Main menu

header

30-11-1de Gabriela Niculescu

Silviu Prigoană este un om încercat de soartă, care s-a confruntat de-a lungul vieţii cu multe greutăţi, dar a ieşit mereu cu fruntea sus. La 23 de ani şi-a pierdut un picior, la 30 de ani şi-a îngropat prima soţie şi a rămas cu doi copii, unul de 2 ani şi altul de 5 ani, iar la 46 de ani şi-a mai îngropat un copil. A ajuns în punctul în care consideră că nimic nu-l mai poate surprinde. S-a bătut toată viaţa cu destinul, iar acum se află din nou în faţa unei confruntări: candidatura pentru funcţia de primar al Capitalei.

„Eu nu sunt pui şi neam de trădător, de securist şi de comunist”
- De ce n-aţi vrut să candidaţi la Primăria Bucureştiului ca independent?
- Pentru că nu era corect! Eu sunt membru al PDL, partid care m-a făcut deputat. Eu nu sunt pui şi neam de trădător, de securist şi de comunist. Am demnitate şi verticalitate. Dacă voiam să candidez independent, trebuia acum patru ani să-mi dau demisia din partid şi din Parlament şi astăzi puteam să candidez. Mai ştiu eu câţiva care au demisionat cu două săptămâni înainte de campanie, că nu le ieşea lor socoteala şi au zis că, decât să piardă, mai bine candidează ca independenţi. Dacă voi câştiga, bine, dacă nu, este viaţă şi-n opoziţie şi după 10 iunie. Sorin Oprescu a candidat de trei ori până a ajuns primar, aşa că mai am şi eu două încercări. Este ca la Olimpiadă, important este să participi şi, dacă ajungi pe podium, eşti premiant. Mă rog, aici doar locul I se premiază, dar mai există şi o menţiune din partea publicului.

- Aveţi vreun regret că nu mai sunt două tururi de scrutin?
- Nu, pentru că această clasă politică trebuia să se polarizeze la un moment dat. Erau o prostie, din punctul meu de vedere, turul I şi turul II, deoarece partidele mici făceau tot felul de coaliţii ce şantajau primarul. Înainte el era slugă! Ei îl susţineau în turul II, dar o cereau şi pe mama, şi pe tata, şi tot ce mai voiau ei. Acum, primarul nu mai are obligaţii. Chiar dacă nu câştig eu alegerile, actualul primar are o problemă, pentru că nu este independent, ci şi-a negociat cu USL-ul susţinerea, deci are datorii la trei partide în momentul de faţă. Dar e problema dânsului.

- Mai aveţi timp să dormiţi de când a început campania electorală?
- Şi cât de bine! La cât sunt de obosit, dorm neîntors. Apuc să stau cu copiii foarte puţin, şi ăsta e regretul meu. Dar am o viaţă normală, pentru că nici nu mai e campanie electorală cum era pe vremuri. Este o linişte incredibilă, toată lumea stă ascunsă, candidaţii nu ies la dezbateri publice. Înainte era ca la „Ştii şi câştigi”, cu pupitre şi fel de fel de întrebări tâmpite: „Cât e oul? Cât e biletul RATB?” De parcă în asta ar fi constat genialitatea unui primar.

„Pliciul e un brand”
30-11-4- Câţi bani aţi investit în campania electorală?
- Habar nu am. Campania electorală a fost susţinută de partid. Dacă eu candidam independent, atunci lista de cheltuieli ar fi fost la mine în mapă, dar aşa, s-au ocupat ei de tot cap-coadă. Eu am făcut tot ce mi s-a spus, m-am dus la toate evenimentele şi întâlnirile programate. Şi am avut o prezenţă bună în spaţiul public, bannere şi alte lucruri, dar am interzis cu desăvârşire afişele pe stâlpi şi pe pereţi, pentru că în programul meu există şi această poveste de a nu se mai lipi în locuri nepermise tot felul de anunţuri.

