Main menu

header

25-12-1de Cătălina Tăgârţă

Frumoasa Carmen Brumă este un exemplu pentru mulţi. A slăbit singură peste 30 de kilograme şi se menţine cu ajutorul exerciţiilor şi dietelor concepute de ea însăşi. În plus, deşi lucrează în televiziune de peste 10 ani şi arată incredibil, Brumi sau Brumitza - aşa cum este alintată de cunoscuţi - este una dintre puţinele persoane publice din România care nu s-au implicat în niciun fel de scandal, remarcându-se prin discreţie.

„Emisiunea «Ai grijă de tine» mi se potriveşte cel mai bine”
Deşi a studiat Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Carmen Brumă a „schimbat” legile pe televiziune. I-a plăcut întotdeauna să fie independentă. De fapt, aşa a şi ajuns să lucreze ca model spre sfârşitul facultăţii, pentru a nu mai fi nevoită să îi ceară bani mamei sale pentru haine, după cum povesteşte chiar ea. Obişnuită cu prezentări şi şedinţe foto, într-o zi a fost chemată pentru un casting la Antena 1, pentru Tele Euro Bingo Show. A fost selectată pentru a citi biletele cu numele câştigătorilor, iar de atunci a rămas în lumina reflectoarelor. A devenit apoi colaborator matinal la emisiunea „Dimineţi la tine”, coregraf la „Totul va fi bine” şi redactor la „Noaptea târziu” cu Mircea Badea, iar în anul 2002 ajunge la Realitatea TV, unde se află şi în prezent. „Eu lucrez în televiziune de 12 ani. Am trecut prin foarte multe etape şi am avut de învăţat din fiecare dintre ele. Sunt tentată să-ţi spun că emisiunea pe care o fac în prezent, «Ai grijă de tine», mi se potriveşte cel mai bine, pentru că este un format propriu, pe care l-am conceput acum câţiva ani şi pe care am reuşit să-l pun în practică în urmă cu zece luni. Medicii cu care colaborez sunt profesionişti cu experienţă şi sunt încântată că beneficiez de sfaturile lor, în emisiune sau în afara ei”, ne-a declarat Carmen Brumă.

A avut 30 de kilograme în plus!
Adepta unui stil de viaţă sănătos, Carmen Brumă ne-a mărturisit: „Mă alimentez corect, fac mişcare în mod constant, încerc să-mi controlez nivelul de stres şi fac analize periodic”. Vedeta arată impecabil, are abdomenul plat şi corpul tonifiat. Cine ar putea crede că, în adolescenţă, aceasta a avut cu circa 30 de kilograme în plus? Ei bine, e adevărat, iar lupta grea cu kilogramele şi cu dietele fără rezultat a făcut-o să scrie o carte, apoi încă una... „Am fost întotdeauna o fire activă, dar nu am înţeles pe deplin importanţa alimentaţiei şi a mişcării decât atunci când am trecut prin experienţa acumulării a peste 30 de kilograme. Am povestit acest lucru în prima mea carte «Slim - Cum am slăbit 30 de kilograme şi nu le-am mai pus înapoi»”, ne-a spus vedeta.
De asemenea, Carmen recunoaşte că: „Să fii grasă este o experienţă traumatizantă, care lasă urme adânci în interior”. Iată cum sună povestea sa: „Aveam aproape 16 ani când tatăl meu, care se decisese să accepte postul de ataşat militar la Ambasada României din Moscova, a hotărât că este riscant să-şi lase odrasla adolescentă în ţară, nesupravegheată. Cred că a făcut bine, pentru că n-am luat-o pe căi greşite, dar am luat, în schimb, 30 de kilograme în plus. A fost o perioadă cumplită a vieţii mele, mi-a fost greu să învăţ limba, să mă integrez în peisaj, să suport frigul de -30 de grade Celsius, să-mi fac prieteni, să-mi găsesc un punct de sprijin la o vârstă la care deruta este regulă... Am ales ca refugiu mâncarea, la orice oră şi în orice cantitate”, scrie Brumitza în cea de-a doua carte a sa. A trăit în Rusia doi ani, a dat BAC-ul în limba lui Tolstoi, apoi părinţii au trimis-o în ţară, unde urma să aibă grijă de fratele său mai mic. Deşi acest lucru s-a dovedit a fi o misiune dificilă, vedeta s-a bucurat să se întoarcă în România, întrucât amintirile petrecute la Moscova i-au lăsat un gust amar.

25-12-2„După nenumărate regimuri, m-am ales cu anemie severă, spasmofilie şi gastrită”
După ce a urmat nenumărate cure care i-au slăbit organismul şi i-au afectat sănătatea, Carmen a început să citească foarte multă literatură de specialitate şi, uşor-uşor, să-şi cunoască propriul corp, să înveţe ce e bine pentru el şi ce nu. Totodată, a învăţat să aibă răbdare, să fie disciplinată şi să-şi formeze un set de reguli. „Eram disperată! Ajunsesem să-mi dea lacrimile atunci când vedeam prăjituri. Mă trezeam noaptea plângând, pentru că visam întruna platouri cu amandine, tarte şi ciocolată. Totul se transformase într-o obsesie. Aveam 16 ani şi voiam ca atunci când mă fac mare să fiu SLABĂ şi atât. Nu-mi doream altceva în viaţă. Simţeam că sunt ultima ratată din lume şi că totul se prăbuşea în jurul meu... După nenumărate regimuri pe care le ţinusem, m-am ales cu o anemie severă, spasmofilie şi gastrită”, mai scrie Carmen Brumă în cartea „3 S - Sănătoasă, Suplă, Sătulă”.

„Am introdus în meniu micul dejun, iar masa de seară a devenit un fel de gustare”
Nu a fost uşor, dar în timp aceasta a transformat regulile care o ajutau să slăbească într-un mod de viaţă, şi nu le-a mai perceput ca pe un chin. „A fost greu, pentru că eu am trecut prin această experienţă la o vârstă la care oricum eram dezorientată, confuză şi nesigură, chiar şi fără cele 30 de kilograme în plus. După un lung şir de greşeli care m-au costat în timp, am început să citesc literatură de specialitate şi să încerc să-mi îmbunătăţesc stilul de viaţă. Apoi, mi-am reorganizat mesele, am introdus în meniu micul dejun, iar masa de seară a devenit un fel de gustare. Apoi am început să fac mişcare în mod organizat, iar marele meu noroc a fost că mi-a plăcut. Sunt lucruri de bun-simţ, pe care le poate face oricine, fără să meargă la un nutriţionist în prealabil”, ne-a mai declarat vedeta Realitatea TV. În plus, aceasta ne-a mărturisit că de multe ori adevărata provocare e să reuşeşti să menţii rezultatele obţinute, pe termen lung, fără să percepi acest lucru ca pe o corvoadă. „Numai eu ştiu prin ce am trecut ca să ajung aici. Îmi place mult ce-am obţinut şi n-aş vrea să dau asta pentru nimic în lume...”, a mai adăugat ea.

25-12-4„Nu trebuie să arăt bine ca să mă placă bărbatul”
Totodată, Brumitza e de părere că înfăţişarea are legătură cu respectul de sine, şi nu trebuie să depindă de prezenţa cuiva, de o conjunctură sau de un eveniment. „Sigur că e important ca bărbatului de lângă tine să-i placă felul în care arăţi, dar nu sunt de acord cu ideea că trebuie să arăt bine ca să mă placă bărbatul de lângă mine. Motivaţia mea este aceea că sunt sănătoasă, că am energie”, a spus ea.

„O dată pe săptămână mănânc ceva dulce”
Dacă vă gândiţi că o siluetă ca a „topmodelei”, aşa cum o alintă Mircea Badea, se întreţine cu un meniu strict, care să provoace dureri de cap, vă înşelaţi. Iată ce ne-a declarat vedeta pe această temă: „Nu mănânc zilnic acelaşi lucru. De foarte multe ori postez pe pagina mea de Facebook - Carmen Brumă Oficial - ceea ce consum. Am exclus din alimentaţie: mezelurile, alimentele prăjite, conservele, caşcavalul, brânza topită, feta, sosurile, sucurile de orice fel, sticksurile, produsele de patiserie sau fast-food, carnea grasă. În cartea mea «3 S - Sănătoasă, Suplă, Sătulă» găsiţi, de asemenea, multe reţete pe care le folosesc. În plus, o dată pe săptămână mănânc ceva dulce”, ne-a declarat aceasta. Meniul vedetei conţine trei mese pe zi şi două gustări.

25-12-5„Vara, primăvara şi toamna fac antrenamente acasă”
Indiferent cât de puţin timp liber ar avea, Carmen nu renunţă sub nicio formă la mişcare, fie că e vorba despre alergări în parc, fie că sunt exerciţii făcute acasă. „Fac mai multe feluri de antrenamente, în medie patru-cinci pe săptămână. Cele mai multe dintre ele sunt scurte şi intense, asemănătoare cu cele din programul «3 S - Sănătoasă, Suplă, Sătulă». Acestea se pot face acasă, într-un spaţiu restrâns. Deşi nu e nevoie de echipamente suplimentare, niciun antrenament nu durează mai mult de 15 minute, acestea intensificând metabolismul şi determinându-l să ardă mai multă grăsime decât în cazul antrenamentelor convenţionale. „Vara, primăvara şi toamna nu merg la sală, fac antrenamente acasă, pe stadion sau în parcuri”, ne-a mărturisit vedeta. De altfel, aceasta chiar a avut mai multe proiecte care fac referire la acest subiect: „Bruma de mişcare” sau „O brumă de mişcare”, aceasta din urmă fiind chiar o rubrică pe care a avut-o în revista „Taifasuri” cu câţiva ani în urmă. „A fost prima mea colaborare editorială cu o revistă, şi mi-a plăcut experienţa. Au trecut câţiva ani buni de atunci...”, şi-a amintit Carmen cu nostalgie.

25-12-3În „Mişcarea contra statului” a alergat alături de Mircea Badea
În prezent e implicată în proiectul „Mişcarea contra statului”, despre care povesteşte: „Am încheiat recent a treia ediţie a «Mişcării contra statului», o acţiune pe care eu şi Mircea (n.r. - Mircea Badea) o facem de trei ani, în colaborare cu revista „Viva”. Anul acesta am alergat împreună cu 2.000 de oameni în Parcul Tineretului, şi a fost minunat. În toamnă sper să fie gata un proiect la care ţin foarte mult...”.

„Să fii grasă este o experienţă traumatizantă, care lasă urme adânci în interior“

„Când am ieşit din studio, mă aştepta o colivie cu un canar galben“

Deşi e foarte secretoasă când vine vorba despre căsătorie sau copii, vedeta de la Realitatea TV se pare că ar face faţă cu brio acestor responsabilităţi. „Am un canar de 11 ani, pe care l-am primit de la un telespectator, pe vremea când făceam matinal la Realitatea TV. Am spus în direct că-mi place melodia «Canarul galben», de la Phoenix, iar la finalul emisiunii, când am ieşit din studio, mă aştepta o colivie cu un canar galben şi un bileţel pe care scria: «Dacă nu doriţi canarul, lăsaţi-l la poartă şi trec eu să-l iau într-o oră»”. De aici putem trage concluzia că este destul de grijulie şi iubitoare dacă pasărea este la ea şi acum.

„Eram disperată! Ajunsesem să-mi dea lacrimile atunci când vedeam prăjituri. Mă trezeam noaptea plângând, pentru că visam întruna platouri cu tarte şi ciocolată“

Şaorma cu doar 150 de calorii

Iată câteva reguli pe care Carmen nu le încalcă niciodată în bucătărie: „Nu încing uleiul - îl adaug după ce am luat mâncarea de pe foc; nu fierb legumele mult; adaug foarte multă verdeaţă în mâncare: busuioc, rozmarin, pătrunjel, mărar; gătesc, în general, la abur şi adaug în mod constant seminţe de cânepă chiar în mâncăruri”, a mai spus aceasta. De asemenea, ea subliniază că e foarte important să alegi momentul zilei în care hotărăşti să mănânci ceva „interzis”: „De exemplu, dacă alegi să mănânci şaorma e mai bine să faci asta dimineaţa, decât seara”. Nu vă gândiţi însă la produsul clasic, plin de calorii şi proteină. De exemplu, Carmen Brumă a postat pe pagina sa de Facebook reţeta unei şaorme sănătoase şi gustoase, cu numai 150 de calorii. Aceasta foloseşte pentru lipii: trei-patru linguri cu făină fără gluten sau integrală, două ouă şi 500 ml apă minerală carbogazoasă. Din această compoziţie se obţin opt-zece bucăţi. Umplutura o face din: o roşie, un avocado foarte moale, doi castraveţi de grădină, ceapă verde (un fir), mărar şi patrunjel verde, ulei de măsline, sare. Se taie mărunt şi se amestecă, după care umpleţi clătitele şi gata.
Iată şi alte reţete apetisante, publicate de Carmen. Pentru un prânz vegetarian echilibrat e nevoie de: paste din quinoa, valeriană, ruccola, roşii, busuioc, avocado, ulei de măsline, mărar, pătrunjel şi sare. Însă vedeta se îngrijeşte şi de sănătatea sa şi a celor din jur. De aceea recomandă o salată creată special pentru întărirea imunităţii. Aceasta se face din: două gulii, doi morcovi, un avocado bine copt, miez de nucă, o linguriţă cu germeni de linte şi câte una cu seminţe de susan, dovleac şi chia. Se mai adaugă puţin mărar, pătrunjel, zeama de la o jumătate de lămâie, puţin ulei de măsline, se potriveşte de sare şi... lupta cu virozele e ca şi câştigată.

• Secretul siluetei de invidiat nu este doar alimentaţia, ci şi mişcarea. Un exerciţiu excelent, care implică aproape toţi muşchii corpului, este următorul: sprijiniţi pe vârfurile picioarelor şi în mâini, menţineţi poziţia unu-două minute, după care faceţi pauză 30 de secunde. Repetaţi figura de patru-cinci ori!