Main menu

header

  Scriam numărul trecut despre microbul actoriei care s-a transmis din generaţie în generaţie pe scena românească. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi la Hollywood. Se pare că şi la ei funcţionează proverbul: „Aşchia nu sare departe de trunchi”.

  Printre numeroasele staruri care au fost urmate de copii în lumea frumoasă, dar grea a actoriei se numără John Voight - fiica sa e celebra Angelina Jolie, Tony Curtis - fiica e Jamie Lee Curtis, Kirk Douglas - Michael Douglas, Martin Sheen - Emilio Estevez şi Charlie Sheen, Henry Fonda - Jane Fonda, John Drew Barrymore - Drew Blyth Barrymore, Judy Garland - Lisa Minelli. Şi lista, care e mult mai lungă, ar putea continua, dar ne oprim aici din considerente de spaţiu. Dacă ar fi să luăm în calcul banii şi gloria care vin o dată cu „desfăşurarea activităţilor” la Hollywood am putea spune că totul e de bine. Însă, foarte mulţi dintre actorii care au crescut în lumina reflectoarelor, ca fii ai unor staruri, susţin că lucrurile nu sunt deloc uşoare. Ei afirmă chiar că au avut mult mai mult de muncă pentru a dovedi că au ajuns în distribuţia unor filme nu doar pentru că sunt posesori de nume celebre. Alte probleme cu care se

confruntă sau de care s-au lovit actorii cu înaintaşi celebri au fost: influenţa nu tocmai roz a părinţilor, drogurile (care nu lipseau din foarte multe case „care se respectă”), excesul de băutură.

  Drew Barrymore - John Drew Barrymore
Datorită faptului că tatăl ei se învârtea în crema Hollywoodului, micuţa a fost remarcată de numeroşi regizori. A devenit celebră pentru rolul din „E.T., the Extra-Terrestrial”. Nu a ştiut cum să-şi gestioneze succesul şi a intrat într-o vâltoare periculoasă, plină de droguri şi de băutură. Astfel, la 9 ani fuma, la 11 ani s-a apucat de băutură, la 12 ani a schimbat tutunul pe marijuana şi la 13 s-a apucat de prizat cocaină. Toate aceste abuzuri au făcut ca fata să fie internată într-un centru de dezintoxicare de două ori: la 13 şi la 14 ani. „Scăpată din mână” de părinţi, Drew s-a răzbunat. Nu a mai vorbit cu tatăl ei ani întregi. Cei doi s-au împăcat abia în 2004, cu puţin timp înainte ca tatăl să moară de cancer.

  Angelina Jolie - John Voight
  Fiică a cunoscutului John Voight, cea mai frumoasă femeie din lume a avut o copilărie nu foarte fericită, din cauza divorţului părinţilor. Deşi tatăl ei se regăsea în distribuţia unor filme cu destul de mult succes la public, nu el a fost cel care i-a fost model Angelinei. Dragostea de actorie este o consecinţă a faptului că în copilărie starul de acum urmărea în neştire filmele mamei sale. De altfel, mult timp, actriţa nu a ştiu mare lucru de tatăl său, pe care l-a reîntâlnit când devenise ea însăşi deja celebră. Parcă pentru a-l pedepsi, Angelina a renunţat în 2002 la numele Voight.

  Michael Douglas - Kirk Douglas
  Cu ambii părinţi actori, Kirk Douglas şi Diana Dill, era parcă normal ca Michael să îmbrăţişeze profesia părinţilor. După despărţirea acestora actorul a locuit în Connecticut, alături de mama sa şi de tatăl vitreg. Cu toate acestea, a avut o relaţie specială cu tatăl său, pe care a continuat să-l viziteze în vacanţe. Acestea au fost perioadele în care tânărul Michael şi-a dat seama de frumuseţea actoriei şi a ales că acela va fi drumul său în viaţă. Astfel, Douglas renunţă la Universitatea Yale şi se înscrie la University of California în Santa Barbara, unde studiază cinematografia. Apoi, pentru a-şi completa studiile de profil, merge la New York, unde ia cursuri de dramă. Cariera sa numără zeci de filme, Michael devenind acum un nume mai cunoscut poate decât cel al tatălui său. Spre deosebire de alte familii din Cetatea Filmului, cei doi - tată şi fiu - au o relaţie excelentă şi nu evită să arate acest lucru.

   Jamie Lee Curtis - Tony Curtis
  O pereche de actori (fiică - tată) deosebit de talentată. Tony Curtis, un monstru sacru al cinematografiei americane, a avut parte de roluri, dar şi de parteneri care l-au pus în evidenţă. A jucat alături de Marlyn Monroe, Roger Moore sau Sidney Poitier. Dar aşa cum sunt asemănători în ceea ce priveşte talentul, se pare că mai au ceva în comun. Consumul de droguri. Din fericire, acest viciu nu a afectat vizibil cariera niciunuia dintre membrii familiei Curtis.

  Lisa Minnelli - Judy Garland
Simpatica Lisa este fiica unui cuplu celebru în lumea cinematografiei mondiale, actriţa premiată cu Oscar, Judy Garland - regizorul Vincente Minnelli. Impulsionată de succesul mamei sale, Lisa s-a apucat de actorie la vârsta de 16 ani. A moştenit de la mama sa vocea superbă, iar de la tată, dragostea pentru film. De altfel, criticii spun că ar fi fost o surpriză să nu devină actriţă, mai ales că a crescut practic în studiorile MGM, unde lucrau părinţii ei. Este prima actriţă din lume care a câştigat cele mai vânate premii din industria de profil Golden Globe, Emmy şi Oscar, pentru rolurile din „Cabaret”, „Liza cu Z” (serial tv) şi „Flora, the Red Menace”.

  Jane Fonda - Henry Fonda
  Doi actori frumoşi, care au făcut istorie la Hollywood. În ciuda apropierii de aceeaşi profesie, cei doi nu au avut o relaţie prea strânsă. Comunicarea dintre Jane şi tatăl său a fost dificilă şi cu probleme. Cu toată distanţa dintre ei, Henry a ajutat-o pe Jane, prezentându-i-o lui Lee Strasberg, care a devenit şi profesorul ei de actorie. Şi de la Lee la excelentele roluri în filme… a fost doar un pas. 

Elena Şerban