Main menu

header

12-08-1de Gabriela Niculescu

- Tarifele prezentate sunt aproximative, fiind diferite de la o casă de impresariat la alta, în funcţie de comisioanele fiecăreia şi de detaliile spectacolului!

Multă lume consideră că a fi artist este un lucru bănos. Acest lucru este perfect adevărat, dar cu o condiţie: să fii un artist de succes. Altfel, banii câştigaţi într-un număr mic de spectacole se reinvestesc în costume de scenă, studiouri de înregistrare, case de producţie, oameni însărcinaţi de comunicare şi apariţii media. Şi nu de puţine ori am întâlnit artişti care au venit cu bani de acasă până au spart gheaţa, iar alţii încă luptă să se afirme. Ne-am îndreptat atenţia spre cei consacraţi, ceruţi de public şi implicit de organizatorii de evenimente, şi vă dezvăluim care sunt tarifele pentru un spectacol al celor mai în vogă interpreţi înainte şi în noaptea dintre ani.

Investiţia unui interpret creşte proporţional cu succesul
Cei mai mulţi dintre noi ne bucurăm, în vremea Sărbătorilor, de o binemeritată vacanţă, dar pentru artişti este o perioadă propice rotunjirii veniturilor. Tariful pentru un spectacol creşte direct proporţional cu succesul artistului şi cu numărul său de fani. Cu cât sunt mai difuzaţi de posturile de radio şi tv de profil, cu cât sunt mai vizibili în presa scrisă şi în emisiunile mondene şi mai premiaţi la galele muzicale, cu atât interpreţii autohtoni cer mai mult pentru un spectacol. Bineînţeles, la suma cu mai multe sau mai puţine zerouri contribuie şi intrumentiştii, dacă aceştia există sau nu, dansatorii sau dansatoarele, de asemenea, dacă şi ele condimentează show-ul, costumele şi numărul lor, dar şi un lucru deloc de neglijat, dacă artistul sau formaţia în cauză cântă live sau face playback.
După cum vedem, să fii artist nu înseamnă doar să câştigi bani mulţi, ci şi să investeşti pe măsură pentru a te menţine în top. După cum spun mulţi dintre aceştia: „E uşor să ajungi în top, cel mai greu este să rămâi acolo!”.

Lavinia, de la 1.500 la 2.500 de euro
Interpreta Lavinia a avut o ascensiune frumoasă şi o prezenţă constantă în industria muzicală românească, şi dacă pentru un concert care durează în medie 45 de minute încasează aproximativ 1.500 de euro, în noaptea de Revelion frumoasa brunetă câştigă în jur de 2.500 de euro pentru un recital de 40 de minute, la care se adaugă costul deplasării şi al cazării pentru membri staff-ului său dacă locaţia se află în afara Capitalei.
Claudia Sexxi încasează în jur de 1.000 de euro pentru un spectacol într-o zi oarecare, dar în noaptea dintre ani tariful se dublează, astfel, organizatorii de evenimente care o invită scot din buzunar 2.000 de euro pentru 40 de minute de spectacol.
Keo încasează, în mod normal, aproximativ 2.000 de euro pentru spectacolul său, dar în noaptea de Revelion, pentru 40 de minute cu bandul live, Keo încasează în jur de 3.000 de euro şi îl aduce bonus pe Skizzo Skilz.
Gabriel Cotabiţă şi a sa trupă VH2 încasează aproximativ 3.500 de euro pentru un spectacol, dar de Revelion trupa poate încasa 5.500 de euro pentru 40 de minute de spectacol.

Andreea Bălan - 3.300 de euro, Anna Lesko - 4.000 de euro
Onorariul Lorei care vine la pachet cu un DJ şi două dansatoare este de aproximativ 1.000 de euro, iar preţul pentru un show de Revelion aproape se dublează, ajungând undeva la 1.800 de euro.
Talentata Alexandra Ungureanu însoţită de trupa Crush cere doar 2.500 de euro pentru un recital de 30 de minute în club în noaptea dintre ani. În restul timpului, tariful vehiculat este de 1.500 de euro.
Nico, o altă voce impecabilă a showbizzului românesc, câştigă în jur de 1.700 de euro pentru un spectacol, dar tariful pentru noaptea dintre ani ajunge la aproximativ 2.500 de euro pentru 30 de minute, în cluburile din Capitală.
Tariful general al Andreei Bălan este undeva în jurul sumei de 1.700 de euro, dar cere pentru 30 de minute în club, în noaptea de Revelion, 3.300 de euro şi va cânta doar în Bucureşti.
12-08-2Şi Anna Lesko este disponibilă de Revelion şi va cânta în cluburile bucureştene şi în împrejurimi, iar onorariul său se ridică la 4.000 de euro pentru 30 de minute. În zile obişnuite, artista poate încasa 2.200 de euro pe un show.

Smiley, cel mai „scump” din segmentul său de vârstă
Nonconformista Corina vine la „pachet” cu două dansatoare senzuale, şi pentru un show de 40 de minute în Bucureşti gazdele plătesc 3.500 de euro în noaptea dintre ani, iar în alte circumstanţe, artista câştigă aproximativ 1.700 de euro.
Cine doreşte să-l asculte pe Alex Velea şi să-i admire pachetele de muşchi scoate din buzunar nu mai puţin de 4.500 de euro pentru un spectacol de 30 de minute în Capitală. Asta de Revelion, în altă zi, tariful artistului este vehiculat la 2.500 de euro.
Un artist căruia cota i-a crescut fabulos o dată cu prezenţa în show-uri de televiziune ce înregistrează cote-record de rating este nimeni altul decât râvnitul burlac Smiley. Pentru a-l avea pe scenă în noaptea de Revelion, patronii cluburilor bucureştene trebuie să bage mâna adânc în buzunar şi să scoată 10.000 de euro. Dar atmosfera concertelor lui Smiley merită toţi banii. Dacă e zi obişnuită, tariful său porneşte de la 3.500 şi ajunge până la 8.000 de euro.
Blonda sexy şi talentată din LaLa Band, Sore, are un onorariu decent pentru cele 30 de minute de spectacol de Revelion, 2.000 de euro. Dacă nu e noaptea dintre ani, interpreta câştigă în jur de 1.400 de euro pe un concert de 45 de minute.

12-08-3Preţurile se dublează şi în muzica populară

Artiştii muzicii populare şi de petrecere nu se lasă mai prejos, aceştia fiind solicitaţi în noaptea dintre ani la foarte multe petreceri private şi localuri. Dacă tarifele generale ale unor interpreţi precum Petrică Mîţu Stoian (foto), Niculina Stoican, Nicu Paleru, Constantin Enceanu, Mioara Velicu sau Veta Biriş sunt vehiculate undeva în jurul sumei de 1.000 de euro, în noaptea de Revelion, acestea se dublează. La fel se zvoneşte şi despre Adriana Antoni, care de la 2.000 ajunge la 4.000 de euro pentru un spectacol susţinut de Revelion.
Viorica şi Taraful de la Clejani par să câştige în jur de 5.000-6.000 de euro pentru un spectacol de Revelion, iar Ionuţ Dolănescu pare să ajungă de la 1.500 la 3.500 de euro pentru un concert în noaptea dintre ani.
Tarifele pentru îndrăgitele artiste Maria Dragomiroiu, Irina Loghin sau Maria Ciobanu par să fie în jur de 1.500 de euro în zile obişnuite, iar pentru un spectacol în cea mai lungă noapte se vehiculează suma de 2.500 de euro pentru fiecare.

• Luna decembrie este cea mai fructuoasă din an pentru toţi artiştii industriei muzicale. Balurile, concertele electorale, de Crăciun şi de Revelion aducându-le încasări medii de peste 50.000 de euro.