Main menu

header

14-11-1de Cătălina Tăgârţă

- este prezentatorul emisiunii „Sănătate înainte de toate“, de la Etno TV

Iulian Niculae, alias Jul, a dat emisiunile de divertisment pe... sănătate. În prezent, actorul prezintă emisiunea „Sănătate înainte de toate”, difuzată de luni până vineri, de la ora 16:30, pe canalul Etno TV. În cadrul acesteia, specialiştii invitaţi oferă sfaturi medicale, dar şi remedii naturiste, despre care Jul ne-a povestit că a început deja să ţină cont.

„Dacă la 40-50 de ani nu simţi nimic, înseamnă că eşti mort”
- Jul, cum ai ajuns de la divertisment şi actorie la o emisiune tv pe teme medicale?
- Chiar glumeam mai demult cu cineva pe tema asta... spuneam că am făcut de toate, mai puţin să prezint o emisiune de sănătate. Ei bine, uite că mi s-a întâmplat şi asta. Cel care m-a recomandat a fost Sandu Pop (n.r. - Văru’ Săndel), actualul director al televiziunii Etno TV. Eu zic că m-am descurcat şi chiar îmi place ce fac. Pentru mine e un domeniu nou, empiric, dar sunt deschis să aflu lucruri interesante. Evident că, pentru asta, mă documentez înainte de fiecare emisiune.

- De două luni - de când prezinţi emisiunea - au apărut deja primele reacţii din partea cunoscuţilor, a familiei? Ţi-au solicitat ajutorul în rezolvarea problemelor medicale?
- Da. Am fost uimit să văd că m-au contactat chiar şi câţiva interpreţi să se intereseze de diverşi medici şi despre afecţiuni. Se pare că am stârnit curiozitatea multora, şi chiar şi mie emisiunea mi-a schimbat părerea vizavi de tot ce e în jur. Când eşti tânăr ai impresia că sănătatea vine de la sine, dar, când stai mai mult de vorbă cu specialiştii, realizezi că eşti vecin cu o anumită afecţiune de care nu aveai măcar habar, şi atunci începi să-ţi pui întrebări.

- Tu ce întrebări ţi-ai pus?
- Actualul primar al Capitalei, domnul doctor Sorin Oprescu, spunea la un moment dat că, dacă la 40-50 de ani nu simţi nimic, înseamnă că eşti mort (râde). Şi faptul că apar problemele de vedere şi ajungi la celebra operaţie cu laser, tot problemă de sănătate este, nu?!

„Multe afecţiuni pe care le credeam banale sunt foarte grave”
- Ce lucruri, de care înainte nici măcar nu aveai habar, ai aflat de când faci emisiunea?
- Păi am aflat că multe afecţiuni sau simptome pe care eu - dar sunt sigur că la fel ca mine sunt mulţi alţii - le credeam absolut banale sunt foarte grave.

- Îmi dai şi exemple, te rog?
- Da. Sforăitul, să zicem. Neluat în considerare şi netratat, acesta poate duce în timp la boli grave - în primul rând e vorba despre afecţiuni cardiovasculare. Dacă se asociază cu apneea în somn - deci se opreşte respiraţia un minut în timpul somnului - pot apărea leziuni iremediabile la nivelul creierului. Iar de la o complicaţie la alta se poate ajunge chiar la deces.

- Despre tratament ce ţi-au spus medicii?
- În primul rând e vorba despre slăbit, pentru că 99% dintre cei care sforăie sunt supraponderali. Apoi, trebuie să se renunţe la fumat, la alcool, să se schimbe stilul de viaţă şi e nevoie de minimum şapte-opt ore de somn pe noapte. Şi eu sforăi. Încă nu am fost la control, dar o să merg cu prima ocazie.

„Putem avea crize de epilepsie fără să ştim”
- Ce te-a mai marcat din ce au spus specialiştii în emisiunea ta?
- L-am invitat de câteva ori pe academicianul Radu Rogozea, cu care am discutat despre epilepsie. Se pare că putem avea crize de epilepsie fără să ştim. Diagnosticul nu se pune numai în copilărie, ci pot apărea crize chiar şi la 20 de ani sau la 40 - de obicei se declanşează în urma unui şoc emoţional. Ideea e că, dacă simptomele nu sunt interpretate aşa cum trebuie, afecţiunea se poate agrava. Doctorul spunea că epilepsia poate fi tratată dacă sunt urmate 100% recomandările medicale, căci ea poate reveni la cel mai mic şoc.

- Ce probleme discutate de medicii pe care i-ai avut în emisiune ai identificat la tine?
- În afară de faptul că a început să mă lase vederea - port ochelari pentru citit - şi am mici probleme cu spatele, nu am nimic. Adică nimic grav.

- Dar ai avut vreodată?
- Singura problemă medicală mai serioasă a fost o displazie lombară, foarte urâtă... m-au luat cu pătura de-acasă şi m-au dus la balneologie, la tratament. De atunci n-am mai avut probleme majore. Dar nu sunt operat de nimic, nici măcar de apendicită, mulţumesc lui Dumnezeu că mă ţine sănătos.

- Ce concluzii tragi după fiecare emisiune?
- Am conştientizat faptul că cel puţin o dată pe an trebuie să mergem neapărat la medic, la un control general. Mersul la doctor e o mare problemă la români, 75% dintre pacienţi merg la doctor doar în ultima clipă.

14-11-2„Noi explicăm totul pe înţelesul oamenilor“

- Spune-mi, te rog, Jul, cum decurge emisiunea „Sănătate înainte de toate”?
- În prima parte a emisiunii invităm câte un medic - până acum am avut invitaţi medici specialişti urologi, oncologi, psihiatri, neurologi, cardiologi, internişti şi multe alte specializări -, iar în partea a doua a emisiunii discutăm cu diverşi terapeuţi despre ceaiuri, elixiruri, metode vechi şi moderne de tratament pentru diverse boli: de la vitiligo, psoriazis, gonartroză şi multe altele până la disfuncţii sexuale.

- Cum alegi invitaţii?
- Mă consult cu Lăcrămioara Pralea, producătoarea emisiunii. De exemplu, aveam informaţii că cifra românilor care se îmbolnăvesc de TBC - care în vechime era numită boala săracului - a crescut din nou înfiorător. Oamenii care ne urmăresc, la fel ca mine, au foarte multe de învăţat de la invitaţi. Fiindcă, aşa cum îmi spunea şi un medic, dacă înainte apărea un tratament nou la 20 de ani, acum se întâmplă asta la fiecare şase luni. Iar noi trebuie să ţinem pasul cu performanţele medicale dacă vrem să avem „Sănătate înainte de toate”, aşa cum spune şi numele emisiunii. Iar noi explicăm totul aici pe înţelesul oamenilor.
Uite, spre exemplu, într-o emisiune am vorbit despre bypass-ul coronarian, care, contrar părerii multora, nu e un aparat care se montează la inimă, ci o intervenţie de revascularizare, ce se face în momentul în care venele inimii sunt îngustate.