invitat pe celebra Leslie Hawke. Vedeta TVR a adus la cunoștință telespectatorilor aventura românească a mamei faimosului actor american Ethan Hawke, care a traversat lumea pentru a-i ajuta pe copiii defavorizați din România să-şi schimbe destinul. Împreună cu Maria Gheorghiu, profesor cu experiență, Leslie a înființat Asociația OvidiuRom, punând în practică programul „Fiecare copil în grădiniță”, prin care mii de copii care cerşeau au fost recuperați de pe străzi, oferindu-li-se perspectiva unei vieți normale. Pe lângă meseria de jurnalist, cele două și-au găsit un alt punct în comun: ajutorarea persoanelor nevoiașe. În timp ce Leslie se preocupă de bunăstarea copiilor, Iuliana are grijă de bătrânii din căminul „Patru generații”.

În 2011, cu ocazia împlinirii a 55 de ani de TVR, Iuliana Marciuc, Liana Săndulescu şi Oana Georgescu au lansat o carte dedicată celor 55 de ediţii ale emisiunii „Confesiuni“ de la TVR 2, în care numeroase personalităţi ale vieţii artistice româneşti vorbesc despre ele