- Mai au românii simţul umorului? Credeţi că alegerea pliciului ca simbol electoral le dă un imbold în plus să vă voteze?
- Da. Chiar a fost incredibil, oamenii ştiau despre ce este vorba şi chiar a prins ideea. Pliciul e un brand. Cred că a fost o mişcare bună. Eu am vrut ceva tipic mie şi am reuşit, am venit cu soluţii pentru Capitală ca într-o familie. Cum e în familie, la fel trebuie să fie şi domeniul public, odihnitor, fără mizerie, fără zgomot, să ai siguranţă, protecţie şi confort. Eu m-am săturat să ies dimineaţa din curte, să văd afişe lipite pe toţi pereţii şi să aud haitele de câini lătrând. Mai vreau să le ofer bucureştenilor şi belşug, care vine din a nu plăti. Dacă nu plăteşti, îţi rămân bani. Dacă se reduc facturile la utilităţi, cum sunt încălzirea şi apa caldă, cu 25% pe an, rămân bani. Cu toate că de când e Oprescu primar, facturile aproape s-au dublat!

- Adriana s-a implicat în campania electorală?
- Mai mult decât mine. Ea a organizat în week-end-uri ieşirile în târguri, pieţe, plimbări, mall-uri. Pe lângă agenda pe care o aveam, ea s-a ocupat de toate celelalte întâlniri.

„Am avut emoţii că o să mă huiduie lumea pe stradă, dar nu a fost aşa”
- Care au fost cele mai emoţionante momente din întâlnirile cu electoratul?
- Au fost foarte multe. Sunt oameni cu probleme foarte grave, familii care au în întreţinere persoane cu handicap, oameni pe care eu îi cunosc, pensionari cu nevoi. Dar le-am spus că a venit Ponta, avem un conducător care a promis şi acum aşteptăm. I-am liniştit pe toţi, le-am zis că va fi bine şi la vară cald. Primul lucru care m-a izbit a fost factura mărită la utilităţi, care a urcat enorm, pentru că furnizorii calculează în euro. Abia aştept acum să-i dea soacrei pensia mărită, să plătesc facturile, dar se pare că-i oferă cu o mână şi-i ia cu două.

- Aţi avut vreo surpriză în această campanie?
- Da, oamenii îmi aduceau pliciuri. Erau dotaţi, au fost foarte haioşi şi voiau să facă poze cu mine, dar să ţin eu pliciul. Am avut emoţii că o să mă huiduie lumea pe stradă, că am tăiat eu pensiile şi salariile, cu toate că am fost împotrivă şi am avut discuţii în partid. Dar lumea nu m-a huiduit, chiar n-am avut probleme.

- Cum credeţi că vă vede electoratul?
- Foarte bine. Toată lumea mă întreabă în primul rând de Adriana şi de copii. Lucrul ăsta mă diferenţiază puţin de contracandidaţii nefamilişti.

- Cum i-aţi descrie pe contracandidaţii dumneavoastră?
- Eu sunt prieten cu majoritatea candidaţilor, ne cunoaştem. Fiecare are îndemânările şi talentul său. Ceea ce mă deosebeşte de ei este managementul, ceea ce am reuşit să fac în viaţă pe banii mei. Şi eu am demonstrat că am făcut. Niciunul nu se poate lăuda cu realizările mele personale. Îi bat la orice capitol, inclusiv la copii! Şi mai există o diferenţă între mine şi contracandidatul meu, Sorin Oprescu, aceea că eu nu am ce pierde.

„Îmi doresc o fată“

30-11-2- Spuneaţi că familia numeroasă a fost una dintre marile dorinţe ale dumneavoastră şi aţi împlinit acest lucru.
- Încă nu, mai lucrăm la asta. Mie îmi plac copiii, mă simt bine cu ei, nu mă deranjează şi nu mă enervează orice-ar face. Îmi place să mă joc cu ei. Sunt fericit şi mulţumit de familia mea, dar suntem încă puţini. Şi, cu cât ai mai mulţi copiii, cu atât mai târziu rămâi singur. Poate e şi un egoism acest lucru. Dar ei pleacă pe rând, pe măsură ce se măresc. Şi în general băieţii sunt mai rapizi. Încă îmi doresc o fată. De asta am patru băieţi, că după primul trebuia să fie fată. N-a fost, tot am tras lozul şi, până când vom câştiga, vom mai trage.

30-11-310 soluţii pentru Bucureşti

1. Câinii comunitari. Câinii trebuie să trăiască, dar nu pe străzi, fără stăpân. În şase luni curăţ oraşul de maidanezi prin iniţierea unui program ce include preluarea animalelor fără stăpân, cu ajutorul Fundaţiilor, Asociaţiilor şi ONG-urilor prin strângerea de fonduri, înfiinţarea unui adăpost situat la câţiva kilometri de oraş şi prin sterilizare, deparazitare şi vaccinare, dar şi adopţii şi programe speciale.

2. Traficul. Transport public de suprafaţă GRATUIT pentru bucureşteni. Din calcule rezultă că 66% din bugetul RATB este subvenţionat, iar 34% este încasat din bilete şi abonamente. Eliminarea costurilor din întreţinerea sistemului de taxare şi a salariilor personalului deservent, plus o colectare mai eficientă a taxei de parcare de pe domeniul public, ar compensa diferenţa. Încurajarea utilizării transportului în comun în scopul diminuării traficului şi nivelului de poluare.

3. Curăţenia şi estetica oraşului. Străzi aspirate, nu măturate. Praful nu se termină niciodată, cu atât mai puţin dacă îl plimbi cu mătura dintr-o parte în alta. Crearea de zone verzi cu gazon şi arbuşti plantaţi. Reabilitarea monumentelor istorice lăsate în paragină şi încurajarea reconstrucţiei clădirilor cu semnificaţie arhitecturală din fonduri private.

4. Cheltuielile de întreţinere. Facturi la încălzire mai mici cu 25% prin fuziunea SC Elcen SA cu RADET şi trecerea lor în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Reabilitarea tuturor blocurilor din Bucureşti şi extinderea proiectului la case, în parteneriat cu Primăriile de sector. Reluarea procesului de înlocuire a reţelei de transport al apei calde şi al agentului termic.

5. Siguranţa cetăţeanului. Mai multe staţii SMURD, mai multe staţii de pompieri, prin regândirea amplasării staţiilor de reacţie rapidă SMURD şi Pompieri, care să răspundă actualei dezvoltări urbanistice a Bucureştiului şi înştiinţarea imediată a părinţilor când elevul lipseşte de la şcoală, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar şi Poliţia Locală. Înfiinţarea unor centre de permanenţă cu medici de familie şi medici angajaţi care să permită tratarea pacienţilor fără probleme majore pentru a evita aglomerarea Spitalelor de Urgenţă.

6. Asistenţa socială. Înfiinţarea de centre speciale de asistenţă socială prin iniţierea unui parteneriat între Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi cultele religioase, fundaţii, asociaţii şi ONG-uri pentru victimele abuzurilor în familie, pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru seniori. Promovarea proiectelor pentru persoanele cu dizabilităţi.

7. Cultura. Bucureştiul, capitală culturală europeană pentru un an prin lobby la nivel UE, cu ajutorul europarlamentarilor români. Inventarierea clădirilor vechi şi promovarea conservării şi reconstrucţiei acestora ca patrimoniu urban. Interzicerea construirii de clădiri noi în zonele istorice ale Capitalei. Consultarea permanentă a arhitecţilor în toate proiectele de urbanism. Crearea unui ghid turistic, la nivel de Bucureşti, care să cuprindă edificiile cu importanţă istorică şi arhitecturală.

8. Locuinţele sociale. Locuinţe ieftine achiziţionate din execuţiile bancare prin negocierea unor pachete mari de locuinţe la preţuri cu 50% mai mici faţă de preţul pieţei, prin preluarea creditului imobiliar şi renegocierea condiţiilor de creditare. Atragerea de investitori privaţi pentru construcţia locuinţelor sociale în Parteneriat Public-Privat, având în vedere şi campusurile universitare. Primăria Generală a Municipiului Bucureşti va pune la dispoziţie terenuri şi utilităţi pentru construirea de noi locuinţe sociale.

9. Turismul. Festivaluri şi competiţii tematice în fiecare lună. Printre obiectivele Departamentului de Turism al Primăriei va fi realizarea de evenimente sportive şi culturale de anvergură internaţională. Continuarea restaurării monumentelor, a clădirilor de patrimoniu şi includerea lor în circuitul turistic. Introducerea unui sistem integrat de vizitare a muzeelor şi a obiectivelor turistice prin includerea unui card special în pachetele turistice.

10. Accesarea fondurilor europene. Atragerea de proiecte europene într-un ritm de cinci ori mai susţinut. Atragerea specialiştilor în domeniul fondurilor europene şi includerea lor într-un departament specializat. Printre priorităţile PMB va fi obţinerea de finanţare pentru lucrările de reamenajare şi consolidare a unor monumente istorice, altele decât cele începute, reconstrucţia Centrului Vechi al Bucureştiului şi construirea staţiei de tratare mecano-biologică a deşeurilor.