Main menu

header

31-13-1de Gabriela Niculescu

Puiu Codreanu este o persoană foarte discretă când vine vorba despre viaţa personală şi pare să se ferească de peisajul showbizz-ului românesc, spunând că nu se regăseşte în afişarea pe tapet a tuturor problemelor familiale. Probabil din acest motiv, ce urmează să citiţi este chiar primul interviu pe care artistul a acceptat să-l acorde. Am încercat să intrăm în lumea lui Puiu Codreanu, pentru că este îndrăgit de milioane de români din ţară şi de peste hotare şi mulţi îşi doresc să ştie de unde izvorăşte talentul său. Ne-a vorbit despre cei zece ani de căsnicie cu Mirabela, despre fiul său în vârstă de 8 ani, Dario, despre cei 20 de ani de succes în carieră, satisfacţiile şi greutăţile vieţii, despre faptul că-şi mai doresc un copil şi, nu în ultimul rând, despre relaţia sa cu Dumnezeu.

„Probabil de la mama am moştenit harul”
- Nu se ştiu foarte multe lucruri despre tine, ceea ce mă face să cred că eşti un om foarte discret. Artiştii aleg, în general, să iasă în faţă, tu de ce nu o faci?
- Da, este adevărat, de la începutul carierei mele am fost discret cu viaţa personală, poate şi din cauza faptului că atunci când am început să cânt cariera muzicală şi repertoriul erau cele mai importante. În zilele noastre, a ieşi în faţă înseamnă să apari în fiecare zi pe „sticlă” într-un scandal sau să-ţi expui excesiv viaţa privată, ceea ce eu nu-mi doresc.

- De la cine moşteneşti talentul, cum l-ai descoperit şi când ai început să cânţi?
- Nimeni din familia mea nu a urmat o carieră muzicală, singura persoană care cânta a fost mama. Probabil de la ea am moştenit harul. Bineînţeles că eu fredonam unele melodii încă de la o vârstă fragedă, dar primele semne ale talentului meu au apărut atunci când am fost invitat la o nuntă în sat, iar la acea nuntă nu a venit solistul, aşa că cei care mă mai auziseră m-au pus să cânt. La acel eveniment era invitat şi un profesor de muzică. Acesta m-a auzit, m-a încurajat să continui, şi aşa am ajuns să fac Şcoala Populară la Arad, după care am plecat la Deva, unde i-am cunoscut pe colegii mei de orchestră cu care colaborez de 20 de ani.

31-13-2„Am crescut la ţară, într-o familie de oameni simpli şi muncitori”
- Tu îţi scrii versurile? Dacă da, cine te inspiră?
- 90% dintre piesele mele sunt compuse de mine, având ca inspiraţie viaţa de zi cu zi, iubirea, problemele oamenilor, traiul cu necazuri şi cu bucurii.

- Una dintre piesele tale se numeşte sugestiv „Am crescut copil sărac”, dar şi în alte cântece se regăsesc versuri ce vorbesc despre faptul că ai pornit de jos, iar acest lucru nu-l uiţi. Cum a fost copilăria ta?
- Nu pot spune că am fost un copil sărac, dar în cariera muzicală am plecat de jos. Copilăria mea a fost una frumoasă, am crescut la ţară, în comuna Halmagel, din judeţul Arad, într-o familie de oameni simpli şi muncitori. Suntem trei fraţi, mai am două surori, iar eu sunt mezinul familiei.

- Care sunt cele mai dragi amintiri din adolescenţa ta?
- Cele mai dragi amintiri din adolescenţa mea sunt cele din perioada liceului. Faptul că eu veneam de la ţară la oraş, pentru mine era o experienţă nouă şi cei patru ani de liceu au fost cei mai frumoşi, îmi răscolesc multe amintiri plăcute. N-aţi avea loc dacă m-aş apuca să le înşir.

31-13-3„În timpul liber evadez prin ţările vecine, alături de familia mea”
- Ce pasiuni ai şi cum îţi place să-ţi petreci timpul liber?
- Puţinul meu timp liber îmi place să îl petrec alături de familia mea, evadăm câteva zile prin ţările vecine, mergem împreună la cinema sau prin parc cu bicicletele. Bineînţeles că mai am pasiunile care nu implică neapărat familia, precum fotbalul sau uitatul la televizor.

- Cum şi când ai cunoscut succesul şi câte albume ai scos până acum?
- Succesul l-am cunoscut în anul 1995, după colaborarea cu Petrică Nicoară la studioul „Audiotim” din Timişoara, sub conducerea lui Ghiţă Olaru, unde împreună cu formaţia mea am produs un album de melodii care a avut un mare succes. De la începuturi şi până astăzi cred că s-au adunat în jur de 20 de albume.

- La care dintre cântecele tale ţii cel mai mult?
- Am foarte multe cântece în care am pus suflet şi îmi sunt dragi. Nu pot alege între ele.

„Pot să mă laud că unde sunt români prin lume acolo am fost şi eu”
- Ai cântat şi în străinătate?
- După succesul din anul 1995, imediat am plecat în America, iar de atunci şi până acum, în fiecare an am avut foarte multe plecări în străinătate pentru diferite evenimente, spectacole sau nunţi. Pot să mă laud că unde sunt români prin lume acolo am fost şi eu.

- Unde ai fost cel mai bine primit ca artist?
- Nu pot să specific un loc anume unde am fost apreciat, pentru că peste tot am simţit că sunt iubit de oameni. De fiecare dată m-au primit cu braţele deschise şi poate prin intermediul meu şi-au mai alinat dorul de ţară cei plecaţi în afara graniţelor, iar cei din România poate au mai uitat de griji şi s-au bucurat de cântecele mele.

- Ce cadouri memorabile ţi-au făcut fanii?
- Am primit foarte multe cadouri, dar pentru mine toate sunt memorabile. Ele reprezintă dragostea şi aprecierea publicului meu şi-mi sunt toate dragi. Mi-ar plăcea să ştie că le preţuiesc şi mă bucur nespus atunci când văd cu câtă iubire sunt răsplătit pentru ceea ce fac.

31-13-4„Am muncit foarte mult, am avut încredere în mine şi n-am făcut compromisuri”
- Ai făcut vreodată compromisuri pentru carieră?
- Am muncit foarte mult şi am avut încredere în mine, aşa că nu a fost niciodată nevoie să fac vreun compromis.

- Cu cine ţi-ar plăcea să faci un duet?
- Am făcut multe duete de-a lungul carierei, acum vreau să fac o pauză. Când îmi voi dori să fac un duet cu cineva, fanii mei vor afla.

- Pe o scară a valorilor, care sunt, pentru tine, cele mai importante lucruri în viaţă.
- Pentru mine, cele mai importante lucruri sunt sănătatea mea şi a familiei mele, bunul-simţ în relaţia cu oamenii şi credinţa în Dumnezeu.

- Care a fost cel mai dificil moment din viaţa ta?
- Cel mai greu moment din viaţa mea l-am trăit atunci când a murit tata. Am simţit că se prăbuşeşte cerul pe mine, pentru că eram foarte tânăr şi încă nu ajunsesem pe picioarele mele. Am depăşit cu greu acea perioadă, dar Dumnezeu m-a ajutat.

„Prieteni am, acum cât de adevăraţi sunt... rămâne de văzut”
- Câţi prieteni adevăraţi ai şi cine te-a sprijinit de-a lungul anilor?
- Prieteni am, acum cât de adevăraţi sunt... rămâne de văzut. Ştiţi vorba aia niciodată să nu spui niciodată! Cei care au fost lângă mine şi m-au sprijinit în carieră au fost colegii mei. Iar în viaţa personală familia este cea care mi-a stat tot timpul alături.

- Care a fost cel mai impresionant gest pe care cineva l-a făcut pentru tine?
- Au fost câţiva fani de-ai mei care, atunci când m-au întâlnit, mi-au sărutat mâinile, iar pentru mine acest gest a fost foarte emoţionant.

- Ce ţi-a oferit cea mai mare satisfacţie pe care ai trăit-o până acum?
- Când am reuşit să îmi strâng primii bani pentru a-mi cumpăra o locuinţă am simţit cu adevărat satisfacţia muncii mele.

- Ce nu ştiu admiratorii despre tine şi ţi-ar plăcea să ştie?
- Admiratorii fideli ştiu cam tot ce trebuie despre mine, dar cu siguranţă vor să ştie mai mult. Însă eu consider că faptul că eşti discret te face mai interesant. Aşa că voi lăsa loc şi de alte întrebări şi îi voi ruga să mă urmărească în continuare pentru a afla ce fac.

31-13-5„Sunt credincios, Dumnezeu este în tot ceea ce fac eu”
- Care este relaţia ta cu Dumnezeu, ce loc ocupă în viaţa ta?
- Sunt credincios, Dumnezeu este în tot ceea ce fac eu.

- Care este cel mai mare of al tău?
- Mi-ar fi plăcut să urmez o şcoală de muzică şi să cunosc un instrument muzical încă de la o vârstă fragedă. Dar poate că aşa a fost să fie, după cum se spune, toate la vremea lor.

- Dar cea mai mare dorinţă care este acum?
- Îmi doresc să mă ţină Dumnezeu sănătos, să mă pot bucura de familie şi de carieră cât mai multă vreme.

- Am să te rog, în încheiere, să le adresezi un gând cititorilor revistei Taifasuri.
- Pentru că tocmai am trăit magia Sărbătorilor Pascale, le doresc să se bucure în continuare din plin de frumuseţea tuturor lucrurilor care-i înconjoară şi să dăruiască iubire celor dragi. Doamne ajută!

„Dario are 8 ani, dar ne dorim şi o surioară pentru el“

- Ştiu că eşti căsătorit. Cum şi când ai cucerit-o pe soţia ta? Aveţi copii?
- Sunt căsătorit de zece ani, dar pe soţia mea am cunoscut-o cu mult timp în urmă, datorită colaborării mele cu Petrică Nicoară, acesta fiind cumnatul soţiei mele, deci soţiile noastre sunt surori. Aşa că între mine şi Mirabela a început o relaţie frumoasă de dragoste. Aspectul fizic şi felul său de a fi m-au cucerit. Din dragostea noastră a venit pe lume băieţelul nostru, Dario, care acum are 8 ani, dar nu vrem să ne oprim aici, ne dorim şi o surioară pentru Dario sau ce va vrea Bunul Dumnezeu.

„Am încurcat sala şi-am cântat la altă nuntă“

- Povesteşte-mi câteva întâmplări amuzante sau inedite pe care le-ai trăit la evenimente sau în spectacole.
- Au fost mai multe întâmplări hazlii, dar aleg să vă povestesc una dintre ele. Se întâmpla în urmă cu mulţi ani, când trebuia să ajung împreună cu formaţia la o nuntă. În complexul în care se petrecea evenimentul erau mai multe nunţi şi, din cauza unei informaţii greşite, noi am încurcat sala şi, bineînţeles, nunta. Abia după primul program ne-am dat seama că noi nu suntem unde trebuie. Aşa că am luat-o de la capăt la cealaltă nuntă, unde ar fi trebuit să fim de fapt